Više od 30 organizacija okupljenih u Žensku mrežu Hrvatske uputilo je otvoreno pismo mandataru Tihomiru Oreškoviću u kojem ga pozivaju da u odlučivanju o izboru članova i članica Vlade vodi računa o rodnoj ravnopravnosti i zaštiti prava žena te da provodi politiku ravnopravnosti spolova i jednakosti svih hrvatskih građana i građanki. Isti apel upućen je i čelnicima Mosta, Boži Petrovu, i Domoljubne koalicije, Tomislavu Karamarku.

Ženska mreža Hrvatske traži od mandatara Tihomira Oreškovića da u Vladu i druga državna tijela ne uđu osobe koje su svojim dosadašnjim djelovanjem i izjavama pokazale namjeru smanjivanja postignute razine rodne ravnopravnosti i ženskih ljudskih prava.

Zabrinute su najavama ukidanja zakona kojima su osigurana temeljna ženska prava na seksualno i reproduktivno zdravlje, a posebno pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece i umjetno potpomognutu oplodnju, kao i zbog toga što, prema najavama, buduća Vlada neće imati potpredsjednicu, a svega nekoliko ministarskih mjesta namijenjeno je ženama.

"Odlučno smo protiv imenovanja u Vladu osoba koje javno zagovaraju diskriminirajuću politiku i smanjivanje već dostignutih prava žena. Riječ je o osobama koje u svojim javnim istupima zagovaraju ili najavljuju donošenje zakona i javnih politika kojima bi se kršile ustavne i zakonodavne odredbe o ravnopravnosti spolova", ističe se u pismu mandataru.

Pritom napominju kako je riječ je o kandidatu za ministra zdravlja Anti Ćorušiću, kandidatu za vođenje novog ministarstva demografske obnove Davoru Štercu te o kandidatu za ministra rada Borisu Kunstu.

"Boris Kunst je poznat po svom dugogodišnjem zalaganju za legalizaciju prostitucije. Ante Ćorušić je najavio ukidanje Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. i uvođenje tzv. poljskog modela koji drastično reducira prava žena na pobačaj, kao i prava partnera i obitelji na odlučivanje o broju djece".

Poljski model, ističu, zabranjuje prekid trudnoće na zahtjev žene i doveo je do porasta broja ilegalnih pobačaja i tzv. "abortus turizma", kao i do povećanja ekonomske i socijalne nejednakosti. Pobačaj na taj način postaje nedostupan siromašnim ženama i obiteljima, pa je prebačen u "sivu zonu", što za sobom povlači još veću diskriminaciju i još dublje društvene podjele, dodaju.

Ženska mreža podsjeća da je u javnom istupu Ante Ćorušić najavio ukidanje Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji i upotrebu zamrzavanja embrija, što će za posljedicu ponovno imati diskriminaciju žena jer sve žene ne mogu sebi priuštiti liječenje neplodnosti u inozemstvu. Smatraju to suprotnim ustavnoj vrednoti ravnopravnosti spolova i jednakosti svih građana i građanki Hrvatske, kao i suprotnim međunarodnim konvencijama koje Hrvatsku obvