Poruka Luteranske crkve u Hrvatskoj o ljudskim pravima

Teme vezane uz aktivizam, djelovanje domaćih/stranih udruga, Pride, coming out, politiku i sve tome slično.
Odgovorite
Avatar
Popeye
Postovi: 2096
Pridružen/a: 17 tra 2007 14:24

Poruka Luteranske crkve u Hrvatskoj o ljudskim pravima

Post Postao/la Popeye » 10 pro 2012 13:24

http://www.ecrh.hr/ljudska-prava/

LJUDSKA PRAVA SU STVAR DUŽNOSTI

Povodom međunarodnog dana ljudskih prava, Evangelička (luteranska) crkva u Republici Hrvatskoj ukazuje kao važnost prisjećanja na sve bivše i sadašnje žrtve kršenja ljudskih prava diljem svijeta. Tijekom prošlosti, kršenje temeljnih ljudskih prava često je bila uobičajena praksa u mnogim pa i gotovo svim društvima. Kroz posljednja desetljeća civilizirani svijet je učio na svojim grijesima i u tome vidimo važnu kršćansku poruku za danas i sutra. Ne smijemo ostajati ravnodušni kada god vidimo kako se bilo gdje i od strane bilo koga narušava temeljno ljudsko dostojanstvo koje jednako pripada svakoj osobi.

Kršćanska etika, gledajući iz perspektive protestantizma i duha evanđelja, a suprotno čestim zlouporabama religije tijekom prošlosti kao i danas, duboko drži to vrijednosti slobode pojedinca i poštivanja jednakog dostojanstva svake osobe. Imajući u vidu ovu bitnu činjenicu, kao kršćani smo dužni zagovarati ljudska prava svih i ukazivati na sve one koji ta prava krše. Niti jedna država i bilo koja vlast nema drugu svrhu postojanja osim građanskog imperativa da uspostavi poredak koji štiti temeljna prava na život, privatno vlasništvo i individualnu slobodu.

Kao luteranski protestanti, ponosni smo što su zemlje gdje su luterani većina i/ili su ostavili snažan kulturni utjecaj, prednjače o zaštiti i poštivanju ljudskih prava. Primjerice, u skandinavskim zemljama, Njemačkoj ili Nizozemskoj, ljudska prava su stvar uobičajenog načina života. Te zemlje su uvijek išle korak dalje jer je to stvar nacionalnog ponosa. Brojni luterani su tijekom prošlosti i danas bili utjecajni aktivisti za ljudska prava. Drago nam je da se i naša Hrvatska razvija u tom smjeru, unatoč različitim iskušenjima. Želimo da se u tom smjeru razvijaju i mnoge nezapadne zemlje diljem svijeta gdje je poštivanje ljudskih prava i dalje stvar prezira, kontroverzi i nejasnoća. Niti jedan režim ili kultura nema suvereno pravo na totalitarnost ili autoritarnost, čime bi svrhu svojeg postojanja stavili iznad individualne slobode.

Dakako, uvijek je potrebno naglasiti kako su postojali i/ili dalje postoje tamni primjeri kada je u pitanju kršenje ljudskih prava. Protestanti na ovim prostorima bili su najgrublje progonjeni zbog slobode savjesti i vjeroispovijesti. Trebalo je proći mnogo vremena da austrijski vladari uspostave okvir za poštivanje dostojanstva i slobode protestanata na ovim prostorima. Uspostavom komunističke vlasti, zbog planirane kolektivizacije krivnje, Evangelička (luteranska) crkva proživljava masovni progon vjernika i konfiskaciju imovine, ponajviše zbog dominantno njemačkog etničkog sastava, pogotovo u tada građanskoj i multikulturnoj Slavoniji. Sloboda našeg djelovanja je praktički bila desetljećima onemogućena, a naša brojna braća njemačke narodnosti trebala je napustiti svoju domovinu (Heimat), premda je bitno pridonijela razvoju građanske kulture na ovim prostorima. Hrvatska kao država i javnosti danas treba imati punu svijest o tim strašnim događajima, bez rezerve i već uobičajenog zanemarivanja činjenica. Ponosni smo što na višeetničku baštinu naše crkve, uključujući nacionalne manjine Nijemaca, Slovaka, Čeha i ostalih koji zajedno dijele kršćansko i građansko zajedništvo. Ponosni smo što smo vjerska zajednica u kojoj nema rodne diskriminacije niti diskriminacije po pitanju seksualne orijentacije kada su u pitanju vjerske službe. Kao protestanti imamo puno razumijevanje za osobe svih seksualnih i rodnih orijentacija jer znamo da Bog jednako voli svakog čovjeka, pa nemamo pravo na prezir i nerazumijevanje.

Također, nadležni predstavnici naše države dobro su upoznati s kršenjem naših crkvenih vlasničkih prava i to zato što pravosuđe ne provodi pravomoćnu presudu koju je donijelo u ime te iste države.

Danas, u uvjetima barem relativne slobode, Evangelička (luteranska) crkva u Republici Hrvatskoj snažno stoji u zagovaranju sloboda svih onih koji su potlačeni, kako u hrvatskom društvu tako i šire. To je naša kršćanska dužnost koju nam daje Isus Krist i drugačije ne možemo. Zato pozivamo hrvatsku državu da poduzme hitne korake na suzbijanju etničke, nacionalne, vjerske, rasne, bračne, seksualne, rodne i svake druge diskriminacije, kako hrvatskih državljana, tako i stranaca, a pogotovo azilanata. Svakako nije u pitanju davanje posebnih prava i privilegija pojedinim ugroženim skupinama, već praktična državna zaštita jednakih temeljnih prava na punu slobodu i stvaranje građanskog društva gdje će dostojanstvo čovjeka biti u cijelosti poštovano.


:feelingfree:

Odgovorite