Gej mladić koji se zaljubljuje u najboljeg prijatelja u središtu je priče prvog crnogorskog filma LGBT tematike, "Maske". Riječ je o kratkometražnom filmu snimljenom u Podgorici, a premijerno je prikazan u srijedu.

Glavnu ulogu tumači Stevan Milivojević, nekadašnji direktor LGBT Foruma Progres. Ostali glumci u filmu su naturščici.

Film je diplomski rad Biljane Božović, koja je specijalizirala audiovizualnu produkciju na Fakultetu vizualnih umjetnosti. Ideju za film, autorica je, kako je kazala za crnogorske Vijesti, dobila nadahnuta razgovorom s gej prijateljem koji se našao u situaciji sličnoj onoj koju prikazuje u “Maskama”. Istovremeno je inspirira i odnos društva i položaj LGBT osoba u Crnoj Gori općenito.

"Godinama podržavam LGBT populaciju u Crnoj Gori, tema mi je bila zanimljiva i intrigantna, pa sam tako odlučila da ovo bude moj završni rad”, rekla je. Nada se da će kod publike probuditi interes te da će gledateljstvo razumjeti poruku i uvidjeti da u crnogorskom društvu nije lako biti drugačiji.

Queer kultura "na velika vrata"

"Nadam se da će shvatiti kako je teško kriti od ostalih kad je čovjek drugačiji i da, kad takav pojedinac otkrije pravog sebe, on u većini slučajeva bude odbačen”, kazala je i dodala kako se odlučila za otvoren kraj filma:

"Na gledateljima je da odluče hoće li jedan od glavnih aktera, usprkos prvobitnom odbacivanju prijatelja, na kraju odlučiti da mu se pridruži u povorci, brani ga od huligana ili će ostati s druge strane povorke“.

Film je snimljen potpuno volonterski, bez budžeta, a u LGBT Forumu Progres smatraju ga povijesnim ostvarenjem, posebice jer umnogome doprinosi uvođenju queer kulture u Crnu Goru na velika vrata.

Dodaj komentar


Security code
Osvježi

Ova stranica koristi web kolačiće. Neki od kolačića koje koristimo su neophodni za rad dijelova stranice. Ukoliko ne želite instalirati kolačiće s ovih stranica, možete nastaviti pregledavati stranice bez klikanja na "Prihvaćam kolačiće", kolačići se neće instalirati.