• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

Na pročelju riječkoga HNK Ivana pl. Zajca povodom Dana neovisnosti istaknut je natpis ''Hrvatsko LGBT kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka'', zajedno sa zastavom duginih boja.

Novi i drukčiji HNK Ivana pl. Zajca Rijeka otvara se prema manjinskim zajednicama koje u tom kazalištu nisu bile uopće ili adekvatno zastupljene. Kako stoji na internetskoj stranici kazališta, LGBT manjina neprestano je izložena diskriminaciji, te joj se ustavno oduzimaju prava, što je vidljivo na posljednjem referendumu kojim je institucionalizirana homofobija.

"I zato na Dan nezavisnosti, u srijedu 8. 10. 2014., na pročelju kazališta ističemo natpis: 'Hrvatsko LGBT kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka' zajedno sa zastavom duginih boja koju tradicionalno vežemo uz LGBT zajednicu", kažu u priopćenju naslovljenom s "Heteroseksualnost je opijum za narod"

HNK kao mjesto okupljanja svih građana

Dodaju kako je ta simbolička gesta preimenovanja tek početak u nastojanjima da riječki HNK atribut "narodno" iz svoga naziva potvrdi kao mjesto okupljanja svih građana, bez obzira na društveni status, nacionalnu pripadnost, obrazovanje, dob, vjeru, rodne i seksualne identitete – kao People’s Theatre – Kazalište narodu.

Podsjetimo, intendant HNK Ivana pl. Zajca, Oliver Frljić, prošle je godine otkazao suradnju zagrebačkom kazalištu Gavella zbog povlačenja plakata za predstavu "Fine mrtve djevojke" koji je prikazivao dvije Gospe u zagrljaju.

"Ne želim svojim radom davati legitimaciju kazalištu i upravi koji se tako lako povlače pod pritiscima jedne katoličke udruge i centara političke moći, te svojom odlukom zadiru u umjetnički integritet jedne predstave i njezinih autora", kazao je Frljić u tadašnjem priopćenju.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Nastavni plan spolnog odgoja, s naglaskom na učenju o seksualnom nasilju nad djecom, koji je srpsko

Dok se u domaćim mainstream medijima opširno piše o propasti poslovnog carstva Ivice Todorića,

Sanja Sagasta, Aida Bagić, Ljuba Lozančić i Nora Verde gošće su i moderatorice večeri lezBijske

Istraživanja o povezanosti sreće i općeg zdravstvenog stanja s bračnim statusom već su uobičajena

Novi Disneyev film "Ljepotica i zvijer" podignuo je dosta prašine zbog "gej prizora", pa će,

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.