• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

Poglavar Katoličke crkve nemalo je iznenadio LGBT populaciju diljem svijeta rekavši da ne bi osudio gejeve.

To je izjavio u razgovoru s novinarima u zrakoplovu na povratku sa svog prvog inozemnog putovanja u Brazil. "Ako je netko gej, traži Boga i dobar je čovjek, tko sam ja da mu sudim?", zapitao se Papa, načinivši time radikalan zaokret u odnosu na svoje prethodnike.

Doduše, pozvao se i na učenja Rimokatoličke crkve, kazavši da su grešni samo "homoseksualni čini", dok gej orijentacija sama po sebi "nije grijeh".

"Katekizam Katoličke crkve to veoma dobro objašnjava. U njemu stoji da gejevi ne bi trebali biti marginalizirani zbog toga što jesu, već integrirani u društvo", kazao je.

"Nije problem u takvoj orijentaciji. Mi moramo biti braća. Problem je lobiranje ili stvaranje lobija pohlepnika, političkih lobija, masonskih i mnogih drugih. To je najgori problem", dodao je.

Drugačiji od Benedikta?

Jedna od tema bilo je i zaređivanje žena, a papa Franjo kazao je kako je Crkva tome već rekla "ne", ali je istaknuo i da ulogu žena u Crkvi ne bi trebalo ograničavati: "Ne možemo ograničiti ulogu žena u Crkvi tako da one budu samo ministrantice ili predsjednice dobrotvornih udruga, za njih mora postojati nešto više", kazao je.

Prisutni novinari nisu ga propustili pitati za komentar o nedavnom skandalu oko "gej lobija" u Vatikanu, no on se našalio: "Mnogo je toga napisano o gej lobiju, no ja u Vatikanu još nisam vidio nikoga kome u identifikacijskim dokumentima piše da je gej".

Podsjetimo, njegov prethodnik Benedikt XVI kazao je kako "muškarci s duboko ukorijenjenim homoseksualnim težnjama ne bi trebali biti svećenici" te nije propuštao gotovo nijednu priliku da homoseksualnost proglasi bolešću i "manom ljudske prirode".

Znači li to da će iz Vatikana u budućnosti zapuhati neki novi vjetrovi, tek će se vidjeti. Papa Franjo od samog je početka svog pontifikata nedvosmisleno davao do znanja da će biti drukčiji. Premda ne bitno drukčiji, ako se uzme u obzir da se stav prema zaređivanju žena nije promijenio. 

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Žene su slabije, manje i neinteligentnije od muškaraca te zato trebaju imati i manju plaću. Ovo

Dok se u domaćim mainstream medijima opširno piše o propasti poslovnog carstva Ivice Todorića,

Sanja Sagasta, Aida Bagić, Ljuba Lozančić i Nora Verde gošće su i moderatorice večeri lezBijske

Istraživanja o povezanosti sreće i općeg zdravstvenog stanja s bračnim statusom već su uobičajena

Novi Disneyev film "Ljepotica i zvijer" podignuo je dosta prašine zbog "gej prizora", pa će,

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.