Hrvatski sabor donio je sa 104 glasa za, 13 protiv i pet suzdržanih glasova odluku o raspisivanju referenduma na zahtjev građanske inicijative "U ime obitelji" da se u članak 62. Ustava unese definicija braka kao životna zajednica muškarca i žene.

Dio HNS-ovaca glasovao je protiv ove odluke, a dio je bio suzdržan. Referendum koji će se održati 1. prosinca bit će treći državni referendum u hrvatskoj povijesti, a prvi koji se raspisuje na zahtjev građana, prenosi Večernji list.

Na zahtjev Jadranke Kosor, prije donošenja odluke o raspisivanju referenduma zastupnici su morali glasati o slanju referendumskog pitanja na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu, no budući da dvije najveće stranke, HDZ i SDP to nisu bile spremni podržati, prijedlog je odbijen sa 75 glasova protiv i 39 za.

Kako prenosi tportal, nezavisna zastupnica Jadranka Kosor začuđena je odbijanjem njezina zahtjeva i kaže kako ne može razumjeti čak ni politički razlog vladajućeg SDP-a zbog čega odbijaju zatražiti ocjenu Ustavnog suda. Inače, Kosor se odredila i rekla je da će na referendumu glasati protiv definiranja braka kao zajednice muškarca i žene.

I predsjednik Sabora Josip Leko koji je govorio da misli da bi trebalo od Ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti danas je glasao protiv toga.

Građani na potezu

S obzirom na to da Sabor nije iskoristio svoju mogućnost da od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti, sada to, nakon što su zastupnici izglasali odluku o raspisivanju referenduma, od Ustavnog suda može napraviti bilo koji hrvatski građanin.

Predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin zastupnike je obavijestio i da su prihvaćeni amandmani HDZ-a kojom je odluka donesena na referendumu obvezujuća te kojim se predviđa da će se, ukoliko to građani odluče, definicija braka unijeti u članak 62 Ustava, stavak 2.

HNS-ov Jozo Radoš smatra da zastupnici u ovaj postupak raspisivanja referenduma nisu ušli dovoljno ozbiljno, s obzirom da su u sukobu dva načela, želje nekih da sudjeluju u stvaranju najviših državnih akata te o utjecaju na prava manjina. "Odbijena je odluka da se o tako važnom pitanju traži mišljenje Ustavnog suda, koji se, smatram, već sam morao o tome oglasiti. Danas Sabor odlučuje o ustavnosti pitanja, a postoje ozbiljne sumnje u to jer se time narušava prava jedne manjine", rekao je Radoš.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.