Klinke

Domaće i strane aktualnosti, vijesti, komentari događanja, novinskih članaka, TV emisija, tekstova s CroL naslovnice i općenito svega čime nas mediji svakodnevno bombardiraju.

Avatar
Fusion
Postovi: 3330
Pridružen/a: 07 tra 2010 14:52

Re: Klinke

Post Postao/la Fusion » 17 ruj 2011 17:33

PicajzLa je napisao/la:a formativne godine su one od prve do pete koje tvore temelj za izgradnju kompletnog karaktera osobe
Po tome bih ja još uvijek išla u crkvu i vrlo vjerojatno bila u braku s muškarcem, a psiholozi i psihijatri radili samo s djecom do 5 godina.

Avatar
Kroacija
Postovi: 16674
Pridružen/a: 02 stu 2005 11:37
Spol/rod: ne želim definirati
Ja sam: ne želim se identificirati
Lokacija: Njemačka

Re: Klinke

Post Postao/la Kroacija » 17 ruj 2011 17:36

Fusion je napisao/la: Za biti dobar profesor nije dovoljna kompetentnost u području kojeg se predaje, već se mora biti i dobar pedagog.
joj, danas profesor mora biti i majka i otac i baka i psiholog i osoba koja poducava i osoba koja trpi bullying. osobno bih totalno ukinula funkciju profesora kao pedagoga i u konstrukciju "odgoj i obrazovanje" ostavila samo obrazovanje.

a evo i jedna zanimljiva grupica https://www.facebook.com/pages/Podr%C5% ... 5912890155

Plague

Re: Klinke

Post Postao/la Plague » 17 ruj 2011 17:39

Fusion je napisao/la: Roditelji gurnu dijete školi misleći da će odraditi njihov dio, škola isključuje, a pojedinac postaje briga društva.
greška je roditelja ako misle da će škola njihovom djetetu pristupiti sa "sine, ne tuci mlađe od sebe, žvači zatvorenih usta, tretiraj žene s poštovanjem i ne lijepi žvake u pepeljaru". u školi se iznose krute činjenice u kojima se obavještava djecu da pušenje šteti i da se seksom dobivaju spolne bolesti, a plastičnoj čaši treba 100 godina da se razgradi. jednom kad to znaju, posao je roditelja da sjednu s njima i pristupe im individualno, ne sa "ako se seksaš dobit ćeš klamidiju i otpast će ti penis", nego sa "što to tebi predstavlja i osjećaš li se kao govno kad radiš stvari koje ne želiš zbog drugih?" škola informira i u tom smislu odgaja jer proširuje vidike, a obrazovana osoba teško da će završit u prikolici s troje djece i psom na kojeg pljuca, ali to je daleko nego dovoljno, što hoće reć da ključnu ulogu igraju roditelji i to će uvijek tako bit.

Bash
Postovi: 6512
Pridružen/a: 07 kol 2009 12:56

Re: Klinke

Post Postao/la Bash » 17 ruj 2011 17:42

Naravno. Od škole se ne može očekivati zamjenska uloga roditelja, iako je odgojna ustanova. Ako roditelj ne obavlja svoj dio posla, škola mora zaštititi ostale učenike od nasilnika jer inače ni ona ne bi obavljala svoj dio posla.

Avatar
Fusion
Postovi: 3330
Pridružen/a: 07 tra 2010 14:52

Re: Klinke

Post Postao/la Fusion » 17 ruj 2011 17:43

invalid_user je napisao/la:joj, danas profesor mora biti i majka i otac i baka i psiholog i osoba koja poducava i osoba koja trpi bullying. osobno bih totalno ukinula funkciju profesora kao pedagoga i u konstrukciju "odgoj i obrazovanje" ostavila samo obrazovanje.
To bi uključivalo prethodna testiranja djece i separaciju razreda po grupicama ovisno o jednakoj sposobnosti djece tako da se može samo "sipati" gradivo, jer u suprotnom treba poznavati djecu i odabrati neki optimalni pristup kako bi svatko mogao shvatiti ono što se predaje.

