Foto: YouTubeDeseti jubilarni i Zagrepčanima omiljeni festival dokumentarnih filmova ZagrebDox ove godine donosi gotovo 150 dokumentaraca iz cijelog svijeta, a posebnu pozornost javnosti privlače programi Kontroverzni dox i Stanje stvari.

Ova dva programa donose niz filmova o kontroverznim temama i fenomenima suvremenog društva. Program Stanje stvari u sedam naslova nudi niz društvenih dijagnoza te pruža gledateljima jedinstven uvid u stanje suvremenog društva, dok Kontroverzni dox pak uključuje osam filmova koji progovaraju o društvenim devijacijama, spornim ličnostima ili događajima. U potonjem programu možda je najkontroverzniji "Ukrajina nije bordel" mlade australske debitantice Kitty Green, koja po prvi put javnosti otkriva pozadinu najprovokativnije feminističke organizacije na svijetu, Femen.

U moru zanimljivih i intrigantnih filmova, mi izdvajamo prvi hrvatski dokumentarac o životima lezbijki i transrodnih osoba. Radnja filma "Još jednom" prati živote četiriju lezbijki i jedne transrodne osobe u razdoblju od pet godina, fokusirajući se na njihove ljubavne odnose, prijateljstva, aktivizam i kreativni rad.

Režiju potpisuju Ana Opalić i Noah Pintarić koji su željeli sagledati intimne procese u vlastitim životima iz nešto šire perspektive, detektirati specifičnosti vlastita načina života s obzirom na marginalnu i diskriminiranu poziciju koju zajednica kojoj pripadaju zauzima u društvu, te ispitati oblike u kojima se njihova intima odnosi spram političke i društvene stvarnosti koja ih okružuje.

"Film o ljudskim bićima s puninom života"

"Još nismo imali domaći film koji na takav način, barem po onome što ja znam, govori o emocionalnim problemima s kojima se svako ljudsko biće može identificirati, dakle o problemima ljubavi, veza i prihvaćanja koji nisu pitanje samo homoseksualnih, već odnosa među svim ljudima", ispričao je za Vox Feminae osnivač i direktor festivala, Nenad Puhovski.

"Radi se o filmu koji mi je iznimno drag i kojeg sam sa puno veselja pratio, gurao, čekao i molio da ga dovrše na vrijeme jer mi je stalo do toga da se promovira. Osim toga, ima sjajnu glazbu grupe U pol' 9 kod Sabe, koja također filmu daje jednu, rekao bih, nježnu ljudsku komponentu. Film ne govori o predstavnicima pojedinih frontova ili teza, već o ljudskim bićima s puninom života. Takvi su filmovi, po mom uvjerenju, najbolji put prema međusobnom razumijevanju", smatra Puhovski.

Foto: ZagrebDox

ZagrebDox svoja vrata otvara 23. veljače i traje do 2. ožujka, na poznatoj lokaciji kina Cineplexx u zagrebačkom Kaptol centru. Filmska publika će, među ostalim, imati posebnu priliku pogledati četiri filma koji se nalaze u ovogodišnjoj konkurenciji za nagradu Oscar.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.