juha od bundeve je zakon!
mada se to povrće puno koristi za prehranu živine na selu, izvrsno je u ljudskoj prehrani. iz nje se vade koštice koje se suše i grickaju a za noć vještica se od nje radi Baba Luca.
to su one žute ili sive, sivo-zelenkaste izvana, koje imaju tvrdu koru. mogu se i peći, ali ja obično radim juhu sa koprom i paradajz sosom. njami
ili ju pirjam s ostalim povrćem tipa luk, krompir, paprika itd..
a predobar mi je i kolač od bundeve kojeg se može kupiti u makronovi.
buća je ona vrsta tikve koja ima duguljasti oblik i mekanu koru, može se
ribati zajedno s korom, a bijela je ili zelena izvana.
to kumice obično prodaju na placu. od toga se radi varivo tako da se
pirja na ulju i onda začini, doda vode, kasnije vrhnja i super je ukusno.
također se rade i bućnice.
treća vrsta je tikvica, ono malo duguljasto zelene boje, ona se isto može
peći, pirjati i svašta nešto.
ali bundeva je najukusnija
so long.