Foto: Biro RadostKao i u proteklih šest festivalskih izdanja, Vox Feminae i ove godine nastavlja eksperimentirati s formom i sadržajem. Festival se ove godine održava od 14. do 19. studenog na brojnim lokacijama u središtu Zagreba.

U ovogodišnjem fokusu festivala je propitivanje feminističkih teorija i praksa, te načina na koji se međusobno isprepliću, podržavaju, uključuju i poništavaju. Tako će se u sklopu festivala kroz panel diskusije predstaviti i sučeliti dvadesetak inicijativa, djela i projekata iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije i Švedske.

Na programu će se naći 18 srednjometražnih i dugometražnih filmova, od kojih je pet naslova iz recentne produkcije, dok su ostali dio francuske i američke kinoteke ženskog stvaralaštva. Uz Kino Europu, program festivala će se održavati u Galeriji Nova, Kulturno informativnom centru KIC, Prostoru Do, Knjižnici Bogdana Ogrizovića, književnom klubu Booksa i klubu Funk.

Premijera novog filma Jasmile Žbanić

Festival službeno otvara svoja vrata u četvrtak, 14. studenog, u 12 sati u klubu MAMA, s radionicom na temu "Rodna ravnopravnost u glazbenoj industriji", čiji je cilj ponuditi glazbenim organizatorima i izvođačima metode kojima će moći formirati strategije za rad na rastu rodne jednakosti u glazbenoj djelatnosti, pokrivajući teme kao što su oglašavanje, raspoloživost i proces bookinga.

Uz predstavljanja, radionice i diskusije na programu su i tri promocije knjiga: "Zbirka priča" Želimira Periša Mučenice, koja tematizira problematike ženskog roda, povijesnog nasljeđa i identiteta kroz intimnu vizuru samih žena; romaneskni prvijenac Nore Verde "Do isteka zaliha", koji donosi priču o disfunkcionalnom odnosu dviju lezbijki, Nore i Lune; te roman "Parabajka" Ivane Kovačić, koji tematizira odrastanje, život na otoku i odnose unutar jedne obitelji, igranje nogometa za amaterski lezbijski nogometni klub i iznad svega romantičnu ljubav.

Kao i svake godine, 7. Vox Feminae Festival nudi i zanimljiv filmski program koji počinje 17. studenog u Kinu Europa, kad će se održati svečana hrvatska premijera novog filma redateljice Jasmile Žbanić "Za one koji ne mogu da govore".

Foto: Biro Radost

Također u sklopu festivala će se održati i promocija filma Danijele Stanojević "Jezik, rod i spol", koji prikazuje kršenje ljudskih prava kroz svakodnevnu stvarnost. Dok će se u Galeriji Nova otvoriti izložba "Tražim posao" Milijane Babić, koja se bavi istraživanjem tržišta rada u domaćem kontekstu, a doslovno predstavlja potragu za zaposlenjem.

Vox Feminae Festival već sedmu godinu zaredom organizira neprofitna udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona, koja se bavi promicanjem angažiranih i kreativnih praksi žena na području umjetnosti, kulture, medija, civilnog društva i društveno odgovornog poduzetništva.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.