• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

Foto: Andrew Cowie, AFP/Getty ImagesDonji dom britanskoga parlamenta nakon dvosatne rasprave sinoć je izglasao konačan zakon kojim Engleska i Wales nakon civilnog partnerstva dobivaju bračnu jednakost za istospolne parove.

Zakon je u ponedjeljak izglasan u Gornjem domu, a kraljica Elizabeta II danas ga je "blagoslovila" svojim potpisom, što je bila jedina preostala formalnost prije stupanja na snagu.

Očekuje se da će se prvi brakovi početi sklapati do ljeta 2014. jer je potrebno uskladiti neke dodatne amandmane i propise, primjerice one koje se tiču mirovina. Zanimljivo je da je vjerskim institucijama dano na biranje hoće li u svojim crkvama vjenčati istospolne parove. Iz toga su isključene Katoličke crkve Engleske i Walesa kojima je to zabranjeno.

Zakon je podržao premijer David Cameron, unatoč neslaganju pojedinih frakcija njegovih konzervativaca. Uz njega su zakon podržali i laburisti te liberalni demokrati.

Dirljiv trenutak zabilježen je na prvoj raspravi kad je jedan gej parlamentarac održao kratki govor: "Dali ste mi jednakost, unatoč ponekoj predrasudi. Moj je život danas bolji nego jučer."

Brojni aktivisti također su pozdravili donošenje zakona. Ben Summerskill, izvršni direktor organizacije Stonewall, kazao je kako "ovako nešto nije očekivao u narednih 20 godina, kamoli u 2013". Pred zgradom parlamenta u ponedjeljak našao se i legendarni aktivist Peter Tatchell.

"Ovo je pobjeda ljubavi i braka, kao i jasan signal da je ljubav istospolnih parova društveno priznata, prihvaćena i priznata", komentirao je.

Osnivač organizacije Out4Marriage, Benjamin Cohen, kazao je kako pravo na brak za istospolne parove Britaniju čini tolerantnijim i otvorenijim mjestom za život: "To će značajno unaprijediti kvalitetu života i proširiti mogućnosti za golem broj ljudi. Oduševljen sam činjenicom da su zakon predložili konzervativni premijer i njegov liberalni zamjenik, a podržali su ih Laburisti. Ovo je fantastičan primjer kako političari koji inače zastupaju različita stajališta zajedno mogu napraviti mnogo za opće dobro."

Ipak, predsjednik Laburističke stranke, Ed Miliband, upozorio je na stanje u drugim dijelovima svijeta te poručio kako borba za jednakost i dalje traje: "U posljednjih nekoliko godina prešli smo dug put, ali moramo imati na umu da borba za jednakost nije gotova. Ljudi diljem svijeta i dalje se suočavaju s diskriminacijom i mržnjom zbog svoje seksualnosti. A u našem se susjedstvu LGBT građanke i građani još uvijek bore s maltretiranjem i zločinima iz mržnje zbog svoje različitosti."

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Općinski građanski sud u Zagrebu u nepravomoćnoj presudi od 7. srpnja ove godine presudio je da

Prije točno tri godine, 15. srpnja 2014., u Hrvatskom saboru izglasan je Zakon o životnom

Serija uz koju su se lezbijke diljem svijeta samospoznavale, uz nju plakale, smijale se i strepile

Nedavno se u respektabilnim hrvatskim novinama čiju zadnju stranicu redovito rese najčednije

Vrijeme je da se obriše proliveni alkohol i spremi disko kugla – još jedno izdanje Eurovizije

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.