Image

Velika većina hrvatskih građana protivi se homoseksualnim brakovima, a pogotovo su protiv toga da homoseksualni parovi posvajaju djecu.

Stoga se može zaključiti da su stavovi građana, kada je riječ o homoseksualnim pravima, vrlo bliski stavovima Katoličke crkve, koja se svim silama protivila donošenju Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Zanimljivo je da je čak 70,6 ispitanih protiv gay brakova, a više od 79 posto smatra da ne treba dopustiti homoseksualcima da posvajaju djecu. Dok je raspoloženje prema homoseksualcima prilično konzervativno, građani su, može se iščitati iz ankete, prilično progresivni kada je riječ o ređenju žena za svećenike.

čak 48 posto ispitanika smatra da ženama treba omogućiti da budu svećenice u Katoličkoj crkvi, što je, bez sumnje, najveće iznenađenje ovog istraživanja. To više što se papa Benedikt izričito protivi takvim, za Katoličku crkvu prilično revolucionarnim zahtjevima.

Građani smatraju da su Crkva i država previše "slizane" te da država previše prihvaća zahtjeve Katoličke crkve što, zaključuju, nije dobro za razvoj hrvatskog društva. čini se da građanima ne smeta toliko angažman Crkve u javnosti, nego da im smeta kada Crkva i država radi sebičnih interesa sklapaju neprincipijelne koalicije.

Istraživanje, međutim, otkriva da građani puno više vjeruju Crkvi (26 posto) nego državi (9,9 posto). No najviše je onih (čak 35 posto) koji ne vjeruju ni državi ni Crkvi.

Ipak, ovo istraživanje pokazuje i svojevrsnu "dvoličnost"hrvatskih građana. Na jednoj strani građani imaju veliko povjerenje u Crkvu te uglavnom podržavaju njezina konzervativna stajališta o homoseksualcima, a onda im, na drugoj strani, smeta što i država prihvaća zahtjeve Crkve.

 

Vezane teme

Nema vezanih tema uz ovaj članak.


Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.