Začini.
- coco7
- Postovi: 1077
- Pridružen/a: 20 ruj 2011 20:07
- Spol/rod: žensko
- Ja sam: ne želim se identificirati
Začini.
Nekako mi se čini da se u našoj kuhinji koristi premalo začina. Vegeta, sol, papar, peršin, origano na pizzu i to je to. Odnedavno sam počela s korištenjem đumbira, bosiljka, ružmarina, vlasca (sve u onim malim zelenim bočicama) i idalje učim uz što idu najbolje i koliko ih stavljati. Nekako mi jelo nije jelo ako nema dosta začina ili nekog umaka.
Pa se pitam da li imate naviku koristiti neke biljne i druge začine, koliko su bitni i kako ih koristite?
Pa se pitam da li imate naviku koristiti neke biljne i druge začine, koliko su bitni i kako ih koristite?
- ticklebook
- Postovi: 3637
- Pridružen/a: 09 srp 2007 13:27
- Spol/rod: žensko
- Ja sam: ne želim se identificirati
- Status: U vezi
- Lokacija: Svemir
- Kontakt:
Re: Začini.
Da, koristim svašta:)
Ali pazim da ne prekrije okus namirnice, nego da se upotpunjuju.
Nekako u zadnje vrijeme volim kurkumu (http://www.pureinsideout.com/turmeric-curcuma.html i http://blogs.lavozdegalicia.es/menudeld ... r-curcuma/), ali i standard, bosiljak, papar, mažuran...
Vegetu izbjegavam, samo prirodne začine.
Peperoncine npr stucam svježe.
Ali povezujem i npr med i papar, višnje i mrvicu majčine dušice (u umacima za meso) i sl.
Ali pazim da ne prekrije okus namirnice, nego da se upotpunjuju.
Nekako u zadnje vrijeme volim kurkumu (http://www.pureinsideout.com/turmeric-curcuma.html i http://blogs.lavozdegalicia.es/menudeld ... r-curcuma/), ali i standard, bosiljak, papar, mažuran...
Vegetu izbjegavam, samo prirodne začine.
Peperoncine npr stucam svježe.
Ali povezujem i npr med i papar, višnje i mrvicu majčine dušice (u umacima za meso) i sl.
“If my critics saw me walking over the Thames they would say it was because I couldn't swim.” Margaret Thatcher
Re: Začini.
Imam mali vrt samo sa začinskim biljem, ono što najviše volim kod toga jest što ne treba skoro nikakvu brigu, eventualno preko sušnog razdoblja tokom ljeta. Za sada koristim ljupčac (neki ga zovu i vegeta, okus je jako sličan), vlasac, matičnjak, mentu i origano. Volim eksperimentirati sa začinskim biljem, ali i ostalim začinima. Iz Mađarske si uvijek donesem njihovu Erős pistu, ljuta paprika, koju stavljam u bilo, na bilo što. Standardni začini su isto prisutni i sve volim u umjerenim količinama. Jedino mi muškatni oraščić nije baš po ukusu, no i njega stavim u bešamel.
This fantasy is not enough for me.
I want it, I'll take it away from you.
Your misery that softly incites me,
All I do is using, abusing you.
I want it, I'll take it away from you.
Your misery that softly incites me,
All I do is using, abusing you.
Re: Začini.
vlasac mi je nezaobilazan.
goveda kocka isto
nema mi bolje nego kad ubacim pol goveda u vrucu vodu i dobijem original govedu juhu.
i lovorov list jako volim.
i bijeli papar.
vegetu izbjegavam jer mi daje neki okus koji preuzima ovlast nad ostalim okusima.
majcinu dusicu izbjegava samo zbog naziva...imam osjecaj kao da prizivam smrt majke. to ne volim bas.
crvena parika, obje vrste dolaze u obzir, pogotovo kod rostilja.
i kod piletine jako, jako volim mix za pecenu piletinu.
goveda kocka isto
nema mi bolje nego kad ubacim pol goveda u vrucu vodu i dobijem original govedu juhu.
i lovorov list jako volim.
i bijeli papar.
vegetu izbjegavam jer mi daje neki okus koji preuzima ovlast nad ostalim okusima.
majcinu dusicu izbjegava samo zbog naziva...imam osjecaj kao da prizivam smrt majke. to ne volim bas.
crvena parika, obje vrste dolaze u obzir, pogotovo kod rostilja.
i kod piletine jako, jako volim mix za pecenu piletinu.
