Na američkom Vrhovnom sudu idućeg će se tjedna održati rasprava u slučaju koji mnogi ocjenjuju kao najznačajniji po pitanju bračne jednakosti u dosadašnjoj povijesti. Slučaj Obergefell protiv Hodges zapravo je objedinio nekoliko tužbi iz Ohia, Kentuckya, Michigana i Tennesseea. Suci će 28. travnja u dvoipolsatnoj raspravi saslušati argumente a odluka se očekuje tijekom ljeta. Touch Vision donosi sažetak tužbi i ljudi koji stoje iza njih.


Obergefell protiv Hodges

Jim Obergefell se nakon 20 godina veze vjenčao s partnerom Johnom Arthurom 2013. u vrijeme Arthurovog liječenja od ALS-a. Pokrenuli su tužbu u srpnju iste godine kojom su od države Ohio tražili zakonsko priznanje njihovog braka. Nakon tri mjeseca Arthur je preminuo, no tužba je ostala. Obergefell je tražio da mu se prizna status udovca na Arthurovoj smrtovnici, što mu nije bilo omogućeno jer država ne priznaje njihovu zajednicu. U prosincu 2013. sudac Okružnog suda je donio odluku da je takva odluka države Ohio diskriminirajuća i zatražio da istospolni supružnici budu navedeni na smrtovnici.

Bourke protiv Beshear

Greg Bourke i Michael Delon vjenčali su se u Kanadi 2004. godine, no svih ovih godina im se u Kentuckyu ne priznaju ista prava kao heteroseksualnim bračnim parovima. U srpnju 2013. tužbom su zatražili priznavanje istih prava. Njihovoj su se tužbi pridružila još četiri gej para i u veljači 2014. sudac Okružnog suda donosi odluku da Kentucky mora priznati istospolni brak jer u suprotnom krši klauzulu 14. amandmana o jednakoj pravnoj zaštiti.
Bourke je poznati borac za ravnopravnost. Nakon što ga je Udruženje američkih izviđača smijenilo s pozicije vođe izviđača zbog toga što je gej pokrenuo je peticiju kojom je od udruge zatraženo da iz svojih pravila uklone zabranu članstva za LGBT osobe.

Deboer protiv Snyder

April Deboer i Jayne Rowse krenule su u pravnu bitku za priznavanjem roditeljskih prava njihove posvojene djece. Problem je nastao jer u Michiganu gej parovima nije dopušteno posvajanje djece. Deboer i Rowse su posvojile svaka po dvoje djece no shvatile su kako u slučaju da jedna od njih umre druga ne bi automatski postala skrbnicom za svu djecu. Zbog toga su u siječnju 2012. tužile državu, a u kolovozu iste godine ih je sudac američkog Okružnog suda Bernard Friedman pozvao da tužbu dopune i zahtjevom da Michigan prizna istospolni brak. U ožujku 2014. sudac Friedman presuđuje da Michigan zabranom istospolnog braka krši klauzulu 14. amandmana o jednakoj pravnoj zaštiti.

Tenco protiv Haslam

Valeria Tenco i Sophy Jesty vjenčale su se dok su živjele u New Yorku. No nakon preseljenja u Tennessee tamošnji ih zakoni više nisu priznavali kao bračni par i izgubile su sva prava koja donosi ta zajednica. Tužbu su podignule u listopadu 2013. a sudac Okružnog suda je u ožujku 2014. izdao preliminarni nalog koji je prisilio državu da zakonski prizna njihov brak. Dok je nalog bio na snazi Tenco je rodila kćer začetu umjetnom oplodnjom, zbog čega je Jesty na rodnom listu navedena kao otac djevojčice. Njihova se tužba našla i na Prizivnom sudu, koji je u studenom 2014. donio odluku kako Tennessee nije prekršio ustav kad im je odbio zakonski priznati brak. Ta je odluka poništila sve odluke koje su sudovi nižeg ranga donijeli u svim ostalim navedenim slučajevima. Zbog toga su u roku od tjedan dana ta četiri para objedinila svoje slučajeve u jednu tužbu koju su podnijeli Vrhovnom sudu. Kako je slučaj Obergefell protiv Hodges bio prvi po redu upravo je njima pripala čast da se objedinjena tužba o kojoj će raspravljati Vrhovni sud tako i službeno nazove.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.