...i homofobi su ljudi

Domaće i strane aktualnosti, vijesti, komentari događanja, novinskih članaka, TV emisija, tekstova s CroL naslovnice i općenito svega čime nas mediji svakodnevno bombardiraju.

Odgovorite
Avatar
Kroacija
Postovi: 16983
Pridružen/a: 02 stu 2005 11:37
Spol/rod: ne želim definirati
Ja sam: ne želim se identificirati
Lokacija: Njemačka

...i homofobi su ljudi

Post Postao/la Kroacija » 09 kol 2006 12:47

meni se ovo s ogledalima jako svidja. i poruka je jasna i jednostavna.
ali bas cemo vidjet dokle ce neandertalci izdrzat a da ne isaraju, ispljuju i slicno. hm, mozda ih zbuni vlastiti odraz u ogledalu? good job! :thumbup:
iskon.hr je napisao/la:U petnaestak hrvatskih gradova osvanuli su plakati s natpisom '...i homofobi su ljudi', kojima se homoseksualni aktivisti prvi put ne fokusiraju na same sebe, već na one koji ih ugrožavaju.

slika
'I pederi su ljudi' čuje se svako malo, i ne samo u privatnom razgovoru, već i pred televizijskim kamerama. Ta konstatacija u sebi nosi mješavinu pomirljivosti i prijezira i znači otprilike: kada je već svijet tako uvrnut da među ljudima ima homoseksualaca, što ćemo sad, mora se živjeti među njima. To je pristup 'začepljenog nosa'.

Takvim se diskursom poigrao Queer Zagreb i u sklopu svoje nove kampanje u petnaestak je hrvatskih gradova početkom kolovoza postavio plakate s natpisom "...i homofobi su ljudi".

ULICA ZASAD ŠUTI
Kada su u siječnju u zagrebačkoj Dubravi u sklopu projekta Queer Zagreba Queer u predgrađu postavljeni plakati koji su prikazivali lezbijke, reakcije su bile burne, ali uglavnom u medijima.
Kampanja riječke lezbijske udruge Lori iz 2002. godine gore je prošla. Naime, tada je širom Hrvatske postavljeno stotinjak plakata na kojima su bile djevojke, a svaki je plakat nosio poruku Ljubav je ljubav. Dobar broj njih je išaran grafitima kao što su 'Lijepa naša bez pedera'. Plakati '…i homofobi su ljudi' tek su postavljeni i zasad još nema reakcija s ulice.
Tom se porukom aktivizam homoseksualaca u Hrvatskoj zapravo okrenuo u drugom smjeru od dosadašnjeg, jer do sada su se uglavnom sve akcije temeljile na povećanju vidljivosti homoseksualaca.

Queer Zagreb je preuzeo stav koji je najčešće prisutan u odnosu prema homoseksualcima i upotrijebio ga 'protiv' homofoba. Uostalom, i jedne i druge društvo na deklarativnoj razini uglavnom tolerira, bez obzira što su implikacije ponašanja homoseksualaca i homofoba bitno drugačije. Otud vjerojatno i različitost pristupa Queer Zagreba.

Jer, homoseksualci su ljudi i to valjda ne treba dokazivati, kako programski voditelj Queera Zvonimir Dobrović kaže, sladunjavom retorikom uvjeravanja da su "divni i krasni" pa da onda i zaslužuju jednaka zakonska prava. A homofobi su ti, kaže Dobrović, koji imaju problem s vlastitim predrasudama i potrebna im je da ih prevladaju.

Postavljeno je četrdesetak reklamnih oglasa, takozvanih billboarda i city lightsa, uglavnom u turističkim mjestima – Dubrovniku, Splitu, na Krku, u Makarskoj, Puli, Zadru… Svi sadrže istu poruku, a oblikovali su ih dizajneri iz studija Bruketa & Žinić.

Kampanja na moru završava 15. kolovoza, a 1. rujna se 'seli' u Zagreb, gdje će natpisi "…i homofobi su ljudi" biti popraćeni ogledalima. Simbolika ogledala je vrlo jasna – svatko ima priliku u njima ogledati moguću vlastitu homofobiju.
slika
U Queer Zagrebu upozoravaju da je homofobija usmjerena protiv dostojanstva čovjeka, što uključuje i dostojanstvo homofoba i 'autohomofoba', kojima treba pomoći da se riješe vlastite fobije.

Kada govorimo o Hrvatskoj i homofobiji, Dobrović ocjenjuje da u Hrvatskoj homofobija još uvijek nije prepoznata kao govor mržnje i kao opasna pojava koja narušava kvalitetu života i samih homofoba i onih koji homofobiju trpe. 'Još niti jedan napad na queer osobu u Hrvatskoj nije okarakteriziran kao kazneno djelo, već kao prekršaj', kaže Dobrović.

Kao što znamo, od nedavno je našim Kaznenim zakonom definirano da je zločin iz mržnje svako kazneno djelo počinjeno iz, među ostalim, mržnje zbog spolne orijentacije pa ćemo u praksi vidjeti hoće li se što izmijeniti.
Living oxymoron. INTJ. INFJ. Ravenclaw. Melancholic.

Odgovorite