Ususret šestom splitskom Prideu u četvrtak, 2. lipnja u 19:30 sati u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci bit će otvorena izložba "Traganja". Kustos izložbe, Tonči Kranjčević Batalić, postavit će fotografije Brama Bellonija i Cigdem Yuksel koje prikazuju portrete osoba koje svoje LGBTIQ identitete formiraju unutar tradicionalnih zajednica koje je Belloni pronašao u Maroku, a Yuksel unutar turske zajednice u Nizozemskoj.

"Fotografije Brama Bellonija i Cigdem Yuksel ne teže pronaći posebnu ljepotu u portretiranim osobama, niti privući našu pažnju nekom njihovom neuobičajenošću. Osobe na fotografijama sasvim su obične i ne bi se iznenadili kada bi ih sreli na ulici po izlasku iz galerije", veli kustos izložbe, Tonči Kranjčević Batalić, i dodaje:

"Ono što tišina fotografskih portreta skriva, otkrivaju legende koje prate svaki portret. U nekoliko kratkih crtica one sažimaju identitetsko pitanje osobe na fotografiji, primjerice uz Bellonijev portret Mandane (22), piše: 'Povjerio se jednoj prijateljici da je gej, ali to još skriva od svojih roditelja. Misli da bi mu to donijelo više štete nego koristi', uz Titamov (23), 'Otvoren je o svojoj homoseksualnosti. Roditelji su ga prihvatili ali ne žele razgovarati o toj temi'.

Ili, Chouchou (21): 'Dijeli sobu s Titamom. Pobjegao je iz roditeljske kuće zbog seksualne orijentacije. Njihovo odbijanje emocionalno ga je uništilo, ili uz fotografiju Seyhan Arman koju je načinila Cigdem Yuksel, piše 'Uvijek sam osjećala da sam zaglavila u tijelu muškarca jer sam se osjećala žena. Nekada sam se mnogo molila Bogu. Željela sam da se jednom probudim sa grudima i vaginom, kao prava žena. Maštala sam kako bi to sjajno bilo i kako bi završila u novine pod naslovom 'Bog ga ja pretvorio u ženu'. Na vrijeme sam saznala da mi doktori a ne Bog mogu pomoći da postanem žena'", kaže kustos izložbe.

I tako redom, teret tradicionalne zajednice, često opterećen i religijom, te seksualno opredjeljenje koje ta ista zajednica ne prihvaća okviri su unutar kojih portretirane osobe tragaju za vlastitim identitetom i prihvaćenošću. Druge i drugačije unutar njihove zajednice Belloni pronalazi u Maroku gdje je nastao ciklus fotografija pod nazivom "Ja sam musliman i gej". Pod zajedničkim nazivom "Vidljiva lica" Yuksel donosi seriju fotografija LGBTIQ osoba koje žive unutar turske zajednice u Nizozemskoj.

"Odgovor na pitanje zašto su oni izloženi ovom prilikom stoji upravo u činjenici da se osobe sa fotografijama u ničem ne razlikuju od ljudi koji nas svakodnevno okružuju. Portretne fotografije Bellonija i Yuksel ovom prilikom objedinjene pod nazivom 'Traganja' podsjetnik su na druge i drugačije u našoj zajednici te podrška njihovom traganju za identitetom i prihvaćanjem", objašnjava kustos izložbe.

Autori nam dolaze iz Nizozemske, Bram Belloni je fotograf s više od deset godina iskustva u komercijalnoj, dokumentarnoj i portretnoj fotografiji. Belloni istražuje kako se društveni problemi manifestiraju na osobnom nivou. Cigdem Yuksel je fotoreporterka s prebivalištem u Amsterdamu, najviše radi za nizozemske dnevne novine De Volkskrant.

Izložba je program queerANarchive kolektiva za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture koji djeluje u Splitu od 2010. godine. Zainteresirani je mogu razgledati svakog dana od 9 do 21 sat, do 9. lipnja.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.