Foto: Screenshot

U veljači je u Tangeru u Maroku na Nacionalnom filmskom festivalu upriličena premijerna projekcija filma "Vojska spasa" (L'Armée du salut) režisera Abdellaha Taïa, adaptacija istoimenog romana iz 2006. godine koji također potpisuje redatelj. Kritika se mahom složila da se radi o obećavajućem filmskom debiju, no svakako je zanimljivo primijetiti da film de facto inaugurira prvog gej protagonista u arapskom svijetu.

Priča se temelji na odrastanju autora u rodnom Maroku. Spolno sazrijevanje odvija se u veoma specifičnom obiteljskom i društvenom kontekstu Casablance. Petnaestogodišnjeg mladića prati se u prvim seksualnim susretima s muškarcima te unutar obiteljskog kruga, dominantnog brata, šutljivog oca i majke kojoj je privržen. Drugi dio filma zbiva se u Švicarskoj, deset godina nakon. Abdellah dolazi na studije i suočava s novim oblikom socijalne diskriminacije.

Film je opisan kao primat slike nad dijalozima, a posebice je efektan u prikazima nikad izrečenih zabrana i potisnutog nasilja među kojima mladi Abdellah odrasta. Četrdesetogodišnji autor, koji danas živi u Parizu, tvrdi da je htio prikazati veoma kompleksnu i opresivnu realnost odrastanja mladog homoseksualca u Maroku. U intervjuu za New York Times izjavio je da u Maroku mnogo muškaraca ima seksualne odnose s drugim muškarcima, no dodaje da je sâm izgledao toliko feminizirano da je bio jedini homoseksualac. "U Maroku, seksualna napetost je posvuda i htio sam to pokazati u svom filmu bez sirovih scena seksa i tako prenijeti to ponašanje obavijeno tajnom", kaže autor.

Iako tvrdi da ne bi mogao živjeti danas u Maroku, Abdellah Taïa ne odriče se svojih korijena. S obitelji je, priznaje, popravio odnose nakon što je javno obznanio svoju seksualnu orijentaciju što je posebice delikatno u zemlji koja istospolne odnose drži ilegalnim. "Ne želim se dislocirati od islama. To je dio mog identiteta kojeg neću odbaciti zato što sam gej. Moramo povratiti slobodu koja je nekoć postojala u islamu", izjavio je navodeći primjere arapskog filozofa Ibn Rušda, perzijskog pjesnika Rumija te zbirke "Tisuću i jedna noć".

Taïa ostaje angažirani autor koji je i javno podupro prosvjede u 2011. u kojima se pozivalo na demokratske promjene u Maroku, a film je početkom svibnja, nakon niza festivala, stigao i u regularnu distribuciju europskih kino dvorana.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.