Plague

Re: Klinke

Post Postao/la Plague » 17 ruj 2011 17:46

Fusion je napisao/la:
PicajzLa je napisao/la:a formativne godine su one od prve do pete koje tvore temelj za izgradnju kompletnog karaktera osobe
Po tome bih ja još uvijek išla u crkvu i vrlo vjerojatno bila u braku s muškarcem, a psiholozi i psihijatri radili samo s djecom do 5 godina.
nitko nije rekao da ostaješ na nivou četverogodišnjeg djeteta. po tome bih ja trebala volit čokoladu s rižom, stavljat šećer u jogurt i radit torte od blata. naravno da se mijenjamo, donosimo drukčije izbore i uočavamo nove sklonosti, a odbacujemo stare. ono što ostaje iz tog perioda je nošenje s, recimo, agresijom. disfunkcionalni roditelji i dijete koje živi u agresivnom otuđenje će sigurno imat problema s potisnutom agresijom i strahovima. problem je kad ga u pubertetu počnu šorat hormoni pa to izbije na površinu.

Avatar
Fusion
Postovi: 3330
Pridružen/a: 07 tra 2010 14:52

Re: Klinke

Post Postao/la Fusion » 17 ruj 2011 17:47

Bash je napisao/la:Naravno. Od škole se ne može očekivati zamjenska uloga roditelja, iako je odgojna ustanova. Ako roditelj ne obavlja svoj dio posla, škola mora zaštititi ostale učenike od nasilnika jer inače ni ona ne bi obavljala svoj dio posla.
Ok. Što dalje s tim djetetom? Gdje je ono nakon što ga se izolira? Očekujemo li da će se roditelji odjednom promijeniti za 180 stupnjeva i ispraviti grešku?
Ja bih se prije kladila da će ubiti boga u djetetu koje će imati svaku predispoziciju da se upari sa sličnima sebi i radi sve veća sranja.

Plague

Re: Klinke

Post Postao/la Plague » 17 ruj 2011 17:48

Fusion je napisao/la:To bi uključivalo prethodna testiranja djece i separaciju razreda po grupicama ovisno o jednakoj sposobnosti djece tako da se može samo "sipati" gradivo, jer u suprotnom treba poznavati djecu i odabrati neki optimalni pristup kako bi svatko mogao shvatiti ono što se predaje.
Pa to tako i funkcionira u nekim zemljama, što je po meni najoptimalnija opcija. debile na jednu strane, sposobne na drugu, ekstra sposobne na ekstra ispiranje mozga gradivom. i bok. svak ispuni svoj potencijal ma koliki on bio. i, što je najbolje, nikad se nećeš osjećat ko kreten jer je osoba iz klupe ispred tebe brže pohvatala derivacije :D

Bash
Postovi: 6512
Pridružen/a: 07 kol 2009 12:56

Re: Klinke

Post Postao/la Bash » 17 ruj 2011 17:52

@F: Tu nastupaju kvalificirani psiholozi i socijalne službe koje, ako rade svoj posao, roditelje nadziru i "prisiljavaju" da se situacija popravi. Roditelj je obvezan pružiti djetetu srednješkolsko obrazovanje i nakon što se situacija popravi, upisat će ga u drugu školu, u novoj okolini.

Avatar
Fusion
Postovi: 3330
Pridružen/a: 07 tra 2010 14:52

Re: Klinke

Post Postao/la Fusion » 17 ruj 2011 18:03

PicajzLa je napisao/la:nitko nije rekao da ostaješ na nivou četverogodišnjeg djeteta. po tome bih ja trebala volit čokoladu s rižom, stavljat šećer u jogurt i radit torte od blata. naravno da se mijenjamo, donosimo drukčije izbore i uočavamo nove sklonosti, a odbacujemo stare. ono što ostaje iz tog perioda je nošenje s, recimo, agresijom. disfunkcionalni roditelji i dijete koje živi u agresivnom otuđenje će sigurno imat problema s potisnutom agresijom i strahovima. problem je kad ga u pubertetu počnu šorat hormoni pa to izbije na površinu.
Imam primjer dvoje klinaca koji su živjeli u disfunkcionalnoj obitelji gdje je otac alkoholičar verbalno zlostavljao majku. Djeca su bila užasno divlja, puna agresije, kad god bi došla kod nekog razvalili bi pola stana & so on... Jednog dana kad je taj otac majku srušio na pod i iscipelario, njoj je puko film, uzela je djecu i otišla zauvijek kod svojih roditelja. Na početku svog života kod bake i djeda djeca su i dalje bila neukrotiva, ali malo pomalo bez tog konstantnog nasilja kojem su ranije bili izloženi počeli su se smirivati i poprimati sasvim normalan oblik ponašanja. Stariji klinac je doslovno genije u školi, a mlađi prosječan, uglavnom, nema nikakvih problema s njima.
To je sretan primjer, ali on je vrlo rijedak. Nemaju svi istu hrabrost, kapacitete i mogućnosti koje je imala njihova majka.
Ona je problem uspjela sama riješiti, mnogi ne mogu/ne znaju.

