Katolički svećenik Iggy O’Donovan najavio je kako će glasovati za bračnu jednakost na referendumu koji će se u svibnju održati u Irskoj. Svećenik je u Irish Timesu napisao kako će tako glasovati zbog "poštivanja slobode onih koji se razlikuju od nas".

Pritom je podsjetio na ulomak iz evanđelja u kojem Isus poručuje kako trebamo "caru dati carevo, a Bogu Božje", te napisao "dajemo caru carevo. U demokraciji cara simbolizira narod", javlja Irish Central.

Svećenik je rekao kako Crkva "ima stavove, ideale i zakone o obitelji o kojima prilično dobro uče svoje sljedbenike. No, kad smo u ulozi zakonodavca, što jesmo kad glasujemo na referendumu, donosimo zakone kao građani za sve naše sugrađane".

"Moguće je imati duboka uvjerenja za koja se strastveno zalažemo bez potrebe da tražimo od države da ih nameće sugrađanima koji ne dijele takva uvjerenja. Poštivanje slobode onih koji se razlikuju od nas je sastavni dio onoga što propovijedamo. Zbog tog i drugih razloga ću glasovati 'za'", poručio je O'Donovan.

"Gej parovi s djecom nisu roditelji"

Njegova poruka stiže neposredno nakon što je biskup Kevin Doran za irski radio NewsTalk izjavio kako gej parovi s djecom "nisu roditelji". Na pitanje što misli "kako dolazi do homoseksualnosti", je li to Božja namjera, rekao je "To bi bilo kao da tvrdite da je osoba rođena s Downovim sindromom ili Spina bifidom – Božja namjera".

Biskup Doran je također govorio o tome kako je pogrešno kad silovane žene koriste abortus kako bi "uzvratile" onima koji su ih napali. Doran je također spomenuo kako je i sâm kao tinejdžer bio zbunjen vlastitom seksualnošću. Reagirajući na to, svećenik O'Donovan je rekao: "Gledajući našu nedavnu povijest, crkveni kredibilitet po tim pitanjima ne kotira visoko na ulici i trebali bismo biti posebno osjetljivi kad govorimo o tome, a to bi morao znati i biskup Doran".

Brendan Hoban iz Udruženja katoličkih svećenika nedavno je zapitao jesu li "biskupi, Iona institut i fundamentalisti svjesni koliko štete Crkvi stavovima o nadolazećem referendumu? Pozitivan rezultat za 'katoličke' snage (glasovanje protiv na referendumu) mogao bi znatno naštetiti irskoj Katoličkoj crkvi".

U međuvremenu je videoporuka bračnog katoličkog para, djeda i bake Brighid i Paddya, koji govore zašto će glasovati za bračnu jednakost, postala viralna u Irskoj.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.