Bog & 'rvati

Teme vezane uz aktivizam, djelovanje domaćih/stranih udruga, Pride, coming out, politiku i sve tome slično.

Gdje je "mjesto" Crkvi?

unutar svojih zidina
22
69%
u svim sferama društva
0
Nema glasova.
u Saboru
0
Nema glasova.
nigdje
10
31%
 
Ukupno glasova: 32

Avatar
JaNNa
XoXo
Postovi: 14036
Pridružen/a: 22 ožu 2011 20:45
Status: Solo
Lokacija: 00/385/01
Kontakt:

Bog & 'rvati

Post Postao/la JaNNa » 03 vel 2016 11:56

Prije četiri dana je pušten spot u kojem se "zvijezde" hrvatske glazbene estrade zalažu protiv pobačaja, a kao glavni adut u rukavu im je "Božje čudo" i obraćanje "djeteta" svojim roditeljima...
ovo je reakcija Danijele Dvornik. Da li se slažete s njom ili podupirite ovakav "marketing" Crkvenih načela?
Kakav je vaš stav o pobačaju? O umjetnoj oplodnji?

Tijekom Europskog prvenstva u rukometu, kada je Hrvatska pobijedila Poljsku, izbornik reperezentacije se pozivao na svog prijatelja Isusa i Čudo iz Međugorja:
Čini li se to samo meni ili u Hrvatskoj novijoj povijesti Crkva nije nikada imala ovoliku zastupljenost u svim krugovima društva?
Gdje naše društvo ide ako nam Crkva diktira život i Zakone? Da li je sljedeći korak kandidatura svećenika na izborima za parlament ili predsjedničku funkciju? Ili možda čak da Crkva sama bira svoje predstavnike u tijela vlasti u RH (kao npr. 11.izborna jedinica)?
Mislite li da se naša Crkva ponaša u skladu sa Vatikanom? Što mislite o Papi Franji?

i sve što još želite na tu temu...

str8faith
Postovi: 6910
Pridružen/a: 21 svi 2012 21:56
Spol/rod: žensko
Ja sam: ne želim se identificirati
Status: U braku
Lokacija: Racisce

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la str8faith » 03 vel 2016 12:03

Crkvi nije misto nigdi, mislim da je moja stvar oculi jedan dan bit katolik drugi dan ateist treci dan budist sve je to jedno veliko sranje i jedna velika podjela , o papi Franji eto mislim da je donekle ok osoba , znali su da ce se promjene desiti , iako sad po italiji idu borbe za jednakost istospolnih brakova,zivotna partnerstva,familija ,mislim da se tamo crkva i ne uplice toliko koliko u Rh u nas se gura di god stigne! Moje osobno misljenje je da su svi popovi pedofili!!!
Bezi Jankec, bezi Jankec
cug ti bu pobegel

Avatar
Moloko
Postovi: 16477
Pridružen/a: 28 sij 2010 11:10
Spol/rod: žensko
Ja sam: ne želim se identificirati
Status: U vezi

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la Moloko » 03 vel 2016 12:11

Crkvi je mjesto- u crkvi. :D Znam, zvuči nelogično ali tako je. Ja vjerujem u nešto, nazovi to Bogom ili kakogod ali ne vjerujem u Crkvu i ne vjerujem u ljude koji stoje iza nje. Zašto? Zato jer su jebeni licemjeri.

- O seksu i braku mi ne može govorit netko tko jedno i drugo ne konzumira
- O nematerijalnom mi ne može govorit netko tko mise naplaćuje 100 (ili više) kn a o pričesti i sl. stvarima da ni ne govorim, plus netko tko vozi Bmw X5
- O onome što je ispravno a što ne mi ne može govoriti netko tko određene ljude smatra sotonama samo zato jer eto vole- isti spol. Mozak takvih koji pokušavaju nekome uskratiti ljubav i prava koja dolaze s njom je- mentalno uskraćen.

O umjetnoj oplodnji mislim sve najbolje. Naravno, važno je da je se provodi na pravi način ( ne neki kvazi doktori sa krivim savjetima) , da osoba koja se njoj podvrgnula ima sve potrebne informacije i da se provodi u skladu za propisanim zdravstvenim koracima za nju.

Što se pobačaja tiče i dalje imam stav- ženino tijelo, njena odluka. Opet, treba uzeti i u obzir mišljenje muža/žene kao supružnika/partnera te osobe. Naravno ako se radi o normalnom odnosu bez zlostavljanja, psihičkog i fizičkog maltertiranja itd. Ali ničije drugo mišljenje tu nije bitno. Eventualno se može uzeti u obzir mišljenje lječnika ali čisto u zdravstvenom smislu, ne da on kaže treba li žena napravit pobačaj ili ne jer je to "smrtni grijeh".

Kod nas je Crkva definitivno uzela previše maha, pogotovo dolaskom ove Vlade. Stvarno mislim da ona upravlja svime ovime što sada gledamo, iz sjene.Gadi mi se sve to.

Crkva da- kao izbor i van upletanja u ključne poslove države. Odnosno bilo kakve poslove države.
Ali crkva ne- kao nametnuto.
"Koliko me je tko tražio, toliko me je i otkrio. Koliko me otkrio, toliko me je zaslužio. I dajem sve, tek kad ima tko da sve i ponese."

Avatar
Xenna
Postovi: 136
Pridružen/a: 20 stu 2015 07:57
Spol/rod: žensko
Status: U vezi

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la Xenna » 03 vel 2016 13:21

Dijelim misljenje s Moloko.

Crkva kod nas ima apsolutno previse ovlasti i podrske od drzave, primarno financijske (ako se ne varam, Hrvatska i Poljska su jedine drzave koje imaju vatikanske ugovore). Izgleda da to nijedna vlada nece uskoro promijeniti, pogotovo ne ovi idioti koji blagoslove ministarstva, mislim di toga ima, mi smo navodno sekularna drzava. Da ne spominjem krizeve u svim mogucim javnim ustanovama. Ali ajde, prek toga se moze proci, ali odvratno mi je kad, uz tolke milijune koje dobivaju, hodaju sa skrabicom i skupljaju novce od bakica koje zive od 1000 kn mirovine. "Za popravak krova na crkvi." A jos k tome SVI moramo placati porez crkvi. Uf, odmah se nazivciram :D

Pobacaj i umjetnu oplodnju apsolutno podrzavam. Mislim da samo žena ima pravo odlucivati o svojem tijelu i nitko drugi. Velika vecina žena koje idu na pobacaj to rade ier nemaju drugog izbora i to im je sigurno uzasno tesko i u tom trenutku im sigurno ne treba ekipa koja moli ispred bolnice. A i apsurdno mi je da u medicini postoji opcija priziva savjesti zbog koje lijecnici odbijaju raditi pobacaje ili farmaceuti izdavati kontracepciju ili morning after pill. Ako je to legalno, njihovo osobno misljenje nebi trebalo biti bitno, to im je posao.

Opcenito nemam nista protiv vjere kao takve, ako netko ima potrebu za tim, njegova stvar (makar ja to osobno ne shvacam). Ali vjernici nemaju pravo nametati svoja uvjerenja cijelom drustvu i time im ogranicavati osnovna prava.

Svasta bi jos mogla reci, ali i ovak je predugi post :)

Avatar
Andain
Postovi: 5430
Pridružen/a: 03 pro 2012 23:17
Spol/rod: žensko

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la Andain » 03 vel 2016 13:26

Ovak', gledano nepristrano-ako Severina i ostali kulturnjaci u jeku UIO referenduma mogu sudjelovati u kampanji u kojoj se zalažu za gay prava i protiv referenduma, onda je red da kažem(o) da je ok da i crkveno-orijentirani estradnjaci sudjeluju u kojoj god sami žele kampanji.

To ne znači da se slažem s njihovim mišljenjem, ali se slažem da isto imaju pravo (javno) izraziti.

S druge strane, Crkvi i vjeronauku, imo, nije mjesto ni u školi ni u javnim institucijama, a što mislim o Papi Franji :)..pa ono, na prvu mi se ne dopada posebno lik, mislim da više formalno radi nekakve popularne poteze i politički korektno šminkanje Vatikana/Crkve neg se radi o sadržajnim promjenama.

No problem s Crkvom u Hr. je što je moćnija od aktualnih političara (koja god stranka to bila). ;)
“She's hot. I trust her.”
Hansel

Avatar
zwarte paard
Postovi: 4263
Pridružen/a: 06 vel 2015 12:23

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la zwarte paard » 03 vel 2016 14:00

:shakinghead:

nina badric i preslatka husarica za vijeke vjekova zavrsile karijeru...totalno me razocarale.
a i brate stvarno su mogle platiti frizera.
sada cak nisam zlocasta. ali rascupanost i nina plavusa...nooooot

shorty mi je oduvijek bio klasican primjer seljacine i pacenickih tekstova ala front 90

njive moje, brda i doline...zlacani klasovi, a sada i bebe. valjda je duhom svetijem nadahnut se sjetio kako mu je bilo u stomaku.

ovoliko nisko niti lucifer nije stigao...

ovo stvarno vapi za kontrareakcijom, pa sada iskreno cekam da vidim sta ce odgovoriti pametni reperi. brate ja sam tekst vec slozila u glavi...

ukratko, bas su me nanervirali i nabijem ih glupe i jadne.

...nakon ovoga 5 pobacaja samo za hit...

da rodim dijete koje ce slusati ovakva sranja...ma nece van dok je stoke. i jos da mi zahvalno bude za noz. e sada mi treba vedrana rudan, samo je cekam...

ma ne mogu se suzdrzati, jebem im mater!
niko nije kriv, al' je neko zajeeeee..Bo bo Bo bo Bo bo BO

Avatar
megan
Postovi: 5464
Pridružen/a: 10 vel 2013 11:06
Spol/rod: žensko

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la megan » 03 vel 2016 15:01

slažem se s većinom napisanog pa ću samo dati svoje mišljenje oko onog sa čime se baš i ne slažem, a to je pobačaj.

tvrdnja 'ženino tijelo, njena odluka' mi baš i nema smisla, jer nije da si žena ide povećati grudi ili amputirati ruku. najveći problem tog stanja nije to što će se ona udebljati i biti neko vrijeme imunokompromitirana, nego što će iz toga nastati novi život. znači smanjivati problem na razinu ženinog tijela mislim da je pogrešno.
sam taj čin je meni osobno grozan i kao budući liječnik, a potencijalno i ginekolog, mislim da ne bih mogla to izvršavati. mogu razumijeti razloge zašto bi netko napravio pobačaj. znam da bih ga i ja napravila da sam maloljetna. ali braniti pobačaj kao takav ne mogu, jer mislim da se bez ozbiljnog razloga (kojih sigurno ima više, uključujući dob majke, bolesti, silovanja itd) pobačaj ne bi trebao vršiti.
e sad..donijeti zakon o tome bi mi bilo dosta teško. mislim da je najbolji način za rješavanje ovog problema prevencija, odnosno edukacija ljudi (djece) o važnosti kontracepcije. tu je stanje i dalje katastrofa, znam iz iskustva dosta bliskih ljudi.
argument da će se to ionako raditi ilegalno, što je opasnije za majku, mi isto ne mijenja mišljenje, jer mislim da se prvenstveno treba raditi na smanjenju neželjenih trudnoća, a time i pobačaja.
Desert je visnjica :(

Avatar
zwarte paard
Postovi: 4263
Pridružen/a: 06 vel 2015 12:23

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la zwarte paard » 03 vel 2016 16:07

ovaj spot je propaganda.

generalno ne raspravalja se samo o abortusu, nego se uzima pravo zene da odlucuje sta da radi. kada se izgubi raspolaganje tijelom vracamo se u eru prisilne udaje i puno prisilnih stvari. tko treba odlucivati o tom? doktori? roditelji? najvise sto se moze jeste motivirati potencijalno buducu majku da rodi. kako drzava motivira??????????????
afirmativna sam u podrzavanju zena da rode u slucaju nezeljene trudnoce, do sada bila i bit cu. sama ne bih abortirala i to znam otkako za sebe znam, medjutim da na ovakav nacin netko radi propagandu, bljuje mi se. to nije pravo iznosenja misljenja, bolesno je. i to dijete u stvari njihov bolesni rodjeni um, u cije ime idioti pjevaju vec ima utrpane rijeci u usta od strane budala, i da taj isti kov namece nekom sta da radi a sta da ne? zenama? opet? vec vidjeno.

to je politicko, a ne emotivno pitanje. procesi su teski i kompleksi, bolni i strasni, ali abortus postoji bio legalan ili ne...samo kada je legalan manje zena umire i manje para se dize na abortusima.

zamisljam ninu badric u novom hitu, kako sam prodala svoje dijete da mogu platiti kredit, zovu me surogat mama...nisam abortirala, samo sam ga prodala i ja hocu da se smijem i ja hocu svoj zivot i ja hocu svoje dijete da mi se smije, ali sam ga morala prodati, mala mi plata...


visestruko me nervira zaostalost desnice. a ova gadljiva pjesma koju su napravili je ravna onoj pjesmi o miru mislim iz 91 kada su se muzicari skupili da zapadu lijepo prenesu kako svi zele mir, krinka za sranja i klanja u pozadini.

cim je visestruka kriza krecu ovakvi projekti...to je to... jos malo i imat cemo jedno misljenje, jednu svijest i sankcije za sve sto znaci zivjeti samostalnost makar u miligramima....

inace u baroku su se godine brojile od dana zaceca. jedna zanimljivost.

yene prolaze puno teze stvari od abortusa btw, da im ne spominjemo ime.

i naravno pitanje za vladajuce desnicarske ideologe smiju li se radjati pederi, lezbijke, transvestiti, ljevicari? ili da ih na vrijeme smaknemo?

kada bi svaka zena dobila tretman kakav treba dobiti u slucaju nezeljene trudnoce, kada bi nam porodilista bila mjesta u kojima se zene ne osjecaju kao krave zbog tretmana, kada bi nakon nasilja imale adekvatnu zastitu sa djecom koju su rodile...kada bi...ooo kada bi...hrvatska bila svedska, a ne prcija...pjevaci se ne bi prodavali za ovakve pizdarije.

ne znam zasto se ne fokusiraju na to da zene imaju svoje mjesto u sistemu, a ne da se odluci sta mogu a sta ne?

izvinjavam se...

idem slusati lijepa li si... malo mi fali tog domoljubnog duha. skroz sam se otela kontroli.

a i jasenovac im je bio super mjesto za djecicu...fino su ih abortirali.,,pardon ubili. da barem u jednom segmentu se slazemo da je abortus ubistvo.

:kickout:
niko nije kriv, al' je neko zajeeeee..Bo bo Bo bo Bo bo BO

Little N
Postovi: 6598
Pridružen/a: 04 svi 2013 14:00
Spol/rod: žensko
Lokacija: Zagreb

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la Little N » 03 vel 2016 16:36

Pozdrav antikristi!

Pjesma "Želim živjet" trebala je imat ubačen koji tekst o siromaštvu, gladi, zlostavljanju i sličnim temama, pa da zaokružimo tužnu Hrvatsku priču.
A ček, ne.
Pa crkva to ne plaća. Jasno kad nisu ni gladni ni žedni, ne moraju razmišljat o budućnosti kad imaju zlatnu koku.
Jebo vas abortus. Da vas jebo.

Di vam je seksualni odgoj? Naučite djecu da ak će se trljat po školskim wc-ima da postoje šanse da dobiju dete. Da je abortus rizik. Da je spolna bolest stvarnost, a ne uvjerenje da nisu oni te nesreće da baš od svih njih zadesi.
Neee. Lakše je natjerat 16 godišnjakinju da postane mama. Ili da ostavi dete u kontejneru kraj crkve. To se lako kasnije riješi. OPJEVAMO!

Hržica znam da je bogomoljac, imam slične na fejzbuku da me kroz statuse drže u toku. Badrićka je otpjevala svoje, a kaj Husarici tak loše ide ona škola da joj ovo treba?
Povećat ćemo natalitet pjesmicama? Jebo majku, napisat ću si pjesmu o dobitku na lotu.
Ko da su došli s istim avionom ko Orešković pa se prave mutavi.
90% mojih frendica nije ni razmišljalo o djetetu dok nisu imale mogućnosti za to. Stambene, financijske, socijalne. Velika večina ih je prosla 30tu prije nego što su dobile prvo dijete. Moguće da će im to bit i jedino. U čemu je stvar? Svatko s iole mozga želi svom djetetu pružit max. Neke stvari koje nisu imale same u djetinjstvu. Moja mama ima mene i brata. Veliki dio života sam morala čekat mj ili dva da dobijem ono što sam poželila jer je uvijek bilo važnijih stvari. To je prvo i najvažnije što ću promijenit kad sama dobijem dijete. Ne zato jer je meni bilo grozno. Ne zato jer želim da bude razmaženo govno. Nego zato jer želim da ima bolje nego što sam ja imala.
Život više nije jedna krava, kokoš, svinja, mala kuća na preriji i mini nogometna momčad. Samir, amir, mir, ir i mali r.
Počnite pjevat jebenoj vladi da nam omogući to da svi imamo 10tero djece i da ih možemo hranit, oblačit, školovat i pružit im sve što je potrebno za normalan život.

Megan, ako već sad imaš dvojbe oko toga dal bi mogla ili ne, čemu uopće gledat smjer za ginekologa? Ko da odlučiš bit frizer pa ne bi farbala jer ti boje smrde, nego samo fenirala. Ili bila veterinar pa liječila samo slatke peseke a mace su ti grozne. Banaliziram, ali ta sranja di će netko odbijat izvršit određeni postupak su mi sranje. Jesi na plaći državi? Znači ja te direktno plaćam da curici koja je napravila grešku pomogneš da joj to ne upropasti život. Sama je odlučila. Prije toga se zajebala pa je tetovirala preko cijele ruke ime bivšeg dečka. Za 12 godina će si platit lasersko skidanje te iste tetovaže. Stavila je pirs u usnu a sad ju zajebavaju pa ga mora maknut. Napravila si je undercut i izgleda retardirano jer joj je baš to uho klempavo. Narast će kosa. Nakon toga će ić zašit uši da nije više klempava. Koja je razlika između ruke, usne ili kose i uha? Zašto maternica prestaje bit njeno tijelo i njena odluka?

Ja želim da žene koje su krivo odabrale imaju pravo ispravit tu pogrešku. U skoro svemu dobijemo drugu šansu. Također žene koje saznaju do zakonskog tjedna trudnoće da će dijete bit bolesno, da to riješe na svoj način. Ne da ga da u dom jer je natjerana da ga rodi.
Također želim da se rasplodnim krmačama koje imaju po 10tero djece po domovima i sa različitim partnerima podvežu jajnici. Al to je već druga priča. I ovak sam vrludala mislima. I o tom sam već pisala.
Ne mogu se pomirit s tim u kojoj vukojebini živimo.
Jebeno ne mogu.

Avatar
Xenna
Postovi: 136
Pridružen/a: 20 stu 2015 07:57
Spol/rod: žensko
Status: U vezi

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la Xenna » 03 vel 2016 17:10

@megan

Slazem se da se pobacaj ne moze gledati samo sa stajalista prava žene da odlucuje o svojem tijelu, ali mislim da je taj aspekt vazniji. Jer u suprotnom skoro ispada da taj embrio ima veca prava od žena. A ako se gleda samo pravo tog embria na zivot, onda ispada da se nebi trebalo dopustiti pobacaj ni u slucaju silovanja ni evetualnih teskih bolesti djeteta, itd. Dakle, to je kompleksan problem, a rjesenje je jako subjektivno i bas zato mislim da ga nebi trebalo iskljucivo zabraniti nego dopustiti ženama da imaju opciju.

I apsolutno se slazem da je treba poraditi na edukaciji stanovnistva tj uvesti seksualni odgoj. I to od osnovne skole. Ali nova vlada ne zeli ni to pa eto, divota :)

Da se malo vratim na prvi post, takvi video uradci me ne pogađaju, samo su mi jadni. Kao sto je andain rekla, svatko ima pravo iznositi svoje stavove. A ovi u saboru ce mijenjati zakon ili nece, bez obzira na kampanju.

Idem sad na neke lezernije teme :kokice:

Avatar
Nirya
Postovi: 3057
Pridružen/a: 21 sij 2016 21:15
Spol/rod: žensko
Status: U vezi

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la Nirya » 03 vel 2016 17:14

Moloko je napisao/la:Crkvi je mjesto- u crkvi. :D Znam, zvuči nelogično ali tako je. Ja vjerujem u nešto, nazovi to Bogom ili kakogod ali ne vjerujem u Crkvu i ne vjerujem u ljude koji stoje iza nje.
Potpisujem. I krenula sam sad tipkati par primjera iz svog života kad mi je Crkva totalno digla kosu na glavi, ali sam skužila da ako krenem, taj će monolog trajati i trajati i trajati :primalscream:

Ono što me jako ljuti je prisutnost vjeronauka u školi, gdje mu po mom mišljenju uopće nije mjesto. I svaki dan gledam klince koji ne idu na vjeronauk kako bauljaju hodnicima i hrpu situacija u kojima ih druga djeca maltretiraju zbog toga i smatraju ih čudnima - da ne spominjemo da mnogo djeci zapravo intrinzično ništa ne znači taj vjeronauk (osim naravno lako zarađene petice koja diže prosjek - e, pa valjda će kurikularna reforma barem to promijeniti...). Drame po seksualnom odnosno zdravstvenom odgoju mi ne spominjite, kad se samo sjetim koliko sam živaca izgubila kad se o tome raspravljalo u zbornici... Ali hajde, neću biti ne fer, moram priznati da imam par vjeroučitelja u školi koji su super (jedna je časna) i koji vjeronauku pristupaju više kao religijskom odgoju i rade s djecom na pozitivnim, a ne negativnim porukama (a neke škakljive teme radije prepuste stručnoj službi da odradi nego da se sami dovode u situaciju da moraju djeci reći npr. "Pobačaj je grijeh" ili "Homoseksualnost je grijeh" ili "Razvod je grijeh" ili whatever).

Little N je napisao/la:Također želim da se rasplodnim krmačama koje imaju po 10tero djece po domovima i sa različitim partnerima podvežu jajnici.


Ovo je druga tema koja je meni jako, jako slaba točka. Jer znam, zbog posla, dosta takvih obitelji, i tlak mi skače čim samo pomislim na to kako se takvi ljudi razmnožavaju bez ikakvih ograda ili (samo)kontrole, i koliko se nisu u stanju adekvatno brinuti o svoj toj djeci, i kako onda ta djeca odrastaju.... a koliko je uz sve to teško ishoditi jedno izdvajanje djeteta iz obitelji u udomiteljstvo, i koliko su nemogući zakoni vezani uz posvajanje...

ma da, bolje da ne pišem o tome, samo ću se razbjesniti :primalscream:
"Don't underestimate the seductive power of a decent vocabulary."

Complex
Postovi: 114
Pridružen/a: 03 vel 2016 17:10
Spol/rod: žensko
Ja sam: gej

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la Complex » 03 vel 2016 17:16

Ako je na državnoj plaći ne znači da je bolnica spa centar i da može tko god hoće ušetati i tražiti liječnika da napravi što želi. Liječnici ne vračaju, nego rade postupke prema indikacijama. Van toga nemaju pravo raditi.

Prva stvar, ne znam tko normalan i pri zdravoj pameti može reći da podržava pobačaj. Što znači podržavati pobačaj, poticati pobačaj? Bez obzira na to kada smatrate da život počinje, pobačaj jest terminacija života, u najboljem slučaju potencijala života, i ne vidim koji način moralnog razmišljanja može opravdati poticanje pobačaja.

Pobačaj je danas medicinski zahvat. Liječnici su dužni izvoditi pobačaj kada za to postoji medicinska indikacija, i kada indikacija postoji, niti jedan ginekolog neće odbiti napraviti pobačaj, naprotiv. Te indikacije mogu biti ugroženost majke ili malformacije fetusa. Profesionalna i moralna je dužnost obaviti nešto medicinski indicirano, i tu nema nikakvog priziva savjesti jer medicina nalaže da se nešto napravi.

Elektivni pobačaj je druga stvar. Elektivni pobačaj bi se kao trebao raditi na zahtjev zdrave žene i kada je fetus potpuno zdrav. Trudnoća nije bolest. Zdrav fetus nije bolestan. Stoga ne postoji indikacija za pobačaj, liječnik nije dužan terminirati nešto zdravo. To mu struka ne nalaže, i u tom slučaju bi on morao protivno pravilima struke i protivno svojim (svakome) prirodnih moralnih standarda ubiti fetus. Njemu struka nije ubiti zdravo niti rješavati socijalne probleme nesretne trudnice, njemu je dužnost činiti što mu struka nalaže. U ovom slučaju to je pratiti trudnoću i učiniti sve da majka i dijete budu zdravi.

Ne ispunjavati želje žene i muškarca koji su, u svojoj beskrajnoj (da, da) neodgovornosti preskočila niz besplatnih! mjera koje bi spriječile trudnoću. To su redom besplatna oralna kontracepcija (jedina 100% sigurna i za koju ne postoje čak ni Crkvi nikakve moralne prepreke korištenja), pa onda ejakulacija van vagine, vazektomija, podvezivanje jajnika, day after pilula, kondom, brojanje plodnih dana itd. Dakle dolazi se liječniku kao u Konzum i traži se da se sanira neodgovornost žene i muškarca protivno profesionalnim i moralnim načelima.

Tu dolazimo do sljedećeg problema: vrijeme u kojemu se pobačaj mora obaviti. Ginekolog mora ostaviti sav svoj ostali posao i u kratkom vremenu izvesti zahvat. Dakle, njemu je elektivni pobačaj hitni zahvat. I tu bi kao trebao staviti u drugi plan, u i tako preopterećenom sustavu, bolesnice recimo s karcinomom jajnika koje za svoje stanje nisu krive.

Da ne trakeljam: liječnik ima pravo na priziv savjesti, jer s poslom ne dolazi samo odgovornost i obveze, dolaze i prava; prava da postupa u skladu s onim što mu struka nalaže. To pravo je neotuđivo. Pacijent nije uvijek u pravu, mnogi pacijenti sebi svojim odlukama i štete, i u slučaju da štete, imaš pravo odbiti to raditi.

Kiretaža također nije bezopasan postupak. Tjera se liječnika da bespotrebno radi nešto što može ugroziti ženu. Na njegovu savjest naravno. Opet, to te nitko ne može natjerati da radiš. Kad cost/benefit omjer nije negativan, ne moraš raditi.

Sljedeća stvar: zašto bismo, kada društvo već nudi besplatne metode sprečavanja trudnoće, kao porezni obveznici plaćali nekome elektivnu terminaciju trudnoće? Ne trebamo, ili trebamo samo iznimno, npr. u slučaju silovanja.

Ukratko i kompromisno: pobačaj, da, u državnim ustanovama onaj medicinski indiciran i besplatan (ako ginekolog u državnoj instituciji želi elektivno terminirati trudnoće, onda zahvat ne smje biti plaćen putem HZZO-a), ili privatno, pa plati ginekologa, anesteziologa, instrumentarku, sestru i sve popratne troškove pa čini pobačaj kada ti besplatna kontracepcija nije bila jeftina. Ne da ti to netko plaća. Kod liječnika kojemu nije problem raditi van medicinskih indikacija. Pa što, ima i plastičnih kirurga koji stavljaju plastične sise, to je isto elektivni zahvat, ne plaća ga HZZO. A žene s malim sisama su imale manje opcija nego ove što su “slučajno” zatrudnile.

U ovom slučaju, obje strane su u krivu. I ona koja apsolutno zabranjuje i ona koja traži da sve bude besplatno.

Napomena apropo "imunokompromitiranosti" majke: majka u trudnoći nije imunokompromitirana, Th1 obrazac imunoodgovora se prebacuje za Th2, to nije imunosupresija, to je samo promjena obrasca koja može neka preegzistirajuća stanja pogoršati, kao i poboljšati. Promjene su druge prirode, ekspanzija volumena plazme i slično, malo ili nikako bitno za imunologiju.
Zadnja izmjena: Complex, dana/u 03 vel 2016 17:26, ukupno mijenjano 2 puta.

Avatar
megan
Postovi: 5464
Pridružen/a: 10 vel 2013 11:06
Spol/rod: žensko

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la megan » 03 vel 2016 17:22

Kao prvo, tinejdzerke ukljucujem u onu skupinu premladih majki. Nisam nigdje rekla da sam apsolutno protiv pobacaja i da bih ih sve zakonski zabranila.
Da ponovim, ne radi se samo o njenoj maternici, nego i o osobi koja se stvara unutra.

Da te utjesim, pobacaj i je veliki razlog zasto tu specijalizaciju ne bih odabrala. Ali buduci da specijalizacije ne padaju s neba samo za mene, ako mi se pruzi prilika, odabrat cu i nju. I uzivat cu u tome da pomazem buducim majkama da iznesu zdravo dijete. Jer mi je taj proces razvoja bebe fascinantan i bila bih motivirana da radim dobro. Jos pred sobom nisam imala > od 1000 pacijenata pa nisam odrvenila, tako da kad bih morala napraviti nesto cime cu unistiti ono sto kod drugih zena upravo pokusavam spasiti, bi mi bio mindfuck, i patila bih.

Druga stvar kod priziva savjesti je kad doktori odbijaju vrsiti pobacaj besplatno, a to rade privatno. A hrpa ih je takvih. Kad ti ljudi ne bi bili zli, tvoja mlada buntovnica bi mogla pobaciti svoje dijete besplatno, a ja ne bih bila osudjivana sto iskreno ne zelim/ne mogu to raditi, buduci da bi se nasao doktor koji te zahvate radi.

Prvo cu postati pa onda citati ove postove sto su se u medjuvremenu pojavili :D
Desert je visnjica :(

Avatar
Nirya
Postovi: 3057
Pridružen/a: 21 sij 2016 21:15
Spol/rod: žensko
Status: U vezi

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la Nirya » 03 vel 2016 17:24

Silikoni u sisama i pobačaj nisu ista stvar. Zaboga.

Oralni kontraceptivi nisu besplatni - barem ne svi, a koje će žena uzimati, ovisi o njenom zdravstvenom stanju. Osim toga, NIŠTA nije besplatno, čak i kad se ne doplaćuje. Sve to ide od poreznih obveznika.

Ja se ovako iz prve mogu sjetiti nekoliko situacija koje pobačaj čine opravdanim (a koje nisu zbog ugroženosti zdravlja ili "A gle, malo sam bila neodgovorna"), ali vidim po tonu posta da nema smisla puno argumentirati jer se očito radi o nekome s jako čvrstim stavom tko ga neće promijeniti ma koliko mu se argumenata dalo.
"Don't underestimate the seductive power of a decent vocabulary."

Complex
Postovi: 114
Pridružen/a: 03 vel 2016 17:10
Spol/rod: žensko
Ja sam: gej

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la Complex » 03 vel 2016 17:32

Naravno da nisu ista stvar silikoni i pobačaj, ali analogija postoji. Ako ja imam pravo odlučivati što ću sa svojim tijelom, i nitko mi to ne može zabraniti, onda bi mi i veće sise bile potreba i liječnik bi to morao napraviti. Isto je s pobačajem, to je zahvat van medicinske potrebe. A liječnik se mora baviti medicinskim potrebama, ne željama i pozdravima.

Što se kontracepcije tiče, postoje besplatne metode, postoje metode koje društvo plaća putem osiguranja kako ne bi moralo plaćati elektivne pobačaje.

Dostupne su besplatne metode, za trudnoću nije odgovoran nitko osim samih neodgovornih participanata. Što onda elektivnim pobačajima ne treba prebacivati teret na porezne obveznike i liječnike.

Avatar
Nirya
Postovi: 3057
Pridružen/a: 21 sij 2016 21:15
Spol/rod: žensko
Status: U vezi

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la Nirya » 03 vel 2016 17:46

Slažem se da su za trudnoću odgovorni neodgovorni participanti. Isto tako sam prilično sigurna da veći teret pada na porezne obveznike ako se dijete rodi, pa odrasta u deseteročlanoj obitelji i nema adekvatnu skrb jer ga roditelji zapravo nisu htjeli i nisu bili spremni na roditeljstvo, nego ako HZZO financira abortus do onog vremenskog perioda do kojeg ga je moguće obaviti. Jedan medicinski zahvat vs. sva socijalna pomoć koju takvi neodgovorni roditelji muzu od države aka nas poreznih obveznika? Ta je matematika vrlo jednostavna.

Možda više nisam aktualno informirana oko oralnih kontraceptiva kao što sam bila prije nekoliko godina, možeš li mi molim te reći koji su točno besplatni? I koje to još besplatne metode kontracepcije postoje, a da su sigurne barem kao oralni kontraceptivi ili kondomi?
"Don't underestimate the seductive power of a decent vocabulary."

Avatar
Andain
Postovi: 5430
Pridružen/a: 03 pro 2012 23:17
Spol/rod: žensko

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la Andain » 03 vel 2016 17:53

Complex je napisao/la: za trudnoću nije odgovoran nitko osim samih neodgovornih participanata.
Osim u onim ekstremnim situacijama poput silovanja, ovo gore je istina.

Abortus može biti izbor zbog više razloga, a jedan od njih je i neodgovornost. E sad, osobno bih radije živjela u državi u kojoj je abortus legalan, ne radeći razliku između razloga majke (partnera) za isto, kao što bih npr. voljela da je i eutanazija legalna. No to ne znači da ne vidim problematičnim izvršenje istog kod liječnika i donekle mi ima smisla ostaviti to u sivoj zoni 'priziva savjesti'- za pobačaj koji nije medicinski nužan - sve dok postoje alternative (privatne klinike i doktori koji to mogu napraviti).
Slažem se i s megan da je nedopustivo da doktor privatno to obavlja, dok unutar državne institucije ne-samim time priziv savjesti pada u vodu i to bi vjerojatno trebalo bolje istražiti.

Mislim, ako ću gledati cijelu stvar osobno, ne sviđa mi se promatranje abortusa iz nekakve neodgovorne pozicije gdje se banalizira cijela stvar. No kako je žena ta koja prva snosi posljedice svoje odluke, za cijeli život, onda je ona ta koja bi trebala imati u potpunosti na sebi tu odluku. Makar se radilo o balavici koja cijelu stvar promatra kao odlazak friezeru. No, da, ja porezni obveznik onda ne moram plaćati za tu njenu neodgovornost. Doduše, to je samo jedna od stvari za koje ne želim plaćati, a jedno od njih je i egzistencija familije koja ima više djece neg što ih može uzdržavati pa su onda na socijalnoj pomoći, jer eto, kondomi su zlo.
“She's hot. I trust her.”
Hansel

Avatar
megan
Postovi: 5464
Pridružen/a: 10 vel 2013 11:06
Spol/rod: žensko

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la megan » 03 vel 2016 17:54

Nirya je napisao/la:Slažem se da su za trudnoću odgovorni neodgovorni participanti. Isto tako sam prilično sigurna da veći teret pada na porezne obveznike ako se dijete rodi, pa odrasta u deseteročlanoj obitelji i nema adekvatnu skrb jer ga roditelji zapravo nisu htjeli i nisu bili spremni na roditeljstvo, nego ako HZZO financira abortus do onog vremenskog perioda do kojeg ga je moguće obaviti. Jedan medicinski zahvat vs. sva socijalna pomoć koju takvi neodgovorni roditelji muzu od države aka nas poreznih obveznika? Ta je matematika vrlo jednostavna.
Ja se slazem s napisanim, samo sto tu meni glavni problem cini to sto u jednom slucaju postoji dijete, a u drugom je tom djetetu oduzeto pravo na zivot :shrug:
Grozna mi je misao da su financije bitne od te cinjenice :(
Mozda razmisljam previse idealisticki, jer znam da dosta te djece nece imati normalne uvjete za zivot. Ali mislim da je bolji put rjesavanja problema edukacija (ne iskljucivo seksualni odgoj), koja ce postepeno smanjiti broj takvih slucajeva. Mislim. Nadam se.

I nema besplatne kontracepcije ;)
Desert je visnjica :(

Complex
Postovi: 114
Pridružen/a: 03 vel 2016 17:10
Spol/rod: žensko
Ja sam: gej

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la Complex » 03 vel 2016 17:54

Novac potrošen na socijalnu pomoć nije bačen novac i treba je davati, niti se tko žali ako se daje. Novac potrošen na planiranje obitelji nije bačen novac. Novac potrošen na pobačaj van indikacije je bačen novac, jer se nije morao potrošiti s obzirom na to da si prethodno iskeširao za jeftiniju metodu - kontracepciju. Matematika dakle jest jednostavna - što dobivamo za novac koji dajemo.

Cijena oralne kontracepcije je nekoliko desetaka lipa dnevno. Šansa za uspješnu trudnoću putem brojanja plodnih dana je negdje oko 5%, dvije trećine od toga se implantiraju, dakle, sigurnost je negdje oko 97.5%. Dijafragma još sigurnija od ovoga cijene je valjda stotinjak-dvjesto kuna, to stvarno točno ne znam.

Kombinirana oralna kontracepcija na recept je smiješno jeftina i unatoč povremenim senzacionalističkim novinskim člancima - sigurna. Opravdanja jednostavno nema.

Avatar
Nirya
Postovi: 3057
Pridružen/a: 21 sij 2016 21:15
Spol/rod: žensko
Status: U vezi

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la Nirya » 03 vel 2016 18:00

Kao što rekoh, nema smisla jer očito nema šanse da se stav promijeni na temelju iznesenih argumenata.
"Don't underestimate the seductive power of a decent vocabulary."

Complex
Postovi: 114
Pridružen/a: 03 vel 2016 17:10
Spol/rod: žensko
Ja sam: gej

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la Complex » 03 vel 2016 18:06

Nirya je napisao/la:Kao što rekoh, nema smisla jer očito nema šanse da se stav promijeni na temelju iznesenih argumenata.
To "očito nema šanse" ćemo možda potvrditi kad zapravo izneseš neki, bilo kakav, argument. :)

Ako argument još uvijek znači ono što smo u srednjoj školi učili da znači. Po toj definiciji ne vidim niti jedan tvoj.

Edit: zapravo, povlačim taj zahtjev. Razlog zašto ovo pišem je negdje drugdje, pa nemam više interesa, do neke druge prilike.

Avatar
megan
Postovi: 5464
Pridružen/a: 10 vel 2013 11:06
Spol/rod: žensko

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la megan » 03 vel 2016 18:09

^^ pa ocito da se ni tvoj nece promijeniti, tako da mislim da je lose-lose situacija a priori :D

Kontracepcijske su cca 100 kn na mjesec

Andain, pobacaj i eutanazija mislim da nije bas dobra usporedba..ipak osoba odlucuje samo o sebi ;)
Tu sam skroz za :D
Desert je visnjica :(

Little N
Postovi: 6598
Pridružen/a: 04 svi 2013 14:00
Spol/rod: žensko
Lokacija: Zagreb

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la Little N » 03 vel 2016 18:11

Ejakulacija van vagine. Podvezivanje jajnika. Brojanje plodnih dana. Lol. Mirjana iz Tomislavgrada, jes'to ti?
Zajebavam se.
Al Mirjana je to isto govorila. Da Bog podrzava. Pa ju je jedan decko pitao dal je seks prije braka grijeh. Odonda nitko za nju vise nije cuo.
Mislim da je udana sa trecim djetetom na putu. Ne vole se bas, al jbg, ne mozes birat kad je normalno udat se. Nece rodit kopile. Pa da joj se selo smije. Ovak je zena, majka, kraljica, vjernica. Svi joj se smiju, samo iza ledja. Zna Mira da se selo smije. Nije toliko glupa.

Nego, ja volim kaj je complex izricita u svojim stavovima. Volim i podjebat malo. No hard feelings.
Bilo bi dosadno inace, monotono. Ovak je kvalitetna rasprava. Toga ovdje fali.

