Festival suvremenih izvedbenih i vizualnih umjetnosti Queer New York, koji po uzoru na Queer Zagreb u New Yorku organizira zagrebačka udruga Domino, u svojem se petom izdanju održava od 20. rujna do 2. listopada a okupit će u 'najqueerskijem' gradu na svijetu izvedbene umjetnike iz čitavog svijeta u zajedničkoj potrazi za novim načinima otkrivanja drugog i drugačijeg u sebi i drugima.

"Tijekom godina festival je u New Yorku predstavio više od 150 umjetnika iz čitavoga svijeta, koji su sudjelovali u plesnim, kazališnim, glazbenim i performansima uživo, a neki od njih upravo su se na festivalu prvi put predstavili američkoj publici", ističe u najavi programa programski direktor Zvonimir Dobrović. Ono čemu festival od samih početaka stremi je omogućiti prostor za razvijanje novih ideja, umjetničkih eksperimenata i iskušavanja novih pravaca, dodao je Dobrović.

"Smisao 'queera' je otkrivanje drugog i drugačijeg u nama samima, a ovaj festival oduvijek traži načine kako možemo biti taj drugi, jer ponekad smo svi mi netko drugi", poručio je.


Ove godine održava se od 20. rujna do 2. listopada na nekoliko lokacija diljem New Yorka – u Abrons Art Centru, kazalištima La MaMa i Dixon Place, The Actros Fund Art Centru te na Harriman institutu Sveučilišta Columbia, gdje će biti predstavljen engleski prijevod knjige "Usmena povijest homoseksualnosti u Hrvatskoj" (Domino, 2007.), koja okuplja svjedočanstva 25 LGBT osoba koje su živjele u Hrvatskoj u vrijeme kada je homoseksualnost bila zakonom zabranjena.

Od hrvatskih autora, predstavit će se Ina Sladić, koja će u suradnji Domina i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu izvesti rad Marine Abramović iz 1975. "Art must be beautiful, artist must be beautiful", te koreograf i plesni umjetnik Bruno Isaković, koji gostuje s predstavom "Nečastive", nastalom u suradnji sa Studijem za suvremeni ples iz Zagreba.

Queer New York ugostit će i Studio za suvremeni ples, koji će u Teatru La MaMa od 28. rujna do 2. listopada izvesti nekoliko solo i grupnih verzija Isakovićeve predstave "Nečastive". Nakon predstavljanja na Perforacijama u Zagrebu 2015., te nakon što je solo izvedba obišla svijet, od Europe, Azije do Sjeverne i Južne Amerike, grupna verzija u izvedbi članova Studija za suvremeni ples i gostujućih plesača postaje prvom produkcijom odabranom od strane međunarodnog žirija europske mreže Be SpectACTive!.


Festival u New Yorku nastao je na konceptu i estetici Queer Zagreba a do sada je predstavio brojne hrvatske umjetnike o čijim su radovima pisali The New York Times, New Yorker, Time Out, Huffingtong Post te mnogi drugi cijenjeni američki i svjetski mediji. Cjelokupni festivalski program možete pogledati ovdje

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.