slaganje sendvicha/kombinacije
ne znam kaj je "europejski" u kozicama i paradajzu? kaj paradajz ne raste kod nas. dalmatinci ga suse na suncu i mecu u ulje vec jaaako dugo. a kozice love otkad znam za sebe.
a kao namaz jede se i sir i vrhnje, pa slatka crvena paprika u to, pa cesnjak i sitno sjeckani mladi luk - ako vec inzistiramo na cistim hrvatskim sendvicima,ali duboko se izvinjavam sto nisam shvatila da je to tema.
a kao namaz jede se i sir i vrhnje, pa slatka crvena paprika u to, pa cesnjak i sitno sjeckani mladi luk - ako vec inzistiramo na cistim hrvatskim sendvicima,ali duboko se izvinjavam sto nisam shvatila da je to tema.
-
- Postovi: 663
- Pridružen/a: 06 stu 2005 00:59
- Spol/rod: žensko
- Ja sam: lezbijka
- Lokacija: centar za rehabilitaciju
- Kontakt:
joooj laaanice..pa sta te to tako jako bocnulo???
zafrkavala sam se..
iako..mislim da i sama znash..da sushena rajchica i kozice..i nisu bash naaajutohtonije hrvatsko jelo..ali..kada je klopa u pitanju..naravno da smo svi za raznolikost..
a zafrkavaaam se..p.m.
( iako..morash priznat da su nam sushene rajchice doshle iz italije..tj. kao utjecaj njihove kuhinje..a kozice...vishe pod utjecajem nekih sjevernijih..zapadnih ak hocesh..zemalja..+ kao chesta namirnica u azijskoj kuhinji..naravno da su trenutno hit i kod nas...inache..nashi ih nisu bash previshe ni koristili..jer..shto bi jeli kozice pored shkampa..i to je fakat bilo tako..ali na srechu...evo zadnjih godina se pochelo vishe pazhnje pridavati i kozicama..samo..strah me da je razlog nedostatak shkampa-izlov..a ne toliko njihova nutritivna vrijednost-mislim na kozice..)
+ nmoj mi rech da ti sushene rajchice jedesh onoliko dugo koliko ih dalmoshi sushe..prije bih rekla..da ih jedesh odkako su se pojavile po raznoraznim merkatorima...ali..hebga..tome smo si sami krivi..
+ ti meni oprosti shto preferiram zdravije domache proizvode..naspram spanjolskih kulena i madjarskog prshuta...tema su sendvichi..nebitno domachi ili strani..ali..ipak su mi drazhi oni sa manje aditiva i tko zna kakvog gmo-a.
( uporno mi pokushavate utrpat neku nacional nabrijanu spiku..pa koooji je vama??? bar sam ja iz...multikulti grada + jedine dvojezichne zhupanije..molim lepo..evo chu i bre ubacit ak treba..bre )
zafrkavala sam se..
iako..mislim da i sama znash..da sushena rajchica i kozice..i nisu bash naaajutohtonije hrvatsko jelo..ali..kada je klopa u pitanju..naravno da smo svi za raznolikost..
a zafrkavaaam se..p.m.
( iako..morash priznat da su nam sushene rajchice doshle iz italije..tj. kao utjecaj njihove kuhinje..a kozice...vishe pod utjecajem nekih sjevernijih..zapadnih ak hocesh..zemalja..+ kao chesta namirnica u azijskoj kuhinji..naravno da su trenutno hit i kod nas...inache..nashi ih nisu bash previshe ni koristili..jer..shto bi jeli kozice pored shkampa..i to je fakat bilo tako..ali na srechu...evo zadnjih godina se pochelo vishe pazhnje pridavati i kozicama..samo..strah me da je razlog nedostatak shkampa-izlov..a ne toliko njihova nutritivna vrijednost-mislim na kozice..)
+ nmoj mi rech da ti sushene rajchice jedesh onoliko dugo koliko ih dalmoshi sushe..prije bih rekla..da ih jedesh odkako su se pojavile po raznoraznim merkatorima...ali..hebga..tome smo si sami krivi..
+ ti meni oprosti shto preferiram zdravije domache proizvode..naspram spanjolskih kulena i madjarskog prshuta...tema su sendvichi..nebitno domachi ili strani..ali..ipak su mi drazhi oni sa manje aditiva i tko zna kakvog gmo-a.
( uporno mi pokushavate utrpat neku nacional nabrijanu spiku..pa koooji je vama??? bar sam ja iz...multikulti grada + jedine dvojezichne zhupanije..molim lepo..evo chu i bre ubacit ak treba..bre )
"The last mosquito that bit me had to check into the Betty Ford clinic."