I tu dolazi škola koja bi trebala primijetiti da s djetetom nešto nije u redu, poslati ga kod školskog psihologa koji bi procjenio težinu problema i ukoliko je neriješiv na razini škole, obratiti se nadležnim institucijama. Škole uglavnom ne dođu uopće do tog stupnja već rješavaju to na načine na koje sam navela.

Mene je moja prof. pozvala u stranu kad sam dobila 3 iz nečeg i sva uplašena pitala što nije u redu i da joj se obratim na razgovor ako nešto ne valja van škole. slika
E to je briga za učenika. <3
Zadnja izmjena: Fusion, dana/u 17 ruj 2011 18:11, ukupno mijenjano 2 puta.

Avatar
Fusion
Postovi: 3330
Pridružen/a: 07 tra 2010 14:52

Re: Klinke

Post Postao/la Fusion » 17 ruj 2011 18:09

PicajzLa je napisao/la:Pa to tako i funkcionira u nekim zemljama, što je po meni najoptimalnija opcija. debile na jednu strane, sposobne na drugu, ekstra sposobne na ekstra ispiranje mozga gradivom. i bok. svak ispuni svoj potencijal ma koliki on bio. i, što je najbolje, nikad se nećeš osjećat ko kreten jer je osoba iz klupe ispred tebe brže pohvatala derivacije :D
Slažem se, samo što to sve skupa nije razlog da profesori u sklopu svog faksa nemaju pedagogiju. ; ) To je uz taj "tehnički" dio predavanja vrlo bitno.
U ovim nižim razredima je po meni uključeno premalo igre i mašte kroz koju bi djeca još više zavoljela predmet i zapamtila.

Mi smo ko stariji klipani najviše zapamtili kad bi profa napravila kviz, a od nas natjecatelje...posebno kad u to sve nije bilo uključeno ocjenjivanje.
Opustili smo se, zabavili i zapamtili. Takvih stvari više fali, a nekakav suhoparni profesor koji samo trkelja svoje gradivo takvo što nikad neće postići. :/

Bash
Postovi: 6512
Pridružen/a: 07 kol 2009 12:56

Re: Klinke

Post Postao/la Bash » 17 ruj 2011 18:16

Ima svakakvih osoba koje se nazivaju školskim psiholozima. Prijateljica radi u školi gdje je djeca vrijeđaju, a školski joj psiholog dolazi pijan na sat. S druge strane, moja školska psihologinja je bila super, jednom me srela u gradu u prolazu i poslije u školi mi je random prišla i pitala zašto sam onda bila namrgođena i muči li me nešto i da dođem pričat s njom. Njihova je dužnost to šta si navela. A šta kad to ne upali, šta kad je problem njima nerješiv i nadležne institucije moraju u akciju. Kako da se škola onda postavi prema učeniku koji i dalje radi probleme u školi, nego izolacijom?

Plague

Re: Klinke

Post Postao/la Plague » 17 ruj 2011 18:23

meni je baš drago šta je ta žena to napravila i bilo bi mi još draže da si više žena locira kičmicu i postupi isto. :)
moja školska psihologinja je isto bila super. kad mi je umro član obitelji zvala me da pričam s njom za slučaj da teško prebolijevam ili nešto tako. nije da sam nešto napravila, nego više onako da vidi kakva je situacija i moglu li normalno nastavit s obavezama. draga žena.
ali da, neminovno je da ima kretena, kao i u svakoj profesiji.
mogu zaključit da smo se složili oko toga da škola igra ulogu ali da prvenstveno dobar posao moraju obavit roditelji jer je njihove propuste kasnije teško ispravljat.
a što se ovih balavica o kojima je topik tiče, stvarno ih se nekako mora kaznit. ne zanimaju me razlozi ni opravdanja, nekakve posljedice moraju snosit i nadam se da će ih sustić. ne moš ić okolo i tuć ljude jer je tebi teško. ne moš.

