Prema najnovijem izvještaju Komisije za ravnopravnost i ljudska prava (EHRC) svake godine deseci tisuća zločina iz mržnje prema LGBT osobama ostaje neprijavljeno u Ujedinjenom Kraljevstvu, a najčešći je razlog taj što se žrtve takvih zločina boje toga što bi im se moglo dogoditi ako slučaj prijave.

Autorica izvješća i predavačica na Sveučilištu Leicester, dr. Stevie-Jade Hardy ističe kako su zločini iz mržnje svakodnevica za brojne LGBT osobe.

"Zločini iz mržnje su nešto s čim se brojne LGBT osobe susreću na dnevnoj bazi i najčešće ih ne prijavljuju. Uzaludno je samo očekivati da žrtve prijavljuju te zločine bez smislene preventivne akcije. Pogotovo ako znamo koliko je nisko povjerenje žrtava tih zločina prema nadležnim vlastima da će takve prijave efektivno i riješiti", prenosi Pink News.

Neke od žrtava doživjele i 50 napada u godinu dana

U izvještaju se navodi kako je 88 posto LGBT osoba doživjelo neki oblik zločina iz mržnje, koji ih je emotivno ili fizički uplašio, a njih je samo 14 posto prijavilo takav slučaj policiji. Najčešće se boje kako ih policija neće ozbiljno shvatiti, te da će se na taj način autati obitelji, navodi Guardian.

Hardy ističe da je osam od 10 LGBT osoba doživjelo verbalno zlostavljanje, a jedna od 10 je fizički napadnuta. Neke od žrtava transfobije doživjele su i do 50 napada u godinu dana, od kojih su samo jedan od tri slučaja i prijavile. Posebno je problematično u ruralnim sredinama.

"Na selu se još više ističe nečija različitost, zbog čega će osoba postati metom napada. Pojedinci su toliko preplašeni da se boje sunčati u vlastitom vrtu. U takvim sredinama rijetko ćete naći zajednicu ili udrugu kojoj se možete obratiti za pomoć i podršku. To je veliki problem, taj osjećaj usamljenosti i izoliranosti bez mogućnosti da se nekome obratite", kaže autorica izvješća i napominje kako su 44 od 50 osoba s kojima je razgovarala doživjele zločin iz mržnje.

Izvršni direktor LGBT Consortiuma Paul Roberts je rekao: "LGBT zajednice već surađuju s policijom kako bi se uklonile prepreke za prijavljivanje tih zločina, a osigurali smo i praktičnu, te emotivnu podršku. Stoga je naša poruka – prepoznaj zločin iz mržnje, prijavi ga i dobit ćeš potrebnu pomoć".

'Trebamo otvoreno govoriti o ovom prikrivenom skandalu'

Članica EHRC-a Evelyn Asante-Mensah pozvala je na zajedničku akciju: "Vrijeme je Prideova i pravi je trenutak da se prisjetimo svega što je učinjeno za veću ravnopravnost, ali i da otvoreno progovorimo o ovom prikrivenom skandalu o tolikim neprijavljenim zločinima iz mržnje prema LGBT osobama".

Izvršni direktor Galpopa, Nik Noone, naglasio je potrebu za zajedničkom suradnjom pri rješavanju problema: “Neprihvatljivo je da su ti ljudi toliko dugo bez podrške i suradnje, stoga me raduje naše čvrsto partnerstvo s EHRC-om s kojim ćemo izgraditi snažan odgovor lokalne zajednice na homofobiju, bifobiju i transfobiju u svakom selu i gradu”.

Objava izvješća se podudara s početkom kampanje s ciljem podizanja svijesti o zločinima iz mržnje prema LGBT osobama koje provodi EHRC u suradnji s 31 udrugom. Uz poruku Recognise it. Report it. (Prepoznaj i prijavi), kampanja namjerava pomoći LGBT osobama da se uz treninge i edukaciju suprotstave zločinima iz mržnje i to je prvi put da su se udruge iz čitave Engleske i Walesa udružile po pitanju zločina iz mržnje, a posebno će se fokusirati na ruralne zajednice gdje je broj prijava izuzetno nizak. 

 

Ministar za ravnopravnost, Nicky Morgan, poručuje: "Dajem punu podršku kampanji EHRC-a kojom se LGBT osobe želi osnažiti da vlastima prijavljuju zločine iz mržnje i trebaju znati da će nakon prijave tih odvratnih zločina biti shvaćeni ozbiljno i da će se prema njima postupati pošteno".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.