Re: Začini.
zavoljela sam curry. vjerojatno samo faza. paše mi u rižotima s povrćem i slično.
provanska mješavina. to mi je dosta fino samo se ne smije previše stavit.
u kolačima cimet. nekad i klinčići.
kocka kad nema temeljca za napravit nešto. a nikad nemam temeljca jer nikad ne radim pravu juhu
vlasac imam, rijetko ga se sjetim stavit.
papar, paprika.
muškatni oraščić tek moram skužiti čemu služi. i kupiti ga.
vegetu dodam nekad. ono malo u stvari tipa piletina.
e i soja sos. to mi je ove dane umjesto soli u sosevima
i hot kečap nerijetko dodam u te toćeve.
provanska mješavina. to mi je dosta fino samo se ne smije previše stavit.
u kolačima cimet. nekad i klinčići.
kocka kad nema temeljca za napravit nešto. a nikad nemam temeljca jer nikad ne radim pravu juhu
vlasac imam, rijetko ga se sjetim stavit.
papar, paprika.
muškatni oraščić tek moram skužiti čemu služi. i kupiti ga.
vegetu dodam nekad. ono malo u stvari tipa piletina.
e i soja sos. to mi je ove dane umjesto soli u sosevima
i hot kečap nerijetko dodam u te toćeve.
mi imamo sve što nam treba,
prostor od zemlje pa do neba...
prostor od zemlje pa do neba...
Re: Začini.
nije da baš često kuvam, kad kuvam štogod od ovoga stavim u teću: origano, bosiljak, mažuran, ružmarin, majčina dušica, češnjak u prahu, đumbir u prahu, kurkuma, slatka paprika, suvi peperončini, kadulja, so, biber, peršin, soja sos (il tamari il shoyu), senf za mariniranje sojinih naprdića, umeboši začin, i zadnji fin dodatak jučerašnjem rižotu od gljiva je ulje od konoplje, dala mi prijateljica, ima vlajda u njih kupit (bio i bio), a baš je fino dalo aromu (i maslinovo bih najradiej turnula svugdi), i kad imam miso pastu doma i nju stavim u juhe i pašte i rižota, povremeno me i alge uhvate...al rijetko
imam još nekih naputak kako aromu jela nadograditi eteričnim uljima, al to se još nisam usudila
imam još nekih naputak kako aromu jela nadograditi eteričnim uljima, al to se još nisam usudila
- Laugh_Reflex
- Postovi: 383
- Pridružen/a: 02 tra 2012 16:32
- Spol/rod: žensko
- Ja sam: lezbijka
- Lokacija: Dreamland
Re: Začini.
Kad si student Vegeta ti je zakon, no kasnije... Super su mi curry, peršin, češnjak krupni i mljeveni, bosiljak, čak i papar, kojeg prije nisam podnosila te začini koje si sam središ, što vidjeh kod Jamie-a, tip stvarno ima cool ideja. Nasjeckaš crvene paprike i smljeveš je mikseru skupa s soli i odličan začin imaš, te ružmarin, ....ma ima ih a na kraju svega neizostavno je maslinovo ulje.
Amicus et viator aeternus maneo.
- coco7
- Postovi: 1077
- Pridružen/a: 20 ruj 2011 20:07
- Spol/rod: žensko
- Ja sam: ne želim se identificirati
Re: Začini.
To je moj problem, između ostalog. A i tek sam počela s tim i nikako da skontam koji začin uz koje namirnice bolje ide, pa na kraju to bude raspašov.Ooooo je napisao/la: pretjeram u miksanju svega i onda pokvarim jelo.
Zahvaljujem na komentarima, za neke od tih začina prvi put čujem, ali ću probati ako ih uspijem nabaviti (meni se čini da merkator ima najbolji izbor začina pa odem tamo). Sutra kuham rižot i piletinu i sad smišljam plan začinjavanja.
Re: Začini.
najbolje mi je svo svježe bilje. ako moram odabrati naj naj bio bi to miris ružmarina (...utaknutog u pečenu mesinu).
How did a housepet, who ignores people, get into our lives? They basically domesticated themselves.
Re: Začini.
najviše peršin i provansalske začine. savršeno umjesto vegete. i imam po vrećicu svih ostalih standardnih (mažuran, ružmarin, m dušica, vlasac, kim, čili, lovor, itd), koristim ih ako su navedeni u receptu ili na vrećici piše da paše uz to jelo :štreber: previše puta sam upropastila večeru improvizacijom
Re: Začini.
