" Lezbijke 50+ – generacija u procjepu "

Domaće i strane aktualnosti, vijesti, komentari događanja, novinskih članaka, TV emisija, tekstova s CroL naslovnice i općenito svega čime nas mediji svakodnevno bombardiraju.

Odgovorite
Gost

" Lezbijke 50+ – generacija u procjepu "

Post Postao/la Gost » 03 lip 2010 10:27

Misli o članku?

Članak: http://www.crolportal.com/1/index.php?o ... &Itemid=93

Bismo li bile u sl.situaciji da nema tehnologije, točnije interneta koji nam je olakšao međusobnu komunikaciju?
Getoiziraju li se mlađe cure od onih žena koje kasnije dolaze do spoznaja o vlastitoj seksualnosti?

Imate li kakvu ideju što mi kao zajednica možemo napraviti za tu generaciju?

---

Mislite li da će za nas situacija po pitanju prihvaćanja i sadržaja za druženje biti bolja?
O čemu to ovisi?

Možete odgovoriti na sva ili na jedno pitanje. :D

Hidden_soul
Devil in details
Spol/rod: žensko

Re: " Lezbijke 50+ – generacija u procjepu "

Post Postao/la Hidden_soul » 03 lip 2010 11:52

Pa puno je tu pitanja, ali eto da se uzmem tog interneta i tehnologije...
Mislim da je to puno olaksalo i sam proces autospoznaje i kasnije prihvacanje samog sebe i drugih oko sebe i ponekad cak i tebe same od strane drugih.
Citirat cu autoricu bas ovog komentiranog clanka koja mi je jednom rekla: "U moje vrijeme nije bilo lako biti lezba... nije bilo interneta!" :D
Ne samo da je komunikacija u pitanju, vec sve... Ne znam kad bih ja spoznala sebe (iako mi je to prakticki bilo jasno oduvijek), da tu neku noc u sitni sat nisam sjela za monitor i krenula googlati.

Ovim zenama ne znam kako pomoci jer kako clanak kaze, to su zene koje nikad nece progovorit o tome. Znaci ne moze ih se ocekivat na nekim radionicama, savjetovalistima ili prideu. Mozemo se valjda nadati jedino da imaju internet, da surfaju i da nalete na nesto ovakvo, kad se ohrabre uopce upisat kljucnu rijec u trazilicu.

To je samo sto ja mislim, ali ja sigurno ne znam kako misli neka 50+ zena.
"Allow me to lend a machete to your intellectual thicket..."

pihach
Status: U vezi
Kontakt:

Post Postao/la pihach » 03 lip 2010 11:58

internet je svakako pridonio laksoj komunikaciji medju svim dobnim, rodnim i manjinskim skupinama, a narocito starijoj gay populaciji koja je odgajana, kao sto i pise u txtu, na temeljima patrijarhata.
ono sto mozemo kao zajednica napraviti, bar za lezbijsku populaciju (nisam cula za neki 'muski' clanak na ovu temu), je organizirati vise crolova :D i otvoriti prostor koji bi prvenstveno bio namijenjen samo njima. Kao sto npr. gradska kavana ima latentnu etiketu birca za starije (sto se moze zakljuciti prema gostima na terasi).
ne bih rekla da je rijec o getoiziraju (popularna rijec lately) vec da se jednostavno radi o nesvjesnom sukobu generacija. Na crolu sam cula komentare od neki 'Kol'ko starijih ima.' I kaj sad, kaj ak ih je vise? Pa upoznala sam ih nekoliko tu vecer izdravija mi je komunikacija nego sa mojom generacijom ili mladjima.
Opcenito sam osjetljiva na stariju generaciju (40+), a takvi komentari mi nisu bili na mjestu.
Sigurna sam da ce se dok ja dodjem do 40. otvoriti bar jedan prostor koji je namijenjen generaciji 80-ih gdje necu cuti dovikivanja 'Gle ovu staru, kaj ce ona tu?'.