-
- Postovi: 663
- Pridružen/a: 06 stu 2005 00:59
- Spol/rod: žensko
- Ja sam: lezbijka
- Lokacija: centar za rehabilitaciju
- Kontakt:
uostalom..shto se durish lana..daj brzhe bolje nabaci neki recept sa tim sushenim rajchicama i kozicama..vidish kak se je jasamochitam vrijedno pridruzhila svehrvatskoj Janici..u kampanji sir&vrhnje..
btw. hvala jasamochitam ..dada..pojachani liptauer..mmmrrnjaaoouuuuu.
btw. hvala jasamochitam ..dada..pojachani liptauer..mmmrrnjaaoouuuuu.
"The last mosquito that bit me had to check into the Betty Ford clinic."
-
- Postovi: 3418
- Pridružen/a: 22 stu 2005 20:13
bilo koji hleb (kruh), zelena salata, edamer, slanina, suvi vrat, pecenica, masline, kisela pavlaka (vrhnje), svezi krastavac
kruh, przeni kulen i slanina, pavlaka, paradajz
kruh, zelena salata, edamer, paprika, paradajz, krastavac, pavlaka, przene sveze pecurke, feta sir
kruh, edamer, sunka, paradajz, dimljeni kackavalj
kruh, przeni kulen i slanina, pavlaka, paradajz
kruh, zelena salata, edamer, paprika, paradajz, krastavac, pavlaka, przene sveze pecurke, feta sir
kruh, edamer, sunka, paradajz, dimljeni kackavalj
VOLIM KAD VOLIM
Pa kaj nitko od vas nema problema sa zelucem Najgori gastritis ever mi je bio od susenih rajcica
Punozrnati kruh, svježi sir (abc sir za vrijeme blagdana ), paradajz, bosiljak, malo maslinovog ulja. Ili umjesto paradajza dva lista zelene salate dobro oprana i osusena.
Kombinacija pet dana nakon toga ce mi biti zlo, ali kad je tako finoooo!!!
somun neki crni preferiram (novije varijante uzimaju one meksicke tortilje, malo mi bljak) u to falafeli home made onak zapravo napravljeni kao male kuglice mrvicu plosnatije nego obicno, jos bolje ak nije od smjese nego bas po sastojcima, u to majoneza, paradajz, salata, zelje, krastavci tak da sve ispada van, njaaaaammm sad sam gladna
Punozrnati kruh, svježi sir (abc sir za vrijeme blagdana ), paradajz, bosiljak, malo maslinovog ulja. Ili umjesto paradajza dva lista zelene salate dobro oprana i osusena.
Kombinacija pet dana nakon toga ce mi biti zlo, ali kad je tako finoooo!!!
somun neki crni preferiram (novije varijante uzimaju one meksicke tortilje, malo mi bljak) u to falafeli home made onak zapravo napravljeni kao male kuglice mrvicu plosnatije nego obicno, jos bolje ak nije od smjese nego bas po sastojcima, u to majoneza, paradajz, salata, zelje, krastavci tak da sve ispada van, njaaaaammm sad sam gladna
-
- Postovi: 4942
- Pridružen/a: 16 svi 2006 13:13
- Spol/rod: žensko
- Ja sam: lezbijka
- Lokacija: na stolici
Majoneza i kecap su za pomfrit. Kvare sendvice za njih je nesto finije.Da se jos jednom vratim na susene paradajze......pa je+at ga neki vide i dalje od sira i vrhnja i cvaraka
Sta se tice izvornog hrv. sendvica evo MONTANA sendvici....par sastojaka samo 18kn a, treba ti jedno 5 sendvica da se najedes ali od pravih hrv sastojaka je i nema susenih rajcica
Sta se tice izvornog hrv. sendvica evo MONTANA sendvici....par sastojaka samo 18kn a, treba ti jedno 5 sendvica da se najedes ali od pravih hrv sastojaka je i nema susenih rajcica
kak se radi falafel?
montana sendvici
p.s. potaknuta ovim topikom, pocela sam malo slagati sendvulje. jutros sam izimprovizirala: bijelo pecivo sa sezamom, par malih mozzarelica, preliveno mladim maslinovim uljem + gore natrgani mali bosiljak...mmm samo su mi jos falili suseni paradajzici
montana sendvici
p.s. potaknuta ovim topikom, pocela sam malo slagati sendvulje. jutros sam izimprovizirala: bijelo pecivo sa sezamom, par malih mozzarelica, preliveno mladim maslinovim uljem + gore natrgani mali bosiljak...mmm samo su mi jos falili suseni paradajzici
drinkin' wine, killin' time, sittin' in the summer sun...