Koristim bosiljak, timijan, muškat, češnjak, ružmarin, celer, chilli, curry, provansalsko začinsko bilje, kajensku papriku, kopar, vlasac, korijander, kurkumu, lovor, origano, itditd... mješavine raznorazne koje nabavim, po mogućnosti domaću crvenu papriku ... zadnju sam kupila prije par mjeseci, toliko se crveni i okus je nevjerojatno drugačiji od one kupovne, baš je mljac!
Začine ne koristim jedino kad radim domaću juhu ili nekakvo varivo gdje hoću da su okusi skroz očuvani, bez dodavanja ičega... npr.prvi sataraš koji radim, kad dođe sezona svog povrća, ne volim uopće začinjavati da osjetim taj okus rajčice i paprike same po sebi.
Začine ne koristim jedino kad radim domaću juhu ili nekakvo varivo gdje hoću da su okusi skroz očuvani, bez dodavanja ičega... npr.prvi sataraš koji radim, kad dođe sezona svog povrća, ne volim uopće začinjavati da osjetim taj okus rajčice i paprike same po sebi.
- Zita
- Postovi: 6235
- Pridružen/a: 01 stu 2005 01:14
- Spol/rod: žensko
- Status: U životnom partnerstvu
- Lokacija: Zgb
Re: Začini.
koristim sol i papar. volim narezat luk il cesnjak na neko meso i to je pretezno to
imam doma i bocu od cca 250g vegete vec...preko godinu dana. nisam bas ljubitelj
jednostavno ne volim kad se stavi previse zacina pa se ne kuzi okus glavnog sastojka al dopustam mogucnost da je problem u meni pa da ne znam sve to lijepo smiksat
no...vec duze vrijeme razmisljam da si stavim teglice zacinskog bilja na prozor al bojim se da ce krepat...mozda jednom..
imam doma i bocu od cca 250g vegete vec...preko godinu dana. nisam bas ljubitelj
jednostavno ne volim kad se stavi previse zacina pa se ne kuzi okus glavnog sastojka al dopustam mogucnost da je problem u meni pa da ne znam sve to lijepo smiksat
no...vec duze vrijeme razmisljam da si stavim teglice zacinskog bilja na prozor al bojim se da ce krepat...mozda jednom..
Measure of a woman is her sense of humor
- gemini
- Postovi: 1288
- Pridružen/a: 04 kol 2012 12:18
- Spol/rod: žensko
- Ja sam: ne želim se identificirati
- Status: U vezi
Re: Začini.
sve zacine koje imam stavim,u svako jelo..mozda nekad pretjeram,ali uvijek ispadne dobro ili imam taman zacine koje se slazu..bosiljak,persin,ruzmarin,bijeli luk,chilli,vegeta i od nedavno njeno visocanstvo kurkuma..kurkuma je ludilo,samo sto poslije ostavlja svugdje flourescentnu boju..
Re: Začini.
uh, meni proradila potreba sa zacinima, pa je sada malo zbunjoza. npr timjan sam mislila da ima veze s tamjanom, onda su mi objasnili da je to porodica origana i da u stvari nije caj, nego da se stavlja na pizzu i koristi kao zacin. i sada cu bas probati pizzu s timjanom. ali dobra sam, cak sam uspjela kupiti pravi caj u cajoteci koji nije i caj i zacin. proud. sasvim slucajno, naravno. ovaj svijet je bas kompliciran.a zacini samo sve pogorsaju...kokoska s ovim, riba s ovim, svinjetina s ovim, janjetina s ovim. ovaj moze s ovim, ali ne moze s onim. ovaj je za visok, onaj za nizak tlak, ovaj je za masnocu u krvi, ovaj raste tamo, onaj rase 'amo i tako do u nedoooogled...
- coco7
- Postovi: 1077
- Pridružen/a: 20 ruj 2011 20:07
- Spol/rod: žensko
- Ja sam: ne želim se identificirati
Re: Začini.
Samo se nemoj sekirati. Vegeta može u sve Osim u slastice, blah
Re: Začini.
no sikiriki lajki kikiriiiiki
ne, ne zacini su super, ali treba popamtiti sve i malo se baviti njima.a ja eto znam osnove osnova. frustrirajuce malo vise...
ne, ne zacini su super, ali treba popamtiti sve i malo se baviti njima.a ja eto znam osnove osnova. frustrirajuce malo vise...