Avatar
Fusion
Postovi: 3330
Pridružen/a: 07 tra 2010 14:52

Re: Klinke

Post Postao/la Fusion » 17 ruj 2011 18:34

Sad kad PicajLa i invalidna oforme neku facebook grupu i napišu da su istukle ove dvije slika

* * *
@ Bash:

Najgore je što svaka škola ni nema psihologa. Sjećam se da je profa iz "Biološke psihologije" na faksu pričala o zakonu u kojem se spominje da tu funkciju može vršiti i profesor koji radi u školi 30 godina. Negodovala je i karikirala to na način kao da čistačica koja radi u bolnici 30 godina počne operirati ljude. I to je također velika greška našeg sustava - svi se miješaju u svačiji posao i na kraju - ćorak.

Za ovaj dio što da škola napravi kad oni poviše njih zakažu...to sam ti odgovorila - mogu se složiti da ona isključivanjem tehnički rješava problem u okviru svoje ograde, ali mi i dalje ostaje svijest o tome da taj problem nije u konačnici gotov i najvjerojatnije neće ni biti. Nešto kao prebacivanje vrućeg krumpira.

Avatar
Kroacija
Postovi: 16674
Pridružen/a: 02 stu 2005 11:37
Spol/rod: ne želim definirati
Ja sam: ne želim se identificirati
Lokacija: Njemačka

Re: Klinke

Post Postao/la Kroacija » 17 ruj 2011 18:41

ja ne mogu nikog tuci, manja sam od USB sticka :cry:

Bash
Postovi: 6512
Pridružen/a: 07 kol 2009 12:56

Re: Klinke

Post Postao/la Bash » 17 ruj 2011 18:41

@F: Ma znam, tražim odgovor od tebe koji mi ti ne moš dat :)

Avatar
tamara3
Just tax the stupid people.
Postovi: 8744
Pridružen/a: 01 stu 2005 16:44
Spol/rod: žensko
Status: U životnom partnerstvu
Lokacija: Oblačić.
Kontakt:

Re: Klinke

Post Postao/la tamara3 » 17 ruj 2011 19:04

ReaTM je napisao/la:Pokušavam povezati kako bi takvoj djeci pomoglo fiz. kažnjavanje i izbacivanje iz škole.slika
...razumijevanje da određeno ponašanje ima stanovite posljedice?

Gost

Re: Klinke

Post Postao/la Gost » 17 ruj 2011 19:11

Slučajevi iz članaka mi se doimaju kao da nemaju razvijen osjećaj za tuđu bol i savjesno rezoniranje... ne bi to tako povezali. Psihoterapija i kombinacija lijekova da, prekid školovanja i izolacija od vršnjaka veliko ne.

Avatar
tamara3
Just tax the stupid people.
Postovi: 8744
Pridružen/a: 01 stu 2005 16:44
Spol/rod: žensko
Status: U životnom partnerstvu
Lokacija: Oblačić.
Kontakt:

Re: Klinke

Post Postao/la tamara3 » 17 ruj 2011 19:30

Nekakve sankcije uglavnom da - to sam mislila, pa sam te citirala da ne duljim, ne znači da mislim da treba izolirati i prebiti.
I još mislim kako u toj dobi dosta dobro znaju razlučiti dobro od lošeg, pa nisu samo lutke na nečijim koncima i produkti, valjda imaju nekakav zdrac razum. Uvijek je bilo klinaca iz disfunkcionalnih obitelji, ali stvarno se ne sjećam da su se nekoć usuđivali dizati ruku (ili potezati oružje) na profesore, niti u toj mjeri maltretirati druge... ne znam.

Gost

Re: Klinke

Post Postao/la Gost » 17 ruj 2011 19:32

tamara3 je napisao/la:Nekakve sankcije uglavnom da - to sam mislila, pa sam te citirala da ne duljim, ne znači da mislim da treba izolirati i prebiti.
:D

Možda se o tome nije toliko pisalo. :nezna:

Avatar
samo ja
Postovi: 376
Pridružen/a: 29 ožu 2011 18:56
Spol/rod: žensko
Ja sam: biseksualka
Status: U vezi

Re: Klinke

Post Postao/la samo ja » 17 ruj 2011 19:44

ReaTM je napisao/la:Možda se o tome nije toliko pisalo. :nezna:
vrlo vjerojatno.... u moje vrijeme je isto bilo tih koji su maltretirali slabije,a pogotovo nadareniju djecu...

