EU je objavila izvješće u kojem se otkrivaju neki šokantni podaci o tome u kojoj su mjeri zemlje-članice Europske Unije transfobične.

Izvješće "Biti transrodna osoba u EU" pokazuje kako je preko polovine od 7000 osoba koje su sudjelovale u istraživanju doživjelo neku vrst diskriminacije tijekom protekle godine, samo zbog toga što su transrodne.

Njih je 50 posto bilo napadnuto ili im se prijetilo nasiljem, a njih 44 posto se višekratno suočilo s nasiljem. 32 posto se osjećalo u nemogućnosti izraziti pripadnost rodu ili su zbog straha od negativnih reakcija izbjegavale odlazak na određena mjesta. Agencija za temeljna prava EU procijenila je podatke iz izvještaja – alarmantnima, javlja Pink News.

Parlamentarci okupljeni u LGBTI intergrupi pozivaju EU na osnaživanje zakona protiv transfobične diskriminacije. Trenutno su zakonski zaštićeni samo one osobe koje su već prošle ili upravo prolaze promjenu spola, ali ne i one koji to tek planiraju, to uopće ne žele ili to nisu u mogućnosti napraviti. Zakoni kojima se kažnjavaju zločini iz mržnje trenutačno pokrivaju samo one temeljene na rasizmu i ksenofobiji.

Kad bi imale zakonsku zaštitu, transrodne osobe bi se lakše identificirale

"Prilikom zapošljavanja (37%), u školi (24%) i u sustavu zdravstvene skrbi (22%) transrodne osobe se često suočavaju s diskriminacijom. Moramo osigurati da se u izmjenama zakonodavstva o ravnopravnosti nađu i diskriminacije temeljem rodnog identiteta", rekla je supredsjednica Integrupe Daniele Vioti.

Zakonska je zaštita nužna, jer se u istraživanju čak 94 posto ispitanih osoba izjasnilo kako bi se tad identificirale s puno manje straha

"To je jasna poruka Europskoj komisiji i zemljama-članicama da rade na usvajanju pozitivnih mjera za promicanje poštivanja ljudskih prava trans osoba", zaključila je potpredsjednica LGBTI intergrupe, Isabella Adinolfi.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.