Najglasovitiji rječnik engleskoga jezika uskoro bi u svojim izdanjima mogao promijeniti definiciju braka, tako da on po svoj prilici više neće biti isključivo "zajednica muškarca i žene" kako je navedeno u aktualnim izdanjima.

Budući da su Engleska i Wales nedavno ozakonili bračnu jednakost, autori Oksfordskoga rječnika kazali su kako će kroz narednu godinu pratiti mijenjanje pojma "brak". "Neprestano pratimo primjenu riječi iz naših rječnika, a posebnu pozornost posvećujemo onima čije se značenje mijenja. Tako da će se isto dogoditi i s pojmom 'brak'", izjavila je glasnogovornica Oxford University Pressa za Gay Star News.

U online verziji Oksfordskoga rječnika stoji kako je brak "formalna zajednica muškarca i žene, obično priznata zakonom, kojom oni postaju muž i žena". U napomeni se navodi kako brak (u nekim jurisdikcijama) može biti i "zajednica partnera istog spola".

LGBT aktivisti već duže vrijeme tvrde kako je ta pomoćna referenca diskriminirajuća, s argumentom da bi istospolni brakovi, ako su u nekoj državi zakonski priznati,  trebali biti u istom "rangu" kao i heteroseksualna bračna zajednica.

"Valja spomenuti da se Oksfordski rječnik razlikuje od drugih jer je on i svojevrsna arhiva povijesti jezika. Zato sve stare inačice ostaju zabilježene, unatoč mijenjanju jezika i dodavanju novih riječi", dodala je glasnogovornica.

Inače, definicija braka promijenila se u vodećem francuskome rječniku, Larousseu, prije no što je izglasana bračna jednakost. Tako Larousse umjesto "zajednice muškarca i žene" brak definira kao "svečani čin kojim muškarac i žena (ili, u nekim zemljama, dvije osobe istog spola) ulaze u zajednicu iz koje proizlaze sva prava i dužnosti iz Zakona o građanskome braku ili religijskih zakona".

Kanadski Space Dictionary u svojoj definiciji braka pak izostavlja rod, pa je brak "zajednica vjenčanih osoba dobrovoljno združenih za cijeli život (ili do rastave)".

Možda se naizgled ne čini naročito važnim kakva će biti rječnička definicija braka, no podsjetimo, Mike Raven, koji je pokrenuo online peticiju za promjenu definicije braka na dictionary.com, pogodio je bit: "Korekcijom definicije možemo utjecati i na zakone te percepciju javnosti. Možemo podići svijest i potaknuti sve koji žele drugačiji i bolji svijet. I naposljetku, pojam 'gej brak' možemo zamijeniti jedinim odgovarajućim, a to je samo 'brak'".

Raven nije usamljen u takvom promišljanju. Istoga je stava i skupina umjetnika iz San Francisca, "HACKmarriage", o kojima smo nedavno pisali, a bave se obilaženjem knjižara i knjižnica gdje u svim rječnicima standardnu definiciju braka mijenjaju u "zajednicu dviju osoba".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.