Foto: David Handschuh/New York Daily NewsNew York je jučer bio jedan od najveselijih gradova na svijetu – 44. po redu Gay Pride marš odvijao se u doista svečanoj atmosferi, posebice zbog prošlotjedne odluke američkoga Vrhovnog suda koji je Zakon o obrani braka (DOMA) proglasio neustavnim.

Gay Pride vikend tradicionalno je počeo u subotu, i to 21. lezbijskim maršem koji je krenuo iz Bryant Parka na Manhattanu, nedaleko Times Squarea, javlja portal Gay Star News.

Za razliku od samog Pridea, taj marš nema sponzora i ni približno nije toliko raskošan – sudionice nose transparente koje su izradile same, a atmosferu podiže tridesetak bubnjarica.

Svanula je nova zora LGBT prava

Marš je završio u Washington Square Parku u Greenwich Villageu, gdje se 1969. dogodila stonvolška pobuna.

Sve je prošlo bez incidenata, a pojavio se samo jedan prosvjednik koji je povorku slijedio čitavim putem noseći transparent s natpisom "Krist je umro za grešnike".

Unatoč tome što je na jednom od transparenata pisalo "Fuck marriage", brojne sudionice nisu skrivale radost zbog odluke Vrhovnog suda. "Ovo je slavlje baš zbog toga uistinu posebno", rekla je jedna od njih. Druga je dodala kako joj dokidanje DOMA-e "pruža daleko više mogućnosti nego tjedan prije".

Veličanstvena glavna proslava

U nedjelju su se na ulice New Yorka slile su se rijeke ljudi na 44. Gay Pride maršu. Povorku su predvodili Edith Windsor, Harry Belafonte i Earl Fowlkes.

Podsjetimo, Windsor je prošlog tjedna ušla u povijest kao tužiteljica zbog koje je Vrhovni sud srušio DOMA-u. Pjevač i glumac Harry Belafonte već je godinama aktivan u pokretu za ljudska prava, a Fowlkes je predsjednik organizacije Center for Black Equity, koja se bavi promicanjem zdravstvene, socijalne i ekonomske pravednosti afroameričkoga dijela LGBT zajednice.

Ipak, zvijezda dana bila je Edith Windsor. Njezino je lice krasilo brojne postere, a kad se na razglasu začulo njezino ime, čule su se gromke ovacije.

"Da mi je prije 50 godina netko rekao kako ću u dobi od 84 godine biti na čelu njujorškoga Pridea, ne bih mu vjerovala", komentirala je ushićena Windsor.

Manifestaciji je nazočio i gradonačelnik Michael Bloomberg koji se točno u podne pridružio stotinama bikera, koji su turiranjem motocikala označili početak proslave.

Fotogalerije s lezbijskog i Gay Pride marša možete pogledati ovdje i ovdje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.