GLAAD kritizira holivudske gigante zbog prikaza LGBT likova

Domaće i strane aktualnosti, vijesti, komentari događanja, novinskih članaka, TV emisija, tekstova s CroL naslovnice i općenito svega čime nas mediji svakodnevno bombardiraju.

Odgovorite
Avatar
Andain
Postovi: 5430
Pridružen/a: 03 pro 2012 23:17
Spol/rod: žensko

GLAAD kritizira holivudske gigante zbog prikaza LGBT likova

Post Postao/la Andain » 04 svi 2016 15:26

http://www.crol.hr/index.php/kultura/77 ... gbt-likova

''U samo 17,5 posto od ukupno 126 velikih filmova prikazanih u 2015. vidjeli smo LGBT likove, što je jednako rezultatu prošlogodišnjeg izvješća, međutim očigledan je pad u kvaliteti prikaza tih likova ocjenjuje se u izvještaju.''Hm..otvorila sam članak misleći da su se dotakli jednog drugog pitanja koje je dosta aktualno ovih dana (Nirya će znati :lexa: :)), no, pažnju mi je odmah privukao ovaj postotak. Jel 17.5% malen postotak za gay likove? Posebno imajući na umu postotak gay populacije općenito u društvu?

Imo, lgbt vdljivost u filmovima i posebno serijama je zadnjih godina skroz ok. Da, voljela bih da ih je više. Da se mene pita, većina ženskih likova bi bile bi iili gay cure ( :aha: ), međutim, realnost je da će manjina u rl biti uvijek i manjina na velikom platnu/ekranu.

S druge strane, kvaliteta filmskih lgbt priča ili likova je po meni puno bitnije pitanje, jer skoro pa uopće nema kvalitetnih (isprofiliranih) lgbt odnosa i likova u filmovima. U serijama da, odnosno puno više u svakom slučaju, ali i tu je teško naći dojmljiviji lezbijski/biseksualni ženski lik koji će preživjeti više od jedne/dvije sezone prije neg ju ubije random metak namijenjen nekom drugom. :gigglenod:
I da, filmska industrija svakako više voli pedere. Ne znam zašto je tome tako, više gay-eva vlada hollywoodom? :)
“She's hot. I trust her.”
Hansel

Avatar
Kroacija
Postovi: 16674
Pridružen/a: 02 stu 2005 11:37
Spol/rod: ne želim definirati
Ja sam: ne želim se identificirati
Lokacija: Njemačka

Re: GLAAD kritizira holivudske gigante zbog prikaza LGBT likova

Post Postao/la Kroacija » 04 svi 2016 19:54

sve manje i manje lajkam manjine zbog ovih potražnji pravde u showbizzu - em se crnci bune, em lgbt zajednice, bla. riječ je o umjetnosti, i netko sigurno neće sjebavati koncept svog djela kako bi poboljšao postotak pojavljivanja LGBTIQHUFRV jedinki. uništava se larpurlartizam. a sigurna sam i da bi se dalo nešto pametno izračunati ako bi napravili analogiju tog postotka s postotkom gej i strejt populacije u filmskoj industriji. mislim, računica u postocima pojavljivanja sama po sebi mi je... :D
ono s willom smithom i jadom me posebno šokiralo, mislila sam da su uglađeniji od toga. generalno mi nije jasno šta ti crnci žele više. ono, obama je predsjednik. oprah je najbogatija žena ikad. ne berete pamuk. u new yorku nisam vidjela ni 20 bijelaca. znam da sam skinhead na najjače trenutno, ali iskreno tvrdim da nemam predrasuda, samo ne volim laktaroše.

Avatar
Nirya
Postovi: 3057
Pridružen/a: 21 sij 2016 21:15
Spol/rod: žensko
Status: U vezi

Re: GLAAD kritizira holivudske gigante zbog prikaza LGBT likova

Post Postao/la Nirya » 04 svi 2016 22:54

Obje ste tako super pogodile u srž onoga što i mene smeta u ovoj problematici.

