Ustavni sud presudio u korist trans osobe

Domaće i strane aktualnosti, vijesti, komentari događanja, novinskih članaka, TV emisija, tekstova s CroL naslovnice i općenito svega čime nas mediji svakodnevno bombardiraju.


Forum rules
User avatar
Bash
Objave: 5667
Joined: 07 Kol 2009 12:56

Ustavni sud presudio u korist trans osobe

Postby Bash » 01 Tra 2014 17:29

Mogućnost promjene spola bez operacije prvi je put otvorena Pravilnikom Ministarstva zdravstva, donesenom krajem 2011. Donio ga je ministar Darko Milinović, potaknut upravo slučajem osobe o kojoj je u srijedu odlučio Ustavni sud. Ta je osoba tada još bila maloljetna.

Dio tog Pravilnika je i obrazac u kojem transseksualna osoba treba, uz priloženu opsežnu dokumentaciju endokrinologa, psihijatra, psihologa i socijalnog radnika, izjaviti kojim je načinom promijenila spol: medicinskim liječnjem, kirurškim zahvatom ili na neki drugi način. Dakle, otvorena je mogućnost da se promijeni spol, a da se ne obavi kirurška operacija, kao što je to moguće u nizu europskih zemalja. Zahtjev se podnosi Nacionalnom zdravstvenom vijeću, koje daje svoje mšljenje, a temeljem njega matičari upisuju promjenu u dokumente.

Međutim, NZV, kojem je na čelu akademik Željko Reiner, internist, i u kojem nema ni jednog stručnjaka za transseksualne osobe, krajem 2012. odbio je svih desetak zahtjeva pristiglih od osoba koje nisu obavile operaciju. Kako nam je tada objasnio akademik Reiner, zauzeli su načelni stav da će prihvaćati zahtjeve samo onih osoba kod kojih je promjena spola nepovratno dovršena operacijom, jer bi se, u suprotnom, “netko mogao predomisliti i to bi dovelo do teških situacija”.

Naš sugovornik, upućen detaljno u cijeli slučaj, ističe kako je od samog početka NZV pogrešno shvatio svoju ulogu: bilo je predviđeno da NZV provjeri medicinsku dokumentaciju u formalnom, a ne sadržajnom smislu.
Dakle, trebali su samo potvrditi da su liječnici koji su dali svoje mišljenje o transseksualnoj osobi (da se doista radi o transseksualnosti, a ne nekoj duševnoj bolesti, da je osoba na hormonalnoj terapiji, da živi u drugom rodu) licencirani i verificirani, a ne da sude o njihovim nalazima.

:facepalm: Dakle Reiner je unatoč Pravilniku koji eksplicitno odobrava promjenu spola bez operacije odlučio da on zna bolje. Stvarno fucking unbelievable.
http://www.jutarnji.hr/zena-moze-biti-m ... a/1178674/

Return to “Novosti, komentari članaka s CroL portala”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest