Osmogodišnja djevojčica postala je prava heroina rodne ravnopravnosti dječjeg izdavaštva – peticijom koju je pokrenula u školi uspjela je u namjeri da Scholastic kao jedna od najstarijih i najuglednijih izdavačkih kuća u reklamama više ne ističe kako su neke knjige samo "za dječake" ili samo "za djevojčice".

Els se prilično uzrujala kad je u katalogu kojim se reklamirao sajam knjiga izdavačke kuće Scholastic u njezinoj školi u sjevernom Londonu vidjela knjigu o piratima s oznakom "za dječake". Nakon što joj je majka Leone rekla da "prestane zanovijetati i učini nešto", djevojčica je pokrenula peticiju koju je potpisalo 80 školaraca i profesora škole Bounds Green, piše Independent. To je rezultiralo odlukom Scholastica kako više neće izdavati knjige s rodnim oznakama na naslovnici.

"Knjige trebaju biti za sve jer svi volimo različite stvari"

"Djevojčicama se možda ne sviđaju knjige označene 'za djevojčice', možda im se baš sviđaju knjige o čudovištima koje nose oznaku ‘za dječake’. Knjige trebaju biti za sve jer svi volimo različite stvari. Ako poručite djevojčici kako ne može dobiti neku knjigu koja joj se sviđa kad odraste može joj se dogoditi da se osjeća usamljeno jer će misliti kako sve druge djevojčice osim nje vole lijepe ružičaste princeze.

Svi u mojoj školi su jako uzbuđeni zbog Scholasticovog sajma knjiga na kojem potroše i dosta novca i zato mislim da bi Scholastic trebao biti odgovorniji. Ne želim da moji prijatelji i prijateljice odrastaju tužni i usamljeni zbog toga što su drugačiji. Trebaju biti sretni jer svi smo drugačiji i to je ono najbolje", poručila je Els.

Njezina ponosna majka Leone je zadovoljna zbog toga što je Els naučila kako se "zalaganjem za stvari koje te čine nesretnom situacija doista može promijeniti".

"Na našim novim izdanjima više nema oznaka ‘za dječake’ili ‘za djevojčice’u naslovima, a na sve stare naslove koji su još na tržištu stavit ćemo nove korice. Poštujemo to da je svako dijete različito i ima pravo izabrati knjigu koja je baš za njega", priopćili su iz Scholastica.

Njihov primjer uklanjanja rodnih oznaka s naslovnica dječjih knjiga slijedilo je još devet izdavačkih kuća.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.