što se tiče tih klinki, definitivno treba neka jača sankcija da dobe stvaran dojam težine onoga što su napravile i da shvate da nisu glavne kao što su si to vjerojatno utuvile u svoje glavice te da društvo neće trpit takvo ponašanje i na miru sjedit po strani dok one kolo vode kako oće...
Zadnja izmjena: samo ja, dana/u 17 ruj 2011 19:53, ukupno mijenjano 1 put.

Avatar
Corduroy
Postovi: 233
Pridružen/a: 03 svi 2011 11:46
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka
Status: U vezi
Lokacija:

Re: Klinke

Post Postao/la Corduroy » 17 ruj 2011 19:45

Evo ja sam profesor u srednjoj školi, radim 2 godine, došla sam puna entuzijazma, a kad tamo... Jako je teško uvidjeti probleme učenika jer ih ima previše u razredu, a sve skupa ih imam preko 200. Stalno imam osjećaj da kaj god probam da promijenim situaciju, niko ne stoji iza mene - ni društvo, ni školski sistem, ni roditelji. Kolege koji dugo rade možda jesu suhoparni, al ovaj posel mi se čini psihički dost iscrpljujuć, pa ih kužim na neki način. Trebali bi se svi nekak udružiti da promijenimo stvari. Al cijelo društvo je nekak demoralizirano i to se jako vidi na deci - osjećaju se ko da ih u budućnosti ništ dobrog ne čeka, besperspektivni su, nije im jasno čemu sve ovo pa onda delaju gluposti.
Al evo čitam tu ove vaše analize i svakak budem uzela te neke stvari u obzir kad budem u razredu.
And it seems so real I can feel it
So why can't I touch it?

Avatar
Kroacija
Postovi: 16674
Pridružen/a: 02 stu 2005 11:37
Spol/rod: ne želim definirati
Ja sam: ne želim se identificirati
Lokacija: Njemačka

Re: Klinke

Post Postao/la Kroacija » 17 ruj 2011 19:53

Corduroy je napisao/la: Stalno imam osjećaj da kaj god probam da promijenim situaciju, niko ne stoji iza mene - ni društvo, ni školski sistem, ni roditelji.

o, da. cula sam i ja razna iskustva i to od najblizih ljudi. ucenici i njihovi roditelji su zakonima zasticeniji od profesora i ucitelja. vise ne mozes ni "stjerati u kut" nekog. osobno sam neko vrijeme imala priliku biti na zamjeni u jednoj skoli i ucenica 5. (dakle petog) razreda se bahato digla i dosla do mog stola kad sam krenula upisivati ocjene i rekla "vi to nemate pravo raditi, to je zakonom zabranjeno, vi ste samo zamjena".
i onda bih JA to trebala educirati I odgajati? :D

Avatar
Fusion
Postovi: 3330
Pridružen/a: 07 tra 2010 14:52

Re: Klinke

Post Postao/la Fusion » 17 ruj 2011 20:04

invalid_user je napisao/la:"vi to nemate pravo raditi, to je zakonom zabranjeno, vi ste samo zamjena"
slika

In yo face! slika

Da si se hengala s njom, sigurno ti to ne bi rekla.

* * *

Eh, a još u našoj državici imamo i "krasno" poslijeratno vrijeme, oružja po kućama i PTSP roditelje/branitelje. Divotica. <3

Avatar
Fusion
Postovi: 3330
Pridružen/a: 07 tra 2010 14:52

Re: Klinke

Post Postao/la Fusion » 17 ruj 2011 20:27

Corduroy je napisao/la:Jako je teško uvidjeti probleme učenika jer ih ima previše u razredu, a sve skupa ih imam preko 200.
Neki prvi vidljiviji alarm bi trebale biti učestalo slabe ocjene, šta ne? : )


Btw, sjetih se da je sa mnom je išao u osnovnu školu dečko koji je bio jedan od najmirnijih u razredu. Otac mu je bio alkoholičar koji je tukao njega i mamu.
Njegova se potisnuta agresija i traume koje je proživljavao ispoljavala na način da je bio strašno povučen.
Jedan dan nije došao u školu. Kasnije smo čuli da je po noći čuo krikove iz roditeljske sobe, uzeo sjekiru da ubije oca, ali je u cijelom tom užasu zasjekao i usmrtio majku.
A propos toga da nije takvih ili sličnih stvari bilo ranije.