Popeye

Post Postao/la Popeye » 03 lip 2010 12:29

meni jako tesko padaju mnogi stavovi starijih pripadnika/ca LGBTIQ zajednice i ja za to jednostavno nemam zivaca. slazem se da te ljude ne treba otpisati ili jednostavno prepustiti tijeku vremena, no nemam neke konkretne prijedloge kako im pomoci.

tamara3
Just tax the stupid people.
Status: U životnom partnerstvu
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 03 lip 2010 12:33

Kakvi stavovi?

@pihach: ti komentari koje si čula ponajviše govore o onima koje su ih rekle, a to je da su primitivne i nazadne, nikako drugačije ih ne mogu opisati. Sramotno je da neki misle kako su neka mjesta i događanja 'rezervirana' samo za njih.

Mislim da je super što je bilo 'starijih' žena i što su se 'odvažile' doći.

jpeg

Post Postao/la jpeg » 03 lip 2010 14:47

da, meni je to bas bilo genijalno, pogotovo nakon pojave nadobudnih i wannabe zbela.
ustvari su me ugodno iznenadile :)

degenereginald
cryptid

Post Postao/la degenereginald » 03 lip 2010 14:48

iskreno, ja sam bila ta koja je komentirala da na crolovom partiju ima dosta starijih zena, no ne u negativnom kontekstu. zapravo, osjecala sam se prilicno dobro zbog istog. kao da gledam sebe za kojih +30 godina :D. ne stoje doma, ili se ne drze odvojene od mlade generacije (barem neke), i to je pozitivno u mojoj knjizi.
i iskreno, rado bih cula sto one imaju reci o svojim iskustvima o outanju ili skrivanju kad su shvatile da su lezbijke/ biseksualke, pa ne bi bilo ni lose organizirati kakvo predavanje na tu temu, koju bi iste vodile? mislim, ne znam, nemam neke konstruktivne komentare.
I have no money and I have to scream.

pihach
Kontakt:

Post Postao/la pihach » 03 lip 2010 14:57

da, bilo bi super odrzati nekakvo predavanje.
evo, ak ima kandidata nek se jave :D

Broken Down Angel

Post Postao/la Broken Down Angel » 03 lip 2010 15:01

Outanje bi značilo rušenje već izgrađenog ja - onoga ja kao slike koju ne poznaju samo one same, već i njihova okolina što bi neminovno ukazalo na potrebu za dekonstrukcijom identiteta, ponovnom samootkrivanju i konstruiranju površinske slike identičnije unutrašnjoj realnosti. Dostupnost informacija i mogućnost komunikacije svakako kreiraju jedan novi portal kojim se olakšava prevladavanje tog nesklada, ali pravi problem je, mislim, u lijepljenju tih novootkrivenih elemenata u jedno, pomirenju s ostalim aspektima tog površinskog identiteta te u skupljanju snage za ispoljavanjem dubinske sebe van. Stoga je nabitnija podrška pružena i od strane obitelji / prijatelja, ali i ona reflektirana u postojanju mjesta poput Crola u kojima koegzistiraju različiti generacijski profili njegovih korisnica, što i guši taj pesimizam o mogućnosti kasnijeg samoukomponiranja u taj svijet čijim dijelom se osjećaju. Ali virtualna stvarnost nije jedino mjesto na kojem bi trebale tražiti tu sigurnost, već si ju pokušati izgraditi i u materijalnoj kojoj tjelesno pripadaju, i u kojoj na kraju moraju funkcionirati i živjeti, što je u biti izazov s kojim se suočavaju mislim sve lezbijke / biseksualne žene / sve one koje svojim ja i njegovom realizacijom provociraju neke stereotipne i konvencionalne obrasce ponašanja i identificiranja.

