Anne_ListerAnne Lister možda je živjela u isto vrijeme kad i junakinje Jane Austen, ali nipošto nije bila  Elizabeth Bennet.

Svojim se ljubavnicama predstavljala kao Fred, dok su je susjedi poznavali kao gospodina Jacka. Njen lik utjelovila je Maxine Peake u BBC-evoj drami "The Secret Diaries of Miss Anne Lister“, emitiranoj početkom ove godine. Svoju je popularnost stekla u 19. stoljeċu u Yorkshireu.

Naša je heroina bila vrlo bogata zemljoposjednica i uspješna poslovna žena, što je bilo vrlo neobično za ta vremena.

Najpoznatija je, ipak, po svom dnevniku, odnosno seriji dnevnika. U njima je zapisala svoj život kroz 4 milijuna riječi. Dio dnevnika zapisan je pod tajnom šifrom. Kad su 1990. godine objavljeni dekodirani dnevnici, otkriven je detaljan opis njezina ljubavnog života i seksualnih veza sa ženama. Anne nije štedjela na detaljima - zapisala je svaki orgazam koji je doživjela.

Manje poznate činjenice
Voljela je nositi odijela i mušku odjeću zbog čega nije bila omiljena u društvu. Također, nikad nije skrivala svoju seksualnost. Početkom 20. stoljeća, kad su njezini dnevnici dekodirani , postala je neomiljena zbog pisanja o svom seksualnom i ljubavnom životu bez dlake na jeziku.

Ono što je društvo najviše šokiralo bili su njezin prezir i snobovski stav prema radničkoj klasi.

Zašto je heroina?
Anne nije prva britanska lezbijka, ali je sigurno prva 'zabilježena' lezbijka u povijesti Ujedinjenoga Kraljevstva. Njezini dnevnici otkrivaju ženu koja je bila zadovoljna sama sa sobom i ljubavi prema drugim ženama.

(Foto: writingwomenshistory.blogspot.com)

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.