Foto: arhivaKao i proteklih godina, i ove su se na televiziji pojavili novi LGBT likovi, od kojih ćemo neke nastaviti gledati i u sljedećoj godini.

Mnogi od likova oduševili su i publiku i kritiku, poput već poznatih lica Mitchella i Cama u "Modern Family" ili tek otkrivenih lezbijskih, biseksualnih i transrodnih likova u seriji "Orange is the New Black".

Medijska organizacija GLAAD izdvojila je najznačajnije LGBT likove, serije i filmove s LGBT predznakom te stripove koji su poprilično utjecali na povećanje vidljivosti zajednice.

1. Očekivano, na prvom mjestu našao se francuski lezbijski film "Blue is the Warmest Color" koji je sredinom godine, kada je osvojio Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu, zauzeo sve naslovnice showbizz i filmskih magazina. Ekranizacija romana "Adelin život" prati tinejdžericu Adele i njezinu preobrazbu nakon što se zaljubi u nešto stariju Emmu. S njezinim životom mnogi su se mogli poistovijetiti, neovisno o rodnom i seksualnom identitetu. Kontroverzno djelo Abdellatifa Kechichea nominirano je za nagradu Zlatni globus u kategoriji najboljeg stranog filma.

2. Humoristična serija "Brooklyn Nine-Nine" donosi detektivsku priču iz New Yorka, a jedan od glavnih likova je gej detektiv, kapetan Ray Holt. Njegovo druženje s nezrelim detektivom Jakeom Peraltom gotovo uvijek završava u svađi, ali dvojica s vremenom razviju mentor-učenik odnos koji postane emotivni oslonac serije. Koliko su povezani pokazala je i epizoda u kojoj Parelta udara svog idola iz djetinjstva zbog homofobnih riječi upućenih Holtu.

3. "Dallas Buyers Club" film je o AIDS-u u 1980-ima, s odličnom glumačkom postavom. Heteroseksualni Ron Woodroof (Matthew McConaughey) šverca nepropisane lijekove oboljelima od ove bolesti, a u tome mu pomaže transrodna Rayon (Jared Leto), također oboljela. U početku je Rayon samo poveznica Ronu radi lakše dostave lijekova u gej zajednicu, no ubrzo postaje njegova partnerica i najbolja prijateljica. Jared Leto osvojio je nominaciju za Zlatni globus, u kategoriji najboljeg sporednog glumca.

4. Obiteljska drama "The Fosters" donijela nam je multietničku obitelj majki lezbijki, Lene Adams Foster i Stef Foster, koje podižu svoju biološku i udomljenu djecu. Lezbijski bračni par prolazi sretne i teške trenutke, a s obzirom na visoku gledanost u SAD-u i pohvale publike, izgleda da su zorno prikazale stvarni život lezbijskih i gej obitelji. Nastavci serije vraćaju se na male ekrane u siječnju, a druga sezona već je otkupljena.

5. Kada je riječ o LGBT likovima u video igricama, onda je ovu godinu definitivno obilježio Bill u igrici "The Last of Us". Radnja je smještena u post-apokaliptičnom svijetu u kojem opstaju samo snalažljivi i spretni pojedinci, među kojima je i gej "vuk samotnjak" Bill. Tijekom igrice saznajemo da je Bill nekada imao partnera Franka, koji je preminuo od kuge.

6. Britanska drama "Last Tango in Halifax" donosi priču o paru udovca i udovice koji se zaljubljuju nakon što su proveli desetljeća življenja lažnim životima. Tu su i njihove kćeri i šira obitelj, a jedna od djece je i Caroline, ravnateljica privatne škole koja prolazi kroz razvod i otkriva osjećaje prema kolegici Kate.

7. Filmska adaptacija serijala "The Mortal Instruments" Cassandre Clare, "The Mortal Instruments: The City of Bones", jedno je od rijetkih ovogodišnjih izdanja kojem dominiraju LGBT likovi. Napola anđeo, napola ratnik, Alec Lightwood lovac je na sjenke koji čuva svijet od demona i zaljubljen je u svog najboljeg prijatelja Jacea. U filmu se još pojavljuje i biseksualni čarobnjak Magnus Bane kojem se sviđa Alec. Film će dobiti i svoj drugi nastavak, "City of Ashes", koji kreće s produkcijom u 2014.

8. Hit serija "Orange is the New Black" zasigurno je donijela najviše raznolikosti na televiziju. Među najpopularnijim likovima je Sophia, koju utjelovljuje transrodna glumica i aktivistica Laverne Cox. Zatvorska frizerka, omiljena među ostalim zatvorenicama, Sophia je pronašla svoje mjesto iza dobro čuvane ograde. Međutim, u privatnom životu je nesretna zbog sina i okoline koji ju odbacuju.

9. Britanska drama "Orphan Black" donosi znanstveno-fantastičnu priču o klonovima, koje glumi Tatiana Maslany, nominirana za Zlatni globus u kategoriji najbolje glumice u TV seriji. Jedan od sedam likova koje Maslany uspješno kombinira je i biseksualna znanstvenica Cosima Niehaus. Niehaus se zaljubljuje u ženu za koju zna da ju špijunira, a li joj ova na kraju ipak uzvraća ljubav. Uz lezbijku znanstvenicu, tu je i Felix Dawkins, gej brat jedne od klonova, Sarah Manning, koji joj pomaže u kriminalnim aktivnostima.

10. Jedan od originalnijih mladih komičara, Australac Josh Thomas, započeo je svoju stand up karijeru već u tinejdžerskim danima. Zbog popularnosti među domaćom publikom, njegova emisija uživo "Please Like Me" adaptirana je u humorističnu seriju.

11. I za kraj, GLAAD se osvrnuo na LGBT likove u stripovima. Najviše ih je došlo od izdavačkih kuća Marvel i DC. Marvel je izbacio "Uncanny X-Men" s gej likom Benjaminom Deedsom, lezbijku arheologinju Annabelle Riggs u "Fearless Defenders" te tinejdžerski gej par Wiccan i Hulkling u "Young Avengers", koji je ove godine dobio i biseksualnog lika Prodigyja. Jedna od DC-jevih autorica, Gail Simone, još jednom je pokazala kao najveća među LGBT saveznicama u svijetu stripova, nakon što je ove godine upoznala svoje čitatelje/ice s lezbijkom heroinom Virtue u "The Movement" i otkrila da je cimerica Barbare Gordon, Alysia u "Batgirl", transrodna.

Foto: YouTube

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.