Gost

Post Postao/la Gost » 03 lip 2010 15:59

Zato virtualna komunikacija vodi do upoznavanja u stvarnom životu, gdje se sklapaju poznanstva/veze/ prijateljstva.
Ja sam isto za to da se organizira neka čajanka :) sa tim generacijama, uživala bih u pričama i anegdotama.
Ne mora se nitko od nas u svemu slagati, ali se moramo poštovati.
To vrijedi za sve dobne skupine, jer je segregacija na grupe i više nego prisutna na "sceni".

komad kruha
Ja sam: lezbijka
Status: Solo

Post Postao/la komad kruha » 05 lip 2010 13:32

svakako bi trebalo organizirati neke čajanke (?) za +50 ili one koje se tako osjećaju. samo, organizatori/ce trebaju imati puno strpljenja, jer nije baš izgledno da će rezultati biti vidljivi odmah. vjerujem da će trebati puno vremena dok se više +50 žena odluči doći i sudjelovati.
kaj te hiče?

ow
necu se registrirati
Status: U braku
Kontakt:

Post Postao/la ow » 09 lip 2010 16:29

nisam do sada ni vidjela da se povela rasprava ovdje - a ona me je doista obradovala.

Znam poprilicno dobro kako zive lezbijke +50 jer imam prijateljice koje sam tijekom zivota poskupljala i povremeno se cujem s njima. Komad kruha je najblize skontala o kakvom se problemu radi.

No glavna prepreka u cijeloj prici je ta sto vecina tih zena ne zna koristiti kompjuter (vi koje imate do 25-30 godina zamislite vase mame na internetu i otprilike tako izgleda i medju lezbama). Cak i medju onima koje imaju 42-45-48 godina veci dio kompjuter ne zna ni upaliti.

Na zalost, jedini nacin da se do njih dodje je usmena predaja (netko poznaje nekoga tko poznaje susjedu neke starije lezbe) - no na zalost ni to ne moze garantirati da bi se one odazvale bilo kakvoj aktivnosti.
U ovom trenutku veliki je iskorak i senzibilizacija LGBT populacije za probleme koje te zene imaju jer su one, zbog same zenske prirode, u daleko nepovoljnijem polozaju nego muskarci (koliko god ovo zvucalo generalizirajuce).

Gejevi tih generacija daleko su organiziraniji (oni su i 70-tih imali svoja zvanicna (u underground smislu) okupljalista i organizirali su privatne zabave gdje su sirili krug poznatih.
Za razliku od njih, zene kojima promiskuitet nije toliko svojstven, zatvarale su se u svoje male homogene zajednice do kojih je i onda, a i sad, bilo tesko doci.
U svakom slucaju, drago mi je da ova tema nije prosla nezapazeno - jer ako ijedna od vas slucajno upozna nekoga tko bi mogao biti 50+ lezba i na neki joj nacin pomogne da pronadjei put prema internetu - napravili smo puno :)
ne vjerujte podacima iz profila, zapravo sam se ovom forumu pridruzila 14.09.1999
slika
www.balconn.com

www.gay-u-obitelji.com

tamara3
Just tax the stupid people.
Status: U životnom partnerstvu
Kontakt:

Post Postao/la tamara3 » 09 lip 2010 16:54

Prošle sam godine imala priliku upoznati neke 50+ "offline" lezbijke iz manjega grada i činilo mi se, iz njihovih priča, da su itekako dobro povezane.

Međutim, one su takoreći u ilegali, neke su udane, neke in denial, a bilo kakav javni istup ili aktivizam bilo kakve vrste (o autanju da ne govorim) su im veliki bauk i tabu... Vjerojatno je to normalno ako 20-30 godina tako živiš, dobro ti je u tom nekom privatnom krugu, ugodno i sigurno i nemaš potrebu za drugim stvarima.

Naravno da ne trebaju sad izaći na cestu i mahati zastavama ili napraviti revoluciju, samo sam stekla dojam da to ne djeluje najbolje na njihovo samopouzdanje i nekakvu samoidentifikaciju, da tako kažem.

ow
necu se registrirati
Kontakt:

Post Postao/la ow » 09 lip 2010 18:06

One ne mogu izaci na ulicu i mahati rainbow zastavama kao sto to nisam mogla ja 99-te niti ti 2001 (kada smo se ovdje nasle).
Mi smo u par godina prosle jedan proces unutar kojeg smo prvo potpuno anonimno kao nickovi a kasnije povezujuci nick sa imenom u kojem smo stekle identitet u pocetku -barem na netu, a kasnije i u realu.

