Foto: smashwords.comDjecu iz istospolnih obitelji valja poslati u ustanove za preodgoj te ih lišiti svih prava, krv nacionalnih manjina ne smije se miješati s hrvatskom, a neistomišljenike treba ukinuti referendumom.

Ne, nije riječ o novom setu zakona koji bi se uskoro trebali naći pred Saborom, već zbirci distopijskih priča skupine riječkih književnika pod naslovom "NDH2033", gdje je "NDH" skraćenica od "nova država Hrvatija".

Autori zbirke su pri pisanju bili inspirirani trenutnim društveno-političkim događajima koji bi nas mogli odvesti u neku varijantu klerofašističke države. "Da bi koliko-toliko iskreno pisao o fašizmu, nije dovoljno pogledati oko sebe i zamisliti što bi bilo kad bi bilo. Treba pogledati u sebe i dotaknuti vlastita fašistička stremljenja bez obzira u kojem ruhu se pokazivala. Takvo nešto nije jednostavno napraviti", kazao je u razgovoru za Gradsku knjižnicu Rijeka jedan od pisaca Alen Kapidžić.

S te strane im nije bilo jednostavno ni ugodno pisati. "Vjerujem da su svi u grupi dotaknuli to u sebi, da su osjetili tu težinu i tamu, taj osobni, pa i posljedično i društveni, Mordor. Da bismo kompenzirali tu muku i težinu, opustili smo se u međusobnoj komunikaciji koliko smo god mogli i dobrano prešli granice politički korektnog humora. Bit će da je humor najbolji lijek za fašizam", smatra Kapidžić.

Zbirku je do sada besplatno preuzelo 200 čitatelja, a u samo 12 sati od njezine objave zabilježeno je više od 600 posjeta stranici. Književnici imaju za cilj proširiti vijest čim šire i dalje, a u slučaju velike zainteresiranosti, predstavit će zbirku javnosti.

Tematika zbirke uvelike podsjeća na roman "Država Božja 2053.", iz trilogije književnika Ive Brešana o zlu i totalitarizmu (preostala dva romana iz trilogije su "Astaroth" i "Vražja utroba"). "Državu Božju" Brešan je napisao još 2003., a prošle je godine doživjela drugo izdanje.

Vizija je to Hrvatske na čije čelo dolazi Hrvatska kršćansko-socijalna stranka koja ubrzo ukida Sabor, višestranačku demokraciju te preko noći postaje diktator neograničenih ovlasti kojem u tome izdašno i neskriveno pomaže Crkva.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.