Feminizam - medijske i ine publikacije

Teme vezane uz aktivizam, djelovanje domaćih/stranih udruga, Pride, coming out, politiku i sve tome slično.
Odgovorite
iluzionist54
Postovi: 7
Pridružen/a: 02 pro 2013 15:43

Feminizam - medijske i ine publikacije

Post Postao/la iluzionist54 » 01 ruj 2015 23:09

Skupna tema za zanimljive knjige, filmove i dr. na temu feminizma.
A Woman Like That

Lesbian and Bisexual Writers Tell Their Coming Out Stories

Edited by Joan Larkin

Uvod


Coming out:
Prva želja. Prva svijest da želja nesmije biti izrečena. Prva svijest da drugi je gay ili lezbijka, možda bez da ima se riječ za to. Prvi puta biti nazvana lezbijkom - ili lezzie ili dyke ili queer. Prvi puta nazvati sebe lezbijkom - ili femme ili butch, biseksualnom ili transrodnom, vanzakonskom ili "ne sigurnom, ali ..." Prvi poljubac sa ženom. Prvi puta voditi ljubav sa ženom. Prvi puta biti uhvaćena. Prva potvrda drugoga.
"Coming out" je kratica za bezbrojne prijelaze, izabrane ili prisilne, dobrodošle ili nedodobrodošle. Ista fraza može značiti dugu borbu da otpusti se sekualna konformnost ili jedan jedini trenutak sjećanja ranih komešanja, prije nego bijahu eitiketirani i cenzorirani. I coming out znači nužno, neprestanu hrabrost biti vidljiv. Rizikovati ostracizam, nasilje, gubitak. Prigrliti vlastitu srž smisla sebe - bez obzira da li kroz pobunu, prkos, žaljenje, smijeh, olakšanje, ili nježnost.

Kad počela sam editiranje A Woman Like That, pozvala sam lezbijske i biseksualne spisateljice raznih životnih doba i pozadina da napišu svoje coming-out priče. Nisam anticipirala bogatu kompleksnost iskustava koje ti memoari će obuhvatiti, niti sam počela predmnijevati moćni utjecaj koji će imati na mene osobno. Te priče osvijetlile su iskustva koja godine "živeći out" su zamaglile. Prepoznala sam osjećaje za koje sam mislila da više ne žive u meni. Čitajući ovu knjigu, susrela sam moju ranjivost, ljutnju, i optimizam, moju jezgru emocionalne snage.
Čitavši lezbijsko pisanje dvadeset i pet godina i su-uređujući tri antologije lezbijske i gay poezije, mislila sam da već znam puni spektar iskustava koje zovemo "coming out". Voljela sam raspon i raznolikost lezbijskih glasova: ne mogu zaboraviti "otvoreni mikrofon" noć sredinom sedamdesetih, na kojem je lezbijska bivša redovnica pričala nepristojne priče o seksu u konventu; pucketavu inteligenciju Martha Shelleynog WBAI-FM radio showa "Lesbian Nation" (fan pismo koje sam joj napisala bio je dio mog coming-out procesa: vodio je susretu i mojoj inicijaciji u misterije lezbijskih barova, politike i seksa); kritičarke Jill Johnson originalni, idiosinkratski glas u Village Voice plesnoj kolumni koju je transformirala obznanjujućim autobiografskim pisanjem i queer kulturalnim komentarima; i pjesnikinje Adrienne Rich uzbudljivi glas na New York City Pride skupu potičući nas proširiti što mi mislimo pod našom ljubavi za žene. Za razliku od prethodnih generacija spisateljica, koje se diskretno potiskivale u drugi plan ili skrivale svoje lezbijske teme, moja generacija doima se da je izašla van zajedno.

Pjesnikinja Muriel Rukeyser prva je artikulirala prenuću ideju da jezgro ženskog pisma mora biti njena vlastita vizija i iskustvo:
Što bi se desilo da žena kaže istinu o svom životu? Svijet bi se otvorio.


