Sangaile je 17-godišnjakinja koja je fascinirana akrobatskim letjelicama, no zbog svog straha od visine, nikad se ne bi usudila sjesti u neku od njih. U ljetnom aerokampu koji se održava u blizini vikendice njezinih roditelja na jezeru, upoznaje Auste, lokalnu djevojku njezine dobi.

Njih dvije u brzo postaju bliske prijateljice i njihov odnos polako prestaje biti prijateljski te postaje prilično intiman. To je, ukratko, radnja filma Ljeto za Sangaile redateljice Alante Kavaite koja njihovu komunikaciju prikazuje kroz svojevrsnu plesnu koreografiju u kojoj se njihov odnos iščitava iz pogleda i pokreta. Sangaile njihovim odnosu omogućuje Auste da se oslobodi svojih najintimnijih tajni, dok Asten omogućava Sangaile da poleti i tako ostvari svoj san.

ljzs

Glazbu potpisuje JB Dunckel, inače član francuskog dua Air, koja se izvrsno isprepliće s divnim slikama litvanskog okoliša, a taj okoliš srasta s likovima koji onda svi zajedno grade impresionističke slike na filmskom platnu. Redateljica je uspjela stvoriti dojam taktilnosti kroz fini proces montaže i kadriranja koji je na trenutke toliko dobro odrađen da osjetila počinju reagirati kao da se stvarno nalazimo u blizini tog jezera na kojem na vjetar udara po licu, ali i osjećamo sjeverno ljetno sunce.

Redateljica Alante Kavaite rođena je u Vilniusu, a karijeru započinje kao glumica u filmu Raimunda Banionisa, Jazz (1992.). Nakon toga nastavlja studij u Francuskoj, a nakon završetka škole National Fine Arts u Avignonu prelazi u parišku školu Beaux Arts, u kojoj se specijalizira za fotografiju i film. Trenutačan fokus su joj pisanje i režija dugometražnih igranih filmova, a njezin debitantski dugometražni film Fissures (Le Temps Ecoute) je bio prikazan na preko 20 festivala diljem svijeta. Najnoviji naslov, Ljeto za Sangaile, dobio je nagradu za najbolju režiju na ovogodišnjem festivalu Sundance, a bio je zapažen i na Berlinaleu.

Ljeto za Sangaile uskoro u Zagrebu možete pogledati i vi, i to u sklopu ciklusa Queer MoMenti. Projekcije su zakazane za 26. listopada u 19:00 i 28. listopada u 21:15 u dvorani Müller kina Europa.

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.