-
- Postovi: 448
- Pridružen/a: 02 stu 2005 10:24
joooj, ja volim montana sndvice! znam masu ljudi kojima su fuj ili bezveze, ali meni su fini. to su mi putni sendvici koji me podsjecaju da se nekam ide.
(btw, ja ne vjerujem da se cak i rasprava o sendvicima uspjela pretvoriti u prepucavanje o pogledima na svijet.
susene rajcice i kozice odaju europejce, a sir i vrhnje skucene ljude koji ne vide dalje od toga.
nevjerojatno...)
(btw, ja ne vjerujem da se cak i rasprava o sendvicima uspjela pretvoriti u prepucavanje o pogledima na svijet.
susene rajcice i kozice odaju europejce, a sir i vrhnje skucene ljude koji ne vide dalje od toga.
nevjerojatno...)
-
- Postovi: 448
- Pridružen/a: 02 stu 2005 10:24
-
- Postovi: 448
- Pridružen/a: 02 stu 2005 10:24
-
- Postovi: 471
- Pridružen/a: 02 stu 2005 18:20
za malenu: falafeli su većinom od slanutka, samo se ti kuha s raznim začinima (korijander, češnjak, kim?) i onda se od te kaše rade kuglice koje pržiš u ulju. otprilike tak ide, ne da mi se sad točno tražiti.
servira se u lepinji s pečenim i svježim povrćem (pečene tikvice i patlidžani, paradajz, zelje, salata, paprika, ako hoćeš i luk) i preko toga ide neki jogurtasti preljev ili neki ljutkasti.
fino je, ali intenzivno. a posljedice... trebalo mi je sat vremena žustre šetnje da to koliko toliko probavim. mislim da je tajna bila u odabiru ljutog umaka
servira se u lepinji s pečenim i svježim povrćem (pečene tikvice i patlidžani, paradajz, zelje, salata, paprika, ako hoćeš i luk) i preko toga ide neki jogurtasti preljev ili neki ljutkasti.
fino je, ali intenzivno. a posljedice... trebalo mi je sat vremena žustre šetnje da to koliko toliko probavim. mislim da je tajna bila u odabiru ljutog umaka
-
- Postovi: 663
- Pridružen/a: 06 stu 2005 00:59
- Spol/rod: žensko
- Ja sam: lezbijka
- Lokacija: centar za rehabilitaciju
- Kontakt:
e vidish..kada si vec spomenula poriluk..( hebemu..a ja sam naletivshi na slutichin post..i to sto ne voli osjechaj da smrdi po kapuli..mislim..od tada..do kraja topica..razbijala glavu sa tim kako se zove poriluk na hrvatskom...)..on mozhe posuluzhiti kao manje msrdljiva varijanta..tj. zamjena za luk-kapulu..u sendvichu..vrlo jednostavno...odrezhete si duzhinu poriluka..da bude mrvicu dulji od samog sendvicha..tj. peciva..gledajte da bude vechina onaj bijeli dio...jer..zeleni dio bi mogao biti..ipak malo prezhivahan za zhvakanje..i fino ga julienne narezhete..i te trakice ubacite u pecivo-umjesto klasichne kapule..nema onaj intenzitet..ali..mozhe opsluzhiti...jer..neki sendvichi jednostavno ne idu bez luka..mislim na neke mesne kombinacije...koje su drek bez kapule.
"The last mosquito that bit me had to check into the Betty Ford clinic."
-
- Postovi: 663
- Pridružen/a: 06 stu 2005 00:59
- Spol/rod: žensko
- Ja sam: lezbijka
- Lokacija: centar za rehabilitaciju
- Kontakt:
mislim da sam to vech negdje rekla/napisala..a tiche se luka..tj. barem onog dinstanog..koji je najbitniji sastojak gulasha..ili satarasha--ili pak savora..ili fish paprikasha...&TD..
uglavnom..ljudi koji imaju problema sa zheludcem..tochnije..kojima probleme izaziva luk...eto..postoji i za to rijeshenje.. naime..u chem je stvar..taj luk bi u procesu dinstanja trebalo..recimo to tak..flambirati..tj. zaliti ga kuhinjskim brendijem..ili..ako imate neki full ok konjak/vinjak....vjerujte..u 99,9%sluchajeva..to uklanja probleme koji nastaju nakon klopanja hrane bogate dinstanim lukom.