Ja zelim da se pocne sa dna. Da se educira djecu. Pogotovo djevojcice. Njihovo tijelo, njihova pametna odluka.
Ja sam bila ful napredna. U 1 osnovne su mi pocele rast cice. Kros maj hart end houp tu daj. Ozbac. Vodili me ginicu s 8 godina. U 5tom dobila mengu. U 7 imala full rack kakav imam i sad (plus minus kile gore/dole). Pocela se seksat sa 17. Sa deckom kojeg sam obozavala. Iz ljubavi. E a znas kaj je bilo razlicito od vecine mojih vrsnjakinja? Nisam nis prepustala slucaju. Kupila kondome, odradila postavljanje istih. Vodila brigu o sebi i njemu. Da ne ostanem trudna. Jer nisam to htjela. Ever. Dobro da ga nisam oblacila u kondom. Ja sam se jebeno educirala jer sam bila najsebicnija osoba ikad a i dan danas sam. Nisam htjela da mi netko otme slobodu. Da sam ostala trudna otisla bi na abortus. Sigurno. Znas zakaj? Jer je moja frendica imala operaciju. I ostala bez jajnika. I rekli joj da su sa drugim bolesnim jajnikom sanse da ikad dobije dijete ravne tome da ja napisem pjesmu i dobijem na lotu. Pa se morala seksat s kondomom sa muskarcem kojeg voli, da ne bi slucajno pobrala neku upalu. I gle cuda najcudnijeg. Ostala trudna. Bez jajnika, sa kondomom. Znaci ja sam imala faking srecu da mi se nije to dogodilo sa dva zdrava jajnika.

E pa kad nam drzava omoguci da svi budu valjano informirani i ovjere kod biljeznika (ne B.Petrov) da kontracepcija stiti od trudnoce, ja cu potpisat da sam protiv abortusa.

Ak je netko ovo shvatio preozbiljno, duboko se ispricavam al zaboli me ;)

Avatar
Andain
Postovi: 5430
Pridružen/a: 03 pro 2012 23:17
Spol/rod: žensko

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la Andain » 03 vel 2016 18:22

@megan..ne znam jesi me skužila, al uspoređujem abortus i eutanaziju samo u onom dijelu gdje dozvoljavam da liječnik odbije izvršenje istog (ukoliko netko drugi to može izvršiti)-iz razloga što i eutanaziju netko može htjeti iz više razloga napraviti. Naime, ja sam za totalnu leganost i jednog i drugog iz pozicije osobe nad kojom se postupak vrši, i mislim da je abortus doista odluka isključivo majke na čiji život rođenje djeteta utječe, samo što ne smatram da i liječnici moraju biti *prisiljeni* u istom sudjelovati ukoliko se doista radi o nečijem izboru, a ne medicinskoj nužnosti. Sve dok postoje oni koji neće imati problema s tim, dakle, sve dok osoba iima to gdje napraviti.
“She's hot. I trust her.”
Hansel

Avatar
megan
Postovi: 5464
Pridružen/a: 10 vel 2013 11:06
Spol/rod: žensko

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la megan » 03 vel 2016 18:23

^ Aha aha, nisam bila skuzila na sto mislis :)
Desert je visnjica :(

Bash
Postovi: 6512
Pridružen/a: 07 kol 2009 12:56

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la Bash » 04 vel 2016 08:10

Joj Crkva. :D Pa njeno defaultno stanje je govorit ljudima šta da rade, ne mogu ih krivit šta se pokušavaju gurat svugdje. Mene smeta šta se RH deklarira kao sekularna država, a ponaša kao satelitni Vatikan.
Apropo pobačaja, lažni moral is strong in here. Vidila bi vas sve kako bi bespogovorno prihvatile da vam tijelo prolazi kroz traumu trudnoće i poroda jer vam se zabranilo pravodobno odstranjenje tkiva dok je bilo samo potencijal.

Avatar
megan
Postovi: 5464
Pridružen/a: 10 vel 2013 11:06
Spol/rod: žensko

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la megan » 04 vel 2016 08:33

^ ocito razlicito razmisljamo.. bas me briga za moje tijelo. Promjene tijela su potpuno beznacajan problem u usporedbi sa cinjenicom da bih postala mama.
I prema onome kako sad razmisljam, veca trauma bi mi bila prekinuti razvoj mog djeteta zato sto mi trenutno ne odgovara, nego prilagoditi zivot njemu.

Mozes kroz pitanje predstaviti ideju da bi oni koji apsolutno ne podrzavanju pravo pobacaja mogli biti licemjeri u odredjenoj situaciji, ali tvrditi da pisu na temelju laznog morala je u najmanju ruku nepristojno.
Desert je visnjica :(

Bash
Postovi: 6512
Pridružen/a: 07 kol 2009 12:56

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la Bash » 04 vel 2016 08:50

Fair enough, ispravit ću se: lažni moral & licemjerje & nedostatak empatije is strong in here. :)
Kad je netko liječnik i ima pristup svim informacijama i svejedno se vodi prema vlastitim moralnim načelima i onda kad se kose sa znanstvenom stvarnošću, eto to mi je uvijek žao vidjeti. Nevjerojatno mi je da neke od vas kao žene preferirate kazniti osobu doživotnom odgovornošću djetetom jer je bila seksualno neodgovorna. Kao da su jedini problem pare ili ljubav.

Avatar
megan
Postovi: 5464
Pridružen/a: 10 vel 2013 11:06
Spol/rod: žensko

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la megan » 04 vel 2016 08:57

Kakve informacije, kakva znanstvena stvarnost? To da je pobacaj siguran postupak i kako se izvodi?
Da ce zena roditi krusku, bila bih 100% za pobacaje. Ali radi se o pocetku zivota nove osobe, o kojoj ocito nitko ne razmislja.
Desert je visnjica :(

Avatar
Andain
Postovi: 5430
Pridružen/a: 03 pro 2012 23:17
Spol/rod: žensko

Re: Bog & 'rvati

Post Postao/la Andain » 04 vel 2016 09:03

Pretpostavljam da se licimjerje ovdje odnosi na to da Bash smatra da zapravo svi razmišljaju kao i ona? :)

Anyway, ne vidim da je itko zagovarao ovdje nelegalnost pobačaja i nije da je situacija u hr takva da se abortus ne može obaviti, da bi opravdalo prisilu kod onih doktora koji imaju problema s obavljanjem pobačaja koji nisu rezultat medicinske nužnosti već izbora. Dakle, nitko ne oduzima nekome pravo na neodgovornost-samo se dodatno zalažemo za pravo liječnika ne participira u istom ako se kosi s njegovim vrijednostima. Sve dok osoba ima izbora, a ima, ja sam ok s tim.
“She's hot. I trust her.”
Hansel

Odgovorite