Foto: Naklada Ljevak

Narančasta je nova crna televizijska je serija čije je emitiranje u SAD-u počelo prije godinu dana, a u lipnju kreće i prikazivanje druge sezone. Serija se temelji na istoimenoj knjizi Piper Kerman (2010.) koja i u Hrvatskoj izlazi u izdanju naklade Ljevak. Radnja knjige, a potom i serije, prati iskustva glavne junakinje Piper tijekom boravka u zatvoru u kojem je završila nakon što je uhvaćena u lancu međunarodne trgovine drogom.

Priča započinje 1998. godine, u vrijeme kad je autorica Piper Kerman živjela u New Yorku sa svojim dečkom Larryjem. Jedno jutro dvojica policajca došla su na vrata s uhidbenim nalogom za Piper jer ju je netko "otkucao" kao sudionicu u švercu heroina i pranju novca. Njezin dečko, obitelj i prijatelji nisu ništa znali o njezinoj avanturi prije nekoliko godina s izvjesnom Norom s kojom je proputovala pola svijeta dok je Nora švercala heroin, a Piper joj je bila ljubavnica i pratilja. Piper je ipak u određenom shvatila da je u toj avanturi otišla predaleko te se maknula se od tog miljea i od Nore.

Kada piše o svom odnosu s Norom i o njihovom uzbudljivom životu, štivo je veoma napeto. Naime, dok je bila s Norom, redovito je lagala svojoj obitelji. No prilikom jednog boravka kod svojih, Nora ju je nazvala da iz Chicaga prenese novc do Bruxellesa. Samo taj jedan put Nora je tražila to od nje. Taj jedan jedini put bio je i previše.U konačnici je priznala krivnju pred sudom i 2004. godine počela služiti zatvorsku kaznu od trinaest mjeseci u Danburyju u Connecticutu.

Trebala je završiti u zatvoru

Suprotno svim njezinim očekivanjima, većina zatvorenica bile su prijateljski raspoložene. I upravo su opisi trenutaka u kojima joj druge zatvorenice pomažu i pokazuju suosjećanje posebno dirljivi. Piper u knjizi priča o teškom i brutalnom životu u zatvoru te vrlo britko opisuje situacije koje su je promijenile i ojačale, a kada portretira žene s kojima je bila okružena kao da nalazi opravdanje za njihov boravak u zatvoru, uvjerava čitatelja da njezinu novu obitelj prihvati i zapravo ga vrlo suptilno i zavodljivo uvlači u zatvoreni prostor zatvora.
"Narančasta" nije Oz, "Narančasta" je mjesto u kojem se žene većinom drže zajedno i brinu jedna o drugoj.

Ova knjiga, dakle, nije dakle o dobrostojećoj curi koja u zatvoru nađe smisao života. Zabavan je dio u kojem Piper uči o hijerarhiji u zatvoru i internim pravilima među zatvorenicama i shvaća kako je živjela dobar život za razliku od većine njih u zatvoru. Iako svoj razlog odlaska u zatvor smatra mladenačkom ludošću, ni u nijednom trenutku ne smatra da nije trebala tamo završiti. Naprotiv, kroz priče i sudbine svih tih žena s kojima je provela 13 mjeseci Kerman shvaća i ozbiljnost svog djela. Ne zato jer je ono što je napravila protuzakonito, već zato što je u Danburyju upoznala i puno ovisnica.

Koristi knjigu i da prikaže apsurdnost američkoga pravnog sustava. Naime, dobar dio zatvorenica su, poput Piper, godinama lutale kroz taj sustav, nisu opasne po društvo, a odvojene su od obitelji i nemaju mogućnost steći neko obrazovanje dok služe kaznu. Na zabavan i topao način priča i svoju i njihovu priču i vrlo dobro primjećuje da oko 80% zatvorenica imaju djecu. Ali kada napuste zatvor nakon nekoliko mjeseci ili godina, bez resursa, novca i posla, kakve majke mogu biti svojoj djeci? Dvije trećine njih vraća se u zatvor, a prije izlaska na slobodu dobar dio njih zna biti depresivan.

Martha Stewart iza rešetaka

Oni koji su seriju već gledali, sigurno će primijetiti razlike. Knjiga je daleko osobnija, a velika razlika je i ta što Piper nije u istom zatvoru s Norom (u seriji Alex). Televizijskoj Piper bilo je teže u zatvoru na početku, a njezin konflikt s Red (Pop u knjizi) ipak nije bio tako opak. Čak je i njezin odnos sa zaručnikom Larryjem manje turbulentan. No bez obzira na ove razlike i na činjenicu da je dobar dio budućih čitatelja knjige već gledao seriju, "Narančasta" neće razočarati.

Posebice je, primjerice, zanimljiv dio u knjizi u kojem se pojavljuje Martha Stewart, poznata američka poduzetnica i televizijska voditeljica, koja je tražila da služi kaznu u Danburyju jer joj je majka živjela u blizini. Na kraju je ipak otišla odslužiti kaznu u Zapadnu Virdžiniju. Sudac nije htio od Danburyja napraviti zatvor za slavne, a Martha se danima svim zatvorenicama motala po glavi. Pogotovo nakon članka u časopisu People o kojem Piper piše u knjizi. People ih je, naime, prozvao "dnom dna" gdje bi Martha Stewart sigurno bila premlaćena. "Pretplaćena sam na People 35 godina i sad sam dno dna. Jesi li ti dno dna, Piper?", pita Anette Piper.

Iako postoje usporedbe sa serijama Oz i L Word, Narančasta nije nasilna poput Oza, a seksualnost nije špica i centar kao u L Wordu. Iako seks kruži zatvorom kao kazna, kao luksuz i kao valuta, Narančasta vrlo pametno opisuje dinamiku žensko-ženskih odnosa. Njihove priče koje je ostat će s vama dugo nakon čitanja.

Kako osvojiti knjigu?

CroL u suradnji s nakladom Ljevak najsretnijoj čitateljici ili čitatelju daruje jedan primjerak knjige "Narančasta je nova crna". Sve što je potrebno bilo je točno odgovoriti na pitanje: Kojeg je datuma premijerno prikazana prva epizoda serije "Orange is the New Black"?

Knjigu je osvojio Davor Ljubenkov. Čestitamo sretnom dobitniku.

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.