Da, trebamo visibility. Da, trebamo kvalitetne i reprezentativne LGBT likove (ili likove koji pripadaju drugim manjinama). Ali činjenica jest da je manjina manjina, i da nije okej očekivati da odjednom postane većina. I da, koje točno koristi imamo od rasta tog postotka pojavljivanja LGBT likova, ako se oni pojave samo u jednoj epizodi / pogodi ih zalutali metak (Lexaaaa!) / zaginu na druge glupe načine / zaginu nepotrebno / instant se zaljube u frajera i zaključe da je ovo bila samo faza / insert random reason here.

Potpuno se slažem, poanta je u kvaliteti likova, ne u kvantiteti. U serijama ih je više bolje profiliranih - vjerojatno i zbog formata serije koji dopušta veći razvoj lika kroz više epizoda. Iako, još uvijek sam ljuta na Once upon a time koji su, nakon dugog teasanja obećanjima kako će uvesti LGBT storyline, napravili to tako da su lesbian priču ufurali samo u jednoj epizodi, na način koji je instant umjesto storyline i koji će vjerojatno na tome i ostati. Takve primjere, recimo, ne volim - ma koliko mi lijepo vidjeti scenu u kojoj je True Love Kiss ženski.
"Don't underestimate the seductive power of a decent vocabulary."

Avatar
Andain
Postovi: 5430
Pridružen/a: 03 pro 2012 23:17
Spol/rod: žensko

Re: GLAAD kritizira holivudske gigante zbog prikaza LGBT likova

Post Postao/la Andain » 05 svi 2016 12:28

Kroacija je napisao/la: ono s willom smithom i jadom me posebno šokiralo, mislila sam da su uglađeniji od toga. generalno mi nije jasno šta ti crnci žele više. ono, obama je predsjednik. oprah je najbogatija žena ikad. ne berete pamuk. u new yorku nisam vidjela ni 20 bijelaca. znam da sam skinhead na najjače trenutno, ali iskreno tvrdim da nemam predrasuda, samo ne volim laktaroše.
Will Smith i Jada su tu imali očite osobne interese, a jako dobro im je netko bio spustio uzevši za primjer gay prava-ono, prozivaš za licimjerje Akademiju i nedostatak vidljivosti crnačkih likova, a ujedno si u ormaru i radiš indirektno isto za gay zajednicu. Al da, malo je bedasto prozivati društvo koje je odabralo po prvi put u povijesti crnog predsjednika, za rasizam. No, ja općenito ne volim taj sindrom žrtve koji se gura, konkretno kod pitanja kvalitete gay priča i likova..tu doista nije problem vidljivost koliko nedostatak kvalitetnih i rekla bih, pozitivnih priča. Ono, malo nam je dosta više nekakvih scary ljubavnih odnosa koji završavaju ubojstvom/bolesšću/ludilom. A rekla bih da su upravo gay žene te koje u svojim filmovima češće slijede ovaj spomenuti obrazac. :(
Uz izuzetak The Kids are alright :)
“She's hot. I trust her.”
Hansel

Avatar
Nirya
Postovi: 3057
Pridružen/a: 21 sij 2016 21:15
Spol/rod: žensko
Status: U vezi

Re: GLAAD kritizira holivudske gigante zbog prikaza LGBT likova

Post Postao/la Nirya » 05 svi 2016 14:37

Andain je napisao/la:konkretno kod pitanja kvalitete gay priča i likova..tu doista nije problem vidljivost koliko nedostatak kvalitetnih i rekla bih, pozitivnih priča. Ono, malo nam je dosta više nekakvih scary ljubavnih odnosa koji završavaju ubojstvom/bolesšću/ludilom. A rekla bih da su upravo gay žene te koje u svojim filmovima češće slijede ovaj spomenuti obrazac. :(
Upravo to. Trope lezbe koja zagine / psihotične lezbe (odmah mi pada na pamet "Chloe") / lezbe koja zapravo samo traži pravog frajera / istospolnih veza koje završavaju tragično. Već me strah kad gledam nešto tematski, jer uvijek očekujem neki od ovih tropeova. I nažalost u velikoj većini slučajeva doista bude tako.
"Don't underestimate the seductive power of a decent vocabulary."

Odgovorite