Re: Začini.
ja još nisam probala to što je Ooh začinila, a živimo u zajednici više od mjesec dana
...život je lijep... (:
Re: Začini.
u zajednici???? pomislit ce netko da sa mnom dijelis intimne trenutke i kako cu onda naci curu? jest ja kuham neukusno i bljutavo:D to je zato da ne crknemo od zacepljenja arterija i spageta. ulje i pecnica su rodile zdravlje i vitalnost. e vidis, da ja krkam svega i svacega, krepale bi btw sta se nije pokazalo da neki zacini npr. curry ne pasu svima... ili ne dao bog djumbir karfiol i djumbir, ajme tko ce to jesti? necu da kuham, ne da mi se...neeeecu. zamisli tek da stavimo ocat u salatu? pa onda netkonece jesti. a zamisli tek da krenemo sa sosevima, chilijem i ostalim sos stvarcicama. a zamisli da stvarno krenem kuhati. suti, ovako je najbolje.
Re: Začini.
ja još nisam probala tvoj ručak. pa ja i ti smo sreČo u vanbračnoj zajednici ))
...život je lijep... (:
Re: Začini.
hmm sol, papar, vegeta, crvena mljevena paprika, češnjak to je
manje više to... limunova korica ne znam jel ulazi pod začine...
peršin ako je baš nužno, jer ga ne volim...
općenito me nervira kad mi netko šaku kojekakvog
grmlja posluži u hrani... jednostavna sam i primitivna...
manje više to... limunova korica ne znam jel ulazi pod začine...
peršin ako je baš nužno, jer ga ne volim...
općenito me nervira kad mi netko šaku kojekakvog
grmlja posluži u hrani... jednostavna sam i primitivna...
“What am I living for and what am I dying for are the same question.”
― Margaret Atwood, The Year of the Flood
― Margaret Atwood, The Year of the Flood
Re: Začini.
Puno začina imam u stalnoj upotrebi, ekstra mi je kopar i vlasac <3
Jedino što ne dolazi u obzir su pripravci poput vegete, fanta i sličnih mikseva.
Jedino što ne dolazi u obzir su pripravci poput vegete, fanta i sličnih mikseva.
Re: Začini.
ja kad kuham veći naglasak stavim na upotrebu puno
namirnica, povrća pogotovo pa to samo po sebi
da dobar okus...
i da, otkrila sam vlasac
onak prekul nešto...
namirnica, povrća pogotovo pa to samo po sebi
da dobar okus...
i da, otkrila sam vlasac
onak prekul nešto...
“What am I living for and what am I dying for are the same question.”
― Margaret Atwood, The Year of the Flood
― Margaret Atwood, The Year of the Flood
Re: Začini.
meni je otkriće korijander u mesnim jelima. konačno sam otkrila koji je to mistični okus iza najfinijih umaka od divljači
Lost in space and time...
Re: Začini.
Volim začinjenu hranu pa ih dosta i koristim i skoro u svako jelo, najviše mediteranskih (takva mi je i kuhinja), al koristim i par indijskih (kurkuma mi ide u praktički svako jelo, također, prije sam nešto više koristila i korijander, g. masalu i sl.).
Bed je kuhati za ljude koji en vole začinjeno, obzirom da mi je praktički ušlo u naviku kuhati začinjeno da je teško procijeniti što je dovoljno što malo previše.
Bed je kuhati za ljude koji en vole začinjeno, obzirom da mi je praktički ušlo u naviku kuhati začinjeno da je teško procijeniti što je dovoljno što malo previše.
“She's hot. I trust her.”
Hansel
Hansel
- caribbean_blue
- Postovi: 16
- Pridružen/a: 24 kol 2013 17:39
- Spol/rod: žensko
- Ja sam: lezbijka
Re: Začini.
Volim zaciniti hranu i koristim dosta toga vec spomenutog. Vec neko vrijeme koristim safran, odlican je za supice, rizoto, ribu i sl.
Re: Začini.
za'atar...jako blag zacin i dosta fin. koristi se za gotova jela uglavnom. dobila sam ga od zene koja je to dobila iz sirije. sirici se ponose njime, neka vrsta nacionalnog blaga. meni je otkrice, pa saljem dalje :* super miks poznatog.
http://www.harissa.hr/proizvodi/zacini/ ... ne/za-atar" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.harissa.hr/proizvodi/zacini/ ... ne/za-atar" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Začini.
Od začina najviše volim; kurkumu, kopar, origano, bosiljak, majoran, kim, sezam, cimet, do onih gotovih umaka tipa; za krumpir, piletinu, roštilj, ribu, marinada sos itd.
boje mijenjaju dom