Kad je indie film "Desert hearts" premijerno prikazan davne 1985., pozdravljen je i dočekan kao prvi u kojem je lezbijski par dočekao sretan kraj, za razliku od dotadašnjih u kojima su lezbijke završavale s muškarcima, umirale ili bivale smještene u psihijatrijske bolnice.

Danas ljubavna priča između profesorice engleskoga Vivian Bell i kiparice Cay Rivvers dobiva nastavak. To je za NBC Out najavila producentica i redateljica Donna Deitch na projekciji filma u njujorškome Muzeju moderne umjetnosti (MoMA).

Kazala je kako trenutačno prikuplja sredstva za snimanje nastavka i prisjetila se kako je to izgledalo prvi put:

"Organizirala sam partyje za ulagače diljem zemlje i prodala dionice. No u konačnici sredstva nisu dale samo lezbijke i feministkinje, bilo je tu heteroseksualnih i gej muškaraca, 'miješana' ekipa. Ljudi su film vidjeli kao potencijalno komercijalan".

Projekciji su nazočile i glavne glumice Helen Shaver (Vivian Bell) i Patricia Charbonneau (Cay Rivvers) s obiteljima, a pjesnikinja, politička teoretičarka, aktivistkinja i novinarka Robin Morgan prisjetila se kako je glumcima, čak i onima u ulogama heteroseksualnih likova, tada rečeno kako će sudjelovanje u filmu značiti kraj za njihove karijere.

Unatoč lošoj kritici New York Timesa samo dan prije premijere, "Desert hearts" je potukao rekorde na box-officeu i postao hit-film na nizu festivala diljem svijeta. Premda joj je rečeno "kako nakon tako napadno lezbijskog filma više neće raditi", Donna Deitch je odmah dobila ponudu od Oprah Winfrey za režiju televizijske miniserije "The Women of Brewster Place" u kojoj je također prikazan jedan od prvih lezbijskih parova na TV-u.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.