Queer Zagreb Sezona i MSU najavljuju postavljanje autorske knjige Brune Isakovića "O lijepa, o draga, o slatka slobodo" u predvorju Muzeja suvremene umjetnosti gdje će knjiga biti izložena od 7. do 12. rujna. Bruno Isaković pokrenuo je umjetničko-aktivističku akciju posvećenu ministru kulture dr. Zlatku Hasanbegoviću čim je stupio na dužnost u siječnju, najavivši da će umjetnička inspiracija ministrom trajati cijeloga njegova mandata.

Tijekom očekivano kratkog trajanja istog, održana su tri performansa koja su upućivala na neodrživo zatiranje umjetničkih i medijskih sloboda pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture predvođenog doktorom Zlatkom Hasanbegovićem

Zlatko Hasanbegović kao "klasičan primjer srama prema umjetničkom početku i porijeklu" 

S obzirom na to da je ministar bio Isakovićeva "muza", a uzimajući u obzir objekt inspiracije kao ravnopravan umjetnički doprinos stvaranju, Bruno Isaković u MSU izlaže knjigu svoje suradnje s povjesničarom i političarom Hasanbegovićem.

"Taj dokument njihova 'suživota' u prostoru umjetnosti ministrov je doprinos hrvatskoj suvremenoj umjetnosti prvenstveno u formatu Queer Zagreb Sezone koja je prepoznala Zlatka Hasanbegovića kao marginaliziranog umjetnika te ga uvrstila u svoj program uz bok provjerenim i uglednim umjetničkim imenima. On se automatski pojavljuje i kao nezaobilazan akter nezavisne umjetničke scene, koju je tijekom svog kratkog mandata toliko zatirao.

Zlatko Hasanbegović kao 'umjetnik' jedan je od klasičnih primjera srama prema svom umjetničkom početku i porijeklu, iako je jasno da se radi o nekome tko je potekao, tko djeluje i tko će završiti na margini", ističe Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor Queer Zagreb Sezone.

Knjigu koja dokumentira seriju od tri performansa "O lijepa, o draga, o slatka slobodo", Queer Zagreb Sezona i MSU izlažu u javnosti nekoliko dana prije parlamentarnih izbora kada se očekuje ministrovo napuštanje izvršne vlasti. Taj svojevrstan manifest koji simbolizira neodrživost njegove ideje o umjetnosti kao ideološki obojenom prostoru potpisao je jedan od dvojice autora, Bruno Isaković, dok se potpis drugog autora, ministra u odlasku Zlatka Hasanbegovića, očekuje u posljednjih nekoliko dana njegovog upravljanja resorom kulture.

Knjiga će nakon izbora biti maknuta, a njezin mogući ponovni izlazak na svjetlo dana bit će tek eventualnim povratkom Zlatka Hasanbegovića u izvršnu vlast.

"Stoga, dok je knjiga 'O lijepa, o draga, o slatka slobodo' izložena u javnosti, znamo da je istoj toj javnosti izložen i ministar u odlasku dr. Zlatko Hasanbegović", poručuje Dobrović.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.