Mi smo imali u osnovnoj pedagoginju koja je bila jedna od najgorih žena u toj školi. Ravnateljica još gora. :/

Avatar
Corduroy
Postovi: 233
Pridružen/a: 03 svi 2011 11:46
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka
Status: U vezi
Lokacija:

Re: Klinke

Post Postao/la Corduroy » 17 ruj 2011 20:37

Pa dobro, mi smo obrtnička škola pa loše ocjene nisu neko alarmantno stanje, heh. Al naravno, ako netko odjednom počne nizati loše ocjene ili izostanke, ide na razgovor k psihologu. Imamo 2 psihologa i pedagoginju - svi mi se čine ok.
And it seems so real I can feel it
So why can't I touch it?

Avatar
Afrodita
Postovi: 4523
Pridružen/a: 23 srp 2011 11:44
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka
Status: U vezi
Lokacija: Karlovac

Re: Klinke

Post Postao/la Afrodita » 18 ruj 2011 22:48

Ne može se baš puno toga u školi promijeniti jer ih je sve teže kazniti za raznorazne gluposti. Za svaku kaznu treba proći određeni termin pa ispadne da do kraja školske godine teče termin za opomenu pred isključenje. Za svaku kaznu mora se ići postupno s opomenama bez obzira na težinu učenikovog lošeg postupka. Roditelji su spremni svakog trena zvati inspekciju a nažalost svski nadzor je danas uz učenike i roditelje bez obzira da li su krivi ili ne i profesorima nije nimaslo lako. Ne možeš više učenika izbaciti sa sata ako radi gluposti, ako mu daš jedinicu moraš paziti da mu se slučajno ne osvećuješ zbog njegovih gluposti na satu a trebaš dobro paziti tko je čije dijete. Danas svi govore o pravima djece, što je svakako u redu, ali nitko ne govori o obavezama te iste djece. Djeca su velikim djelom prepuštena ulici jer roditelji da bi mogli školovati tu istu djecu rade od jutra do sutra kod privatnika ili su to djeca nekih poznatih lokalnih faca pa mogu raditi što hoće. Na sreću ipak još uvijek ima i dobre djece barem u mojem gradu.
I want her everywhere and if she's beside me I know I need never care but to love her is to need her everywhere knowing that love is to share

Avatar
samo ja
Postovi: 376
Pridružen/a: 29 ožu 2011 18:56
Spol/rod: žensko
Ja sam: biseksualka
Status: U vezi

Re: Klinke

Post Postao/la samo ja » 20 ruj 2011 12:19

klinke su skroz pukle... evo još jedne...
http://danas.net.hr/crna-kronika/page/2 ... html?rss=2

Avatar
Afrodita
Postovi: 4523
Pridružen/a: 23 srp 2011 11:44
Spol/rod: žensko
Ja sam: lezbijka
Status: U vezi
Lokacija: Karlovac

Re: Klinke

Post Postao/la Afrodita » 20 ruj 2011 18:54

Biti će toga još i više ...kad pogledam neke slučajeve u mojoj školi... ne trebam uopće niti komentirati.
I want her everywhere and if she's beside me I know I need never care but to love her is to need her everywhere knowing that love is to share

Avatar
rainbow
Postovi: 3580
Pridružen/a: 23 kol 2010 22:41

Re: Klinke

Post Postao/la rainbow » 20 ruj 2011 19:09

žao mi je osoba koje su pretučene, i žao mi je osoba koje su tukle, koliko moraš biti sjeban/a da ti je zakon tako se izražavati(a ko zna što je sve tu doprinjelo, roditelji, društvo u cijelini, sjebane kemije u organizmu uslijed konzumacije smeća kroz hranu, audio vizualne podražaje u obliku igrica, filmova, reklama...);

nasilje je postala uvriježea tehnika ophođenja među ljudima, mlađi naraštaji smao kopiraju obrazac, i iako ne umanjuje njihovu odgovornost za određena djela, ipak mi se čini d aje velik dio odgovornosti na onima koji su im usadili takve "vrijednosti"...nemam niš pametno za reć ustvai...nadam se da će moja djeca (ako ih budem imala) dobiti dovoljno ljubavi, pažnje, kvalitetnih ljudskih vrijednosti da im neće biti potreban takav "ispušni" ventil...

Odgovorite