A da to lose djeluje na njihovo samopouzdanje moze ti biti kristalno jasno kada se sjetis sebe prije neta.
Ja mislim da neke od njih vise niti ne znaju tko su :sorry:
ne vjerujte podacima iz profila, zapravo sam se ovom forumu pridruzila 14.09.1999
slika
www.balconn.com

www.gay-u-obitelji.com

Kroacija
Spol/rod: ne želim definirati
Ja sam: ne želim se identificirati

Post Postao/la Kroacija » 10 lip 2010 02:43

sad sam se sjetila kako smo se ja i ow upoznale :hihi:
internet generacija definitivno ima ogromnu prednost. i sama sam jednog dana u gugl utipkala nesto sto me dovelo na croL, od cega je krenulo dopisivanje, poznanstvo i druzenje s mnogim zenama od kojih se s mnogima redovito vidim kad navracam za zg a drugima se javljam po partijima :) . u svakom slucaju, zahvaljujuci internetu poznajem pun kufer ljudi i oni mene.
takva su vremena, internet je, nakon tiska, jedan od najjacih medija, upitno je i koliko mu tv konkurira. ako je generacija 50+ (nerado generaliziram) pasivnija sama od sebe zbog nekakvih "obrazaca", logicno je da ce im biti i neugodnije pojaviti se na nekakvom lezbo mitingu just like that. mozda bi trebali imati main messengera :D , glasnika, opciju "slobodno vrijeme" i "neograniceno telefoniranje nedjeljom" :D umreziti se business tarifom i organizirati veci protok informacija. :D ...jednostavno treba probiti led i u svakom slucaju barem pokusati organizirati goblen-veceri za 50+ i sve one koje se tako osjecaju. :) za pocetak jel.
ex invalid_user

ow
necu se registrirati
Kontakt:

Post Postao/la ow » 10 lip 2010 23:33

invalid_user je napisao/la:sad sam se sjetila kako smo se ja i ow upoznale :hihi:
kako? slika
slika
www.balconn.com

www.gay-u-obitelji.com

Gost

Post Postao/la Gost » 11 lip 2010 09:23

Zapravo pravo pitanje je bi li one htjele na neko takvo druženje doći? :)

Ow?

pihach
Kontakt:

Post Postao/la pihach » 11 lip 2010 09:45

a kak im mislis isfurati pozivnicu?
ne kuze internet
ne kuze modernu tehnologiju
ne zele paradirati
i sve ostalo sto je u potpunosti opravdano za tu generaciju...

Kroacija
Spol/rod: ne želim definirati
Ja sam: ne želim se identificirati

Post Postao/la Kroacija » 11 lip 2010 19:14

ow je napisao/la:
invalid_user je napisao/la:sad sam se sjetila kako smo se ja i ow upoznale :hihi:
kako? slika

nije toliko strasno, mozes odahnut :D
ex invalid_user

funcutica

Post Postao/la funcutica » 11 lip 2010 19:48

pihach je napisao/la:a kak im mislis isfurati pozivnicu?
Možda radiom? To je još uvijek aktualan medij a dovoljno je rasprostranjen i prihvaćen kod zrelije generacije.
Nije to problem, pitanje je bi li se one bile voljne odazvat?
Mislin, ako si cili život u ormaru jesi li spreman na poziv nadobudnih (mlađih?) aktivistica napustit tu "sigurnost"?
Sve u svemu, komplicirano pitanje... :nezna:
Ali i ja mislin da bi bilo lijepo nešto izorganizirat, tipa predavanje, čisto znanstveno, da bi postojao nekakav izgovor da se nađu,
(direktan pristup, vida druženje, mi se čini nekako preotvoreno za početak)

makar neslavno propalo, ikakva prilika je u svakom slučaju bolja od nikakve... :)
Second to the right, and straight on till morning.

