Nešto više od stotinu LGBT Uganđana prošlog se vikenda okupilo u tajnosti kako bi proslavili svoj Dan ponosa.

Događanje pod nazivom Kuchus’ Day Out održano je na plaži, a razlog tajnosti jest taj što su sudionici željeli izbjeći pozornost javnosti, a time i policije koja bi ih smjesta privela zbog tamošnjih drakonskih antigej zakona.

Riječ "kuchu" na ugandanskom slangu znači "gej", a taj je izraz tamošnja LGBT zajednica prihvatila kao svoj. Frank Kamya, tajnik organizacije Youth on Rock Foundation, koja je organizirala ovo događanje kazao je kako je njihov maleni Pride bio uspješan i siguran.

"Bilo je veoma zabavno, prepuno zajedništva i solidarnosti. Ljudi su se umrežavali, organizirali i razmišljali dalje od onoga što prolazimo u ovoj antigej zemlji", kazao je Kamya, a prenosi blog 76crimes.

Kuchus’ Day Out bio je svojevrsno zagrijavanje za veće okupljanje kasnije ovog ljeta, Beach Pride, koji se održao već dvaput, no ove bi godine za sudionike to bilo opasnije no dosad. S druge strane, Youth on Rock Foundation smatra kako je kontinuirano održavanje LGBTIQ Pridea u Ugandi veoma važno zbog poticanja zajedništva i jačanja tamošnje zajednice kako bi se što bolje nosila sa životom u državi koja im zbog njihove različitosti prijeti najstrožim kaznama.

Foto: racheladamsphotography.com

Beach Pride 2012, prva takva manifestacija u Ugandi održana u kolovozu 2012.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.