Image

Sean Penn dobio je nagradu SAG za najbolju mušku ulogu u filmu"Milk" u kojem tumači Harveya Milka, gradskog vijećnika San Francisca i prvog samodeklariranog homoseksualca koji je pobijedio na izborima, a koji je nakon ubojstva 1978. godine postao mučenikom svjetskog LGBT pokreta.

To je ozbiljan indikator koji će se glumac za mjesec dana okititi daleko prestižnijim Oscarom. Pennova pobjeda se tumači kao još jedan dokaz sve veće snage gay lobija u Hollywoodu, ali i kao neuspjeh njegovog glavnog konkurenta, Mickeya Rourkea, da mu Oscar pokuša preoteti optužbama za homofobiju. 

Rourke, tumač naslovne uloge u filmu "The Wrestler", koji je Pennu uspio preoteti Zlatni globus za najboljeg glumca, svom suparniku je spočitnuo nesnošljivost prema homoseksualcima, a za to su pronađeni posredni argumenti u tome da Penn, kao ekstremni ljevičar, podržava komunistički režim na Kubi gdje su homoseksualci izloženi progonima.

Plan, međutim, nije uspio, a neki drže da je Rourke svoje šanse upropastio izjavom da "nije jedan od onih koji Busha krive za sve zlo u svijetu". Tradicionalno ljevičarski i liberalni Hollywood, najblaže rečeno, nema previše apetita za takve hereze pa su se članovi SAG-a okrenuli Pennu, čije šanse za "Oscara" izgledaju blistavo i zbog činjenice da je glasačko tijelo koje odlučuje o zlatnom kipiću gotovo istovjetno članstvu SAG-a.

Penn, čiji je otac Leo 1950-ih pod optužbama za komunizam bio žrtvom makartističkih progona, je, pak, svoje ljevičarstvo potvrdio obrativši se tijekom govora svojim kolegama u Hollywoodu donedavno proskribiranim izrazom "drugovi" ("comrades").

Osim Penna, nagradu za najbolju žensku ulogu ("Doubt") dobila je, očekivano, Meryl Streep.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.