Književni natječaj udruge LORI "Obojimo književnost duginim bojama" za najljepšu kratku priču s LGBTIQ tematikom autora i autorica s područja Republike Hrvatske (otvoren od 11. travnja do 23. svibnja) donio je mnoge lijepe, emotivne te književno vrijedne priče, izvještavaju iz udruge.

Članice stručnog žirija, Mima Simić, Suzana Tratnik i Antonija Stojanović, imale su težak zadatak od svih pristiglih priča koje su zadovoljile kriterije natječaja odabrati tri koje su se po književnim standardima izdvojile kao najvrjednije.
 
Prvo mjesto dodijeljeno je priči "Djevojke se samo hoće zabaviti" autora Berislava Šege, drugo mjesto priči "Nikad ne znaš" autorice koja se potpisuje imenom Tamara Februar, a treće mjesto priči "Krčmarev sin" Dražena Horvata.
 
O ovim pričama članice žirija rekle su sljedeće. "Cure se samo hoće zabaviti"  je "najjača i najuvjerljivija u smislu klasične priče, laganim ritmom razotkriva transrodnu osobu Alice i okolnosti u kojima živi. Sporedni likovi su također dobro ispisani" (Suzana Tratnik).  Antonija Stojanović pak tvrdi: "Vrlo neobična, jaka priča, nježni uvid u poteškoće transrodnih osoba u obitelji.
 
"Nikad ne znaš" je "prirodno napisana, preokret na kraju donosi drugi, svježiji pogled na LGBT brak", smatra Suzana Tratnik dok je Antonija Stojanović izjavila: "Neobična, draga, svugdje prisutna priča o odnosima među supružnicima".
 
O "Krčmarevom sinu" Tratnik misli da "dobra priča uvijek dokazuje kako se može mnogo reći na malo prostora. Dobro isprepliće svakidašnjicu u koju siječe iznimni događaj nasilja o kojem nitko ne želi govoriti"  dok (Suzana Tratnik). "Jaka i topla priča, odličan prikaz izazova s kojima se susreću gej muškarci u malim sredinama", tvdi Antonija Stojanović.
 
Za autore/ice najljepših priča glavni sponzor Ribook knjižara i LORI pripremili su poklon pakete i diplome koji će im biti poslani poštom. Pobjedničke priče objavljene su na web i Facebook stranici udruge LORI.
 
Kako je prijavljeno dosta lijepih, neobičnih, nesvakidašnjih priča, odlučeno je da ih se, u dogovoru s autorima/icama, objavljuje periodično na web i Facebook stranici udruge LORI.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.