Današnji se dan, 23. rujna, od 1999. godine. obilježava kao Dan vidljivosti biseksualnih osoba, a diljem svijeta se čitavog tjedna i posebno na ovaj dan održavaju razna događanja kojima se slavi biseksualna kultura, zajednica i povijest. Kako se vrlo rijetko ili gotovo uopće ne govori o iskustvima biseksualnih ljudi sa zdravstvenim sustavom, kao i o njihovim specifičnim zdravstvenim problemima organizacija Human Rights Campaign (HRC) je to odlučila promijeniti i objavila istraživanje "Zdravstveni disparitet među biseksualnim osobama".

Biseksualne osobe su suočene s alarmantnom stopom fizičke, mentalne i seksualne nejednakosti u zdravstvu, a u istraživanju je naglašeno i njihovo krizno zdravstveno stanje, stoji između ostalog u izvješću Human Rights Campaign.

"Biseksualne osobe su najveća pojedinačna skupina unutar LGBT zajednice, ali dosad nismo obradili njihove specifične zdravstvene potrebe", kaže Tari Hanneman, zamjenica direktora zdravstvenog programa u HRC-u.

"Stvarnost je takva da su biseksualne osobe suočene s diskriminacijom ne samo izvan, nego i unutar same zajednice. To ih može odvratiti od toga da se uključe i imaju koristi od svega što LGBT aktivisti čine za naše mentalno, fizičko i seksualno zdravlje."

Biseksualne osobe suočene su s povećanim stopama oboljevanja od raka, srčanih bolesti, pretilosti, seksualno prenosivih infekcija i mentalnih oboljenja, prenosi Advocate. Također u velikoj mjeri pate od depresije, ovisnosti, a zabilježen je i alarmantno visoku stopu samoozljeđivanja i pokušaja samoubojstva. Osim toga, u općoj populaciji žena upravo biseksualke bilježe najveću stopu oboljevanja od raka, pretilosti i emotivnih poremećaja. S druge strane, biseksualni muškarci su disproporcionalno pogođeni zarazom HIV-om, HPV-om i drugim seksualno prenosivim infekcijama.

"Djelatnici u zdravstvu znaju krivo procijeniti identitet pacijenta s obzirom na njegovog/njegovu trenutnu partnericu/ra, a biseksualne su osobe često izložene diskriminaciji kad se autaju u tom sustavu", kaže Hanneman.

"Takve situacije mogu dovesti do toga da biseksualne osobe odgađaju ili izbjegavaju potražiti potrebnu zdravstvenu pomoć, a zbog skrivanja seksualnog identiteta zdravstveni djelatnici često ne mogu dobiti točnu sliku i pružiti adekvatnu pomoć obzirom na njihovo seksualno zdravlje ili neke druge mentalne ili fizičke probleme".

U izvještaju se pozivaju LGBT aktivisti i zdravstveni djelatnici da se bolje upoznaju i educiraju po pitanju specifičnih potreba biseksualnih osoba, a njih se ohrabruje da u slučaju potrebe potraže stručnu liječničku pomoć .

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.