04.09.2019., Zagreb

Priopćenje vezano uz Gay.hr / Haer.hr

Ovim priopćenjem želimo obavijestiti korisnike/ce o trenutnoj situaciji vezano za gay.hr i haer, te što sve radimo da osiguramo nastavak rada društvene mreže.

Kao što smo ranije napisali, pokrenuli smo različite procese kako bi osigurali nastavak rada naše društvene mreže gay.hr i haer.hr. Zahvaljujemo na iskazanoj podršci, posebice na vašem strpljenju dok traju svi ovi procesi.

Dana 3.9.2019. završen je arbitražni postupak, kojeg je pokrenuo Iskorak protiv XY*, bivšeg zaposlenika udruge Iskorak. Donešena je odluka kojom su domene gay.hr i haer.hr vraćene udruzi Iskorak. Arbitar je istaknuo da je korisnicima/cama društvene mreže gay.hr/haer.hr bilo jasno da su domene pod upravljanjem udruge Iskorak, da su korisnici/ce članarinu plaćali udruzi Iskorak, te u konačnici, da njihovim iznimno osjetljivim osobnim podacima raspolaže nitko drugi osim udruge Iskorak. Po ocjeni arbitra došlo je do prijevarnog ponašanja XY.

Cijelu arbitražnu odluku možete pročitati ovdje

Čim je objavljena odluka arbitra, ali prije nego što je Iskorak dobio kontrolu nad domenama, uklonjen je sadržaj s domene gay.hr i haer.hr. Na stranicama je objavljena poruka “Gay.hr je postao Haer.app” i onemogućen je pristup društvenoj mreži gay.hr i haer.hr. Ovo je nastavak ponašanja suprotnog interesima korisnika/ca koji žele koristiti gay.hr, kao i suprotno interesima LGBTI zajednice.

Iskreno nam je žao zbog mogućih neugodnosti te činimo sve što je u našoj moći kako bismo što prije vratili imovinu udruge Iskorak u našu potpunu kontrolu i omogućili korisnicima/cama neometano i sigurno korištenje društvene mreže.

Povratak domena gay.hr i haer.hr je bitan korak u ostvarenju nastavka rada društvene mreže, ali potrebno je provesti dodatne postupke, posebice osigurati osobne podatke korisnika, kojima se protupravno upravlja. Iskorak je zatražio pomoć od Agencije za zaštitu osobnih podataka, Državnog odvjetništva i provodimo druge postupke.

Registriranje na novoj društvenoj mreži haer.app, kao i korištenje iste odluka je svakog pojedinog korisnika. Međutim, savjetujemo sve naše korisnike/ce i članove/ice da to učine s iznimnim oprezom, posebice s obzirom na argumente opisane u arbitražnoj odluci.

*Ime i prezime uklonjeni su radi Zahtjeva za zaštitu osobnih podataka.



+385912444666
info@iskorak.hr
facebook.com/iskorak.hr