Riječanka

Post Postao/la Riječanka » 13 kol 2010 10:43

Nedavno sam upoznala jednu 50+ ženu na selu. Nekad je živjela u većem gradu u inozemstvu i očito je da pati sama na selu. Sviđa joj se jedna strejt susjeda, kod koje, naravno, nema šanse, i tako. Vjerujem da je tima 50+ sa sela još teže. U stvari VRLO, VRLO TEŠKO. Nemam ideje što učiniti za njih, ali suosjećam. :(

ow
necu se registrirati
Kontakt:

Post Postao/la ow » 20 kol 2010 20:44

ReaTM je napisao/la:Zapravo pravo pitanje je bi li one htjele na neko takvo druženje doći? :)

Ow?
ne znam odgovor :nezna:
slika
www.balconn.com

www.gay-u-obitelji.com

sarabanda

Post Postao/la sarabanda » 01 ruj 2010 12:15

ReaTM je napisao/la:Zapravo pravo pitanje je bi li one htjele na neko takvo druženje doći? :)

Ow?
"one"? Kao da govoriš o vanzemaljcima.

sarabanda

Post Postao/la sarabanda » 01 ruj 2010 12:16

pihach je napisao/la:a kak im mislis isfurati pozivnicu?
ne kuze internet
ne kuze modernu tehnologiju
ne zele paradirati
i sve ostalo sto je u potpunosti opravdano za tu generaciju...
Možda malo uvredljivo?

Gost

Post Postao/la Gost » 03 ruj 2010 18:13

One. Zamjenica za ženski rod u pluralu, nominativ.

Sania

Post Postao/la Sania » 03 lis 2010 14:37

Hidden_soul je napisao/la:Pa puno je tu pitanja, ali eto da se uzmem tog interneta i tehnologije...
Mislim da je to puno olaksalo i sam proces autospoznaje i kasnije prihvacanje samog sebe i drugih oko sebe i ponekad cak i tebe same od strane drugih.
Citirat cu autoricu bas ovog komentiranog clanka koja mi je jednom rekla: "U moje vrijeme nije bilo lako biti lezba... nije bilo interneta!" :D
Ne samo da je komunikacija u pitanju, vec sve... Ne znam kad bih ja spoznala sebe (iako mi je to prakticki bilo jasno oduvijek), da tu neku noc u sitni sat nisam sjela za monitor i krenula googlati.

Ovim zenama ne znam kako pomoci jer kako clanak kaze, to su zene koje nikad nece progovorit o tome. Znaci ne moze ih se ocekivat na nekim radionicama, savjetovalistima ili prideu. Mozemo se valjda nadati jedino da imaju internet, da surfaju i da nalete na nesto ovakvo, kad se ohrabre uopce upisat kljucnu rijec u trazilicu.

To je samo sto ja mislim, ali ja sigurno ne znam kako misli neka 50+ zena.
Jednostavno, govoriš nešto o čemu nemaš pojma. Od kud ti znaš da se nekoga u tim godinama ne može očekivati na mjestima koja su tebi in, i da nikad neće progovoriti? Kako je lako suditi... i to s osnove tražilice na Googleu. Blago budalama, njihovo je carstvo nebesko!

jpeg

Post Postao/la jpeg » 03 lis 2010 21:17

Sania je napisao/la: Jednostavno, govoriš nešto o čemu nemaš pojma. Od kud ti znaš da se nekoga u tim godinama ne može očekivati na mjestima koja su tebi in, i da nikad neće progovoriti? Kako je lako suditi... i to s osnove tražilice na Googleu. Blago budalama, njihovo je carstvo nebesko!
a kog boga rigas vatru odmah?
i krivo si procitala. sve.
google je spominjala za sebe.
govori zena svoje misljenje ko i svi ovdje i trudimo se naci zrno ko corava kokos.
pricamo o zenskama koje i nece progovoriti iz odredjenih razloga i bas zato se i nisu snasle.
ono daj smiri se. ako imas kakvu pametnu- reci.

Odgovorite