click za nastavak

iluzionist54
Postovi: 7
Pridružen/a: 02 pro 2013 15:43

Bell Hooks: Feminist Theory from Margin to Center

Post Postao/la iluzionist54 » 06 tra 2016 00:02

Kao većina muškaraca, mnoge žene su učene od djetinjstva da dominacija i kontrola drugih jeste bazični izričaj moći. Premda žene ne ubijaju još u ratovima, ne oblikuju politike vlade jednako s muškarcima, one, zajedno s muškim vladajućim grupama i većinom muškaraca, vjeruju u dominantnu ideologiju kulture. Kad bi vladale, društvo ne bi bilo organizirano toliko drugačije od načina na koji je trenutno organizirano. One bi organizirale ga drugačije samo da imaju drugačiji vrijednosni sustav. Pitanja oko kojih žene i muškarci osjećaju drugačije, ilustrirano nedavno "rodnim jazom", ne konstituiraju drugačiji skup vrijednosti. Feministička retorika koja gura poimanje muškarca kao neprijatelja i žene kao žrtve osposobila je žene izbjeći činiti rad stvaranja novih vrijednosnih sustava. Sudionice feminisitčkog pokreta djelovale su u suglasju sa seksističkim mistifikacijama iskustva žena jednostavno prihvaćajući da žene su drugačije od muškaraca; misle i djeluju drugačije; konceptualiziraju moć drugačije; i stoga imaju inherentno drugačiji vrijednosni sustav. To jednostavno nije tako. Na primjer, puno toga je napravljeno od ideje da žene su hraniteljice koje afirmiraju život dok muškarci su ubojice, ratnici koji negiraju život. I usprkos, žene djeluju u ulozi hraniteljice¸ premda socijaliziraju malu djecu kao roditeljice ili edukatorice vjerovati da "moć čini ispravno", premda upražnjavaju zlostavljajuću dominaciju i kontrolu nad djecom, premda fizički zlostavljaju djecu u sve većim brojevima. Kad kontradikcije kao te se ističu, stereotipni feministički odgovor je da te žene provode naredbe muškaraca, da su muški identificirane. Usko fokusirana feministička ideologija naginje izjednačavati muški razvoj i perpetuaciju opresivnih politika s muškošću; te dvije stvari nisu sinonimi. Čineći ih sinonimima, žene ne moraju suočiti se s porivom za moć koja ih vodi težiti dominirati i kontrolirati druge. Odgovornost za žensko posvećenje dominaciji i kontroli nad drugima može biti jednostavno prebačeno na muškarce. Kad bi žene aktivne u feminističkom pokretu imale drugačiji vrijednosi sustav od onog muškaraca, one ne bi potpisivale dominaciju i kontrolu nad drugima pod nikojim okolnostima; one ne bi prihvaćale vjerovanje da "moć čini ispravno".
click za astavak

iluzionist54
Postovi: 7
Pridružen/a: 02 pro 2013 15:43

Silvia Federici: Caliban and the Witch: Women, the body and primitive accumulation

Post Postao/la iluzionist54 » 06 srp 2016 18:29

Jedan od tekstova koji govoreći prošlosti govori o ovom trenutku danas i sada. I pokazuje kako problemi s kojima se susrećemo, nisu uopće niti novi, niti slučajni. Naravno, ako imate hrabrosti to čitati ...
Najvažnije povijesno pitanje koje knjiga adresira je kako uračunati smaknuće stotina tisuća "vještica" na početku moderne ere, i kako objasniti zašto uzlaz kapitalizma je bio vršnjakom rata protiv žena. Feministički skolastici su razvili okvir koji baca puno svjetla na to pitanje. Općenito se prihvaća da lov na vještice je ciljan uništiti kontrolu koju su žene upražnjavale nad svojom reproduktivnom funkcijom i služilo popločati put za razvoj opresivnijeg patriarhalnog režima. Također se argumentiralo da lov na vještice je ukorijenjen u socijalnim transformacijama koje prate uzlaz kapitalizma. Ali specifične povijesne okolnosti pod kojima je progon vještica bio pušten s lanca, i razlozi zašto uzlaz kapitalizma je zahtijevao genocidni napad na žene nije istraživan. To je zadatak Caliban and the Witch, kako ja počinjem analizirati lov na vještice u kontekstu demografske i ekonomske krize 16. i 17. stoljeća, i zemljišne i radne politike merkantilističke ere. Moj rad je samo skica istraživanja koji bi bio potreban razjasniti veze koje sam spomenula, i posebice odnos između lova na vještice i suvremenog razvoja nove seksualne podjele rada, utamničujući žene na reproduktivni rad. Dovoljno je međutim, pokazati da progon vještica (kao trgovina robljem i enclosures) je središnji aspekt akumulacije i formacije modernog proletarijata, u Europi kao i u "Novom Svijetu".

click za nastavak

Avatar
Kroacija
Postovi: 16673
Pridružen/a: 02 stu 2005 11:37
Spol/rod: ne želim definirati
Ja sam: ne želim se identificirati
Lokacija: Njemačka

Re: Silvia Federici: Caliban and the Witch: Women, the body and primitive accumulation

Post Postao/la Kroacija » 06 srp 2016 21:36

ne kužim, koja je poanta? otvoriš temu i naprčiš neki link od pet tisuća kartica nekog bloga?

