Čitala sam temu (osim linkova), komentare i jednostavno sam morala guglat:
Ranjivost je dinamična, svojstvena odlika svake zajednice ( ili domaćinstva, regije, drţave, infrastrukture, ili drugog elementa rizika ) koja sadrži mnogo komponenti. Stepen do kojeg je utvrđena ranjivost određuje ozbiljnost događaja.
Ranjivost ukazuje na potencijalnu štetu i promenljiva je koja je usmerena ka napred. U tom smislu, ranjivost se može karakterisati i na sledeći način: „ ranjivost ( za razliku od siromaštva koje pokazatelj sadašnjeg statusa ) bi trebalo da podrazumeva i predvidljivost kao osobinu, ona bi trebalo da bude ustvari način predviđanja šta se može desiti određenoj populaciji u uslovima određenog rizika i hazarda “ ( Cannon , 2004 ) .Odrediti ranjivost znači postaviti pitanje šta će se desiti ako određeni događaj ( ili događaji ) utiče na elemente koji su izloženi riziku.
Ranjivost je unutrašnja karakteristika zajednice, čak i u periodu između događaja. Ona se ne pojavljuje i ne nestaje kako događaj dođe i prođe, već je osobina koja je stalna i dinamička i ispoljava se u određenoj meri, uzavisnosti od jačine štetnog dogaĎaja. Ovo dovodi do zaključka da se ranjivost može meriti samo indirektno ili retorspektivno, što podrazumeva da je tada glavni pokazatelj ranjivosti nastala šteta.
amo sad:
bili.cvitak je napisao/la:
Kakvo je vaše razmišljanje o ranjivosti?
Mukotrpno. Malo me čak i noge bole od njega... ("Bježanje od problema je utrka koju nikad nećeš pobijediti.")
bili.cvitak je napisao/la:
Ako prihvaćate zašto da, a ako ne prihvaćate zašto ne?
Ne prihvaćam i smatram to znakom slabosti, iz razloga što ranjivost za mene predstavlja tjeskobu, strah i bol.
Svaki put kad osjetim da mi je blizu (da me netko može ranit), stisnem DELETE. Bježim. Maknem se od nečega što mi stvara osjećaj tjeskobe, straha i boli. Ako mogu.
I onda se borim sama sa sobom da mi taj bjeg ne predstavalja ranjivost, ali nekak to ishendlam razumom i crno - bijelim prikazom situacije.
Što se tiče ranjivosti kod drugih, mogu je prihvatiti i shvatiti u određenim životnim situacijama koje su neizbježne (smrt, prekid, itd.) ali ne podnosim ljudi koji imaju konstantnu potrebu biti ranjivi.
Mislim da su previše potrebiti.