i..zaista...shteta bi bilo luk izbaciti iz prehrane..osim shto je prebogat c vitaminom..tu je i njegovo antiseptichno djelovanje..a i poznata je stvar da ..kada se kuha dooobar gulash..da je kolichina luka cca 1/3 kolichine mesa...pa chak i do 1/2 mesa...jer zashto..e pa iz razloga da kasnije nebiste trebali zgushnjavat gulash..nekakvim brashnom ili gustinom..to bi trebao uchiniti razdinstani luk...+prozhet svim onim okusima i aromama...
nego..vratimo se sendvichima.
mozhete li mi rechi..npr. za kojim sendvichima zhalite..tj. zhalite shto ih se nigdje ne mozhe naruchiti..ili pojesti vani..kakve biste vi sendviche voljeli mochi pojesti..po fastovima ili bistroima???
h v a l a .....
uglavnom..ljudi koji imaju problema sa zheludcem..tochnije..kojima probleme izaziva luk...eto..postoji i za to rijeshenje.. naime..u chem je stvar..taj luk bi u procesu dinstanja trebalo..recimo to tak..flambirati..tj. zaliti ga kuhinjskim brendijem..ili..ako imate neki full ok konjak/vinjak....vjerujte..u 99,9%sluchajeva..to uklanja probleme koji nastaju nakon klopanja hrane bogate dinstanim lukom.
i..zaista...shteta bi bilo luk izbaciti iz prehrane..osim shto je prebogat c vitaminom..tu je i njegovo antiseptichno djelovanje..a i poznata je stvar da ..kada se kuha dooobar gulash..da je kolichina luka cca 1/3 kolichine mesa...pa chak i do 1/2 mesa...jer zashto..e pa iz razloga da kasnije nebiste trebali zgushnjavat gulash..nekakvim brashnom ili gustinom..to bi trebao uchiniti razdinstani luk...+prozhet svim onim okusima i aromama...
nego..vratimo se sendvichima.
mozhete li mi rechi..npr. za kojim sendvichima zhalite..tj. zhalite shto ih se nigdje ne mozhe naruchiti..ili pojesti vani..kakve biste vi sendviche voljeli mochi pojesti..po fastovima ili bistroima???
h v a l a .....
"The last mosquito that bit me had to check into the Betty Ford clinic."
-
- Postovi: 3418
- Pridružen/a: 22 stu 2005 20:13
-
- Postovi: 448
- Pridružen/a: 02 stu 2005 10:24
glede gotovih sendvica u bircevima, restacima, fast fudovima i sl. jako je losa ponuda vegetarijanskih sendvica i integralnih peciva.
ja nisam vegetarijanac, ali ponekad mi se ne jede salama sto ne znaci da mi se jede kruh sa sirom i majonezom (to se obicno smatra vege sendvicem).
gdje god dodjes sve vrvi od tone mesa i bijelih peciva, a negdje u kutku je ponuda od ukupno dva vege sendvica sa sirom u kvazi bio pecivu. a ak narucis tuna sendvic onda je 99% vjerojatnost da ces dobiti majonezu sa tunom iz tube ili kupljenu salatu od tune gdje tu i tamo pliva koji komadic u toni majoneze. to za mene nije sendvic od tune.
takodjer me nerviraju umaci od majoneze i kecapa. zasto se ne koriste milijon i jedan fini sirni namaz?
ja nisam vegetarijanac, ali ponekad mi se ne jede salama sto ne znaci da mi se jede kruh sa sirom i majonezom (to se obicno smatra vege sendvicem).
gdje god dodjes sve vrvi od tone mesa i bijelih peciva, a negdje u kutku je ponuda od ukupno dva vege sendvica sa sirom u kvazi bio pecivu. a ak narucis tuna sendvic onda je 99% vjerojatnost da ces dobiti majonezu sa tunom iz tube ili kupljenu salatu od tune gdje tu i tamo pliva koji komadic u toni majoneze. to za mene nije sendvic od tune.
takodjer me nerviraju umaci od majoneze i kecapa. zasto se ne koriste milijon i jedan fini sirni namaz?
sendvici na vecini mjesta ne valjaju. tj. uglavnom su svi isti. suhi.nemastoviti.dosadni.ponekad nejestivi. kombinacije su uglavnom sir (neki) +sunka/budjola/prsut/zimska. prilozi salata/k krastavci/paradajz/feferoni. i to je to. pricam o centru zagreba.
mislim da ima mjesta za tonu intervencija kad bi se nekom dalo.
i jedna,uvijek najbitnija stvar, da je sve sto se stavlja u njih najsvjezije moguce!
mislim da ima mjesta za tonu intervencija kad bi se nekom dalo.
i jedna,uvijek najbitnija stvar, da je sve sto se stavlja u njih najsvjezije moguce!
drinkin' wine, killin' time, sittin' in the summer sun...