Avatar
slapa
i'm watching u
Postovi: 16053
Pridružen/a: 19 ruj 2011 11:34
Spol/rod: žensko

Re: Silvia Federici: Caliban and the Witch: Women, the body and primitive accumulation

Post Postao/la slapa » 07 srp 2016 07:16

^
očito piše te tekstove. iako bi po meni bilo sasvim ok da linkovi na nove tekstove idu u jednu temu a ne svaki u svoju s obzirom da u tim temama baš i nema nekih rasprava.
mi imamo sve što nam treba,
prostor od zemlje pa do neba...

1962
Postovi: 124
Pridružen/a: 18 ožu 2008 22:40
Ja sam: lezbijka

Re: Silvia Federici: Caliban and the Witch: Women, the body and primitive accumulation

Post Postao/la 1962 » 07 srp 2016 16:59

... a nagađam da je prevoditelju ime Google Translate

Bash
Postovi: 6512
Pridružen/a: 07 kol 2009 12:56

Re: Silvia Federici: Caliban and the Witch: Women, the body and primitive accumulation

Post Postao/la Bash » 07 srp 2016 18:12

Držite se teme, ne autorice. Ako imate nešto za reć o reproduktivnom utamničenju žena i ekšli se osvrnit na tekst, izvol'te

iluzionist54
Postovi: 7
Pridružen/a: 02 pro 2013 15:43

La señorita extraviada / Missing Young Women

Post Postao/la iluzionist54 » 11 kol 2016 14:00

Dokumentarac koji po mom osobnom mišljenju vrijedi pogledati. Postoji vjerojatnost da vas neće ostaviti ravnodušnima ...

https://www.youtube.com/watch?v=nE8xl_p-uiM

iluzionist54
Postovi: 7
Pridružen/a: 02 pro 2013 15:43

Re: Silvia Federici: Caliban and the Witch: Women, the body and primitive accumulation

Post Postao/la iluzionist54 » 11 kol 2016 14:05

d_van je napisao/la:... a nagađam da je prevoditelju ime Google Translate
Ako netko ima volje učiniti prijevod boljim, neka to učini. Ja ću maknuti moj prijevod i sa zadovoljstvom staviti na to mjesto link na bolji prijevod. I to se odnosi na sve tekstove.

No, na vrhu teksta postoje čak dva linka na izvorni tekst, tako da nije nužno se patiti s mojim hrvatskim :gigglenod:

Usprkos svega, vjerujem da tekst vrijedi čitanja. Engleski izvornik je dostupan na

https://libcom.org/files/Caliban%20and% ... 0Witch.pdf

https://anarchivists.gitbooks.io/caliban/content/
Zadnja izmjena: iluzionist54, dana/u 11 kol 2016 14:58, ukupno mijenjano 2 puta.

Bash
Postovi: 6512
Pridružen/a: 07 kol 2009 12:56

Re: Feminizam - medijske i ine publikacije

Post Postao/la Bash » 11 kol 2016 14:24

Ubuduće možete ovdje stavljati informacije koje želite podijeliti :)

Avatar
zwarte paard
Postovi: 4263
Pridružen/a: 06 vel 2015 12:23

Re: Feminizam - medijske i ine publikacije

Post Postao/la zwarte paard » 16 kol 2016 12:22

Bebeti do Amaral Gurgel

zanimljiva je. brazilka. pise udzbenike za djecu. feministkinja je. jako je draga.
niko nije kriv, al' je neko zajeeeee..Bo bo Bo bo Bo bo BO

iluzionist54
Postovi: 7
Pridružen/a: 02 pro 2013 15:43

Dva teksta: Rosemary Hennessy & Jasbir Puar

Post Postao/la iluzionist54 » 02 stu 2016 21:08

Kao nastavak na Silvia Federici: Caliban and the Witch - Women, the body and primitive accumulation, dva, po meni zanimljiva, teksta o identitetima, i što to zapravo povlači za sobom. Svaka od autorica donosi to na svoj, vrlo osoban, i vrlo intimno proživljen način, tako da se na neki način mogu čitati i kao vrst intimne ispovijedi. U konačnici, ta dva teksta su vrlo neugodna u onom što nam otkrivaju. Jer otkrivaju nam neke naše vlastite iluzije, a to, nikada, nije ugodno ...

Rosemary Hennessy: Profit and Pleasure: Sexual Identities in Late Capitalism

Jasbir K. Puar: Terrorist Assemblages
homonationalism in queer times

Odgovorite