• Natrag
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Naprijed

Ako već sama zaštita ljudskih prava nije dovoljno dobar razlog, pozitivne brojke koje prava za LGBT građane donose gospodarstvu trebale bi potaknuti zemlje u razvoju da što više podrže i uključe u društvo svoje LGBT građane, potvrdilo je i novo istraživanje instituta Williams i američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID).

U istraživanju je analiziran utjecaj poštivanja LGBT prava na gospodarski razvoj u 39 zemalja i, kao i mnogo puta dosad, još se jednom dokazalo kako on može biti samo – pozitivan. Sve je mjerljivo brojkama – svako pravo koje zemlja omogući svojim LGBT građanima povećava njezin BDP po stanovniku za 320 dolara, a ovo istraživanje prvi put uspoređuje upravo zakonske okvire zaštite LGBT građana s gospodarskim rastom, javlja portal phys.org.

''Možemo govoriti s moralnog ili aspekta ljudskih prava i tvrditi koliko su te stvari bitne, ali ponekad je kreatorima politike potrebno pokazati konkretne brojke'', kaže koautorica istraživanja, Yana V. Rodgers.

Diskriminacija, potplaćenost i nezaposlenost značajno smanjuju potencijale

Udio LGBT stanovništva među svim punoljetnim osobama neke zemlje varira između 1 i 5 posto, a u društvima u kojima ih se tretira kao neravnopravne građane, kad im se uskraćuju jednake prilike za napredovanje na poslu i kad nisu u mogućnosti iskoristiti svoj puni potencijal to izravno smanjuje i njihov doprinos cjelokupnom gospodarstvu, ističe se u istraživanju.

''Ovo istraživanje nam daje novi uvid prema razumijevanju u kojoj mjeri diskriminiranje LGBT osoba utječe na gospodarstvo neke zemlje'', kazala je voditeljica istraživanja, M. V. Lee Badgett.

Policijska represija, premlaćivanja i poniženja u zatvoru oduzimaju mogućnost LGBT osobama da postanu produktivni članovi društva. Diskriminacija na poslu dovodi do toga da su LGBT osobe potplaćene ili nezaposlene, a sve to utječe na njihovo zdravlje i kao takve ne mogu do kraja iskoristiti svoje potencijale.

LGBT učenici koje diskriminiraju profesori i drugi učenici, nisu u mogućnosti do kraja razviti sve svoje potencijale i vještine, od kojih bi koristi jednog dana imalo i opće gospodarstvo. ''Zemlje koje su usvojile više prava za svoje LGBT stanovnike brže će se razvijati i imat će bolji društveni razvoj'', poručuje M. V. Lee Badgett.

Čitavo istraživanje možete pročitati ovdje.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Nakon što je postala prva lezbijka ministrica u srpskoj vladi, Ana Brnabić u četvrtak je imenovana

Nešto više od 200 sudionika i sudionica sedmog Split Pridea u subotu je bez ijednog incidenta

Queer punk dvojac PWR BTTM do prije nekoliko mjeseci bio je jedan od najpopularnijih queer bendova

Hrvatska komora socijalnih radnika (HKSR) prva je strukovna komora u Hrvatskoj koja je podržala

Vrijeme je da se obriše proliveni alkohol i spremi disko kugla – još jedno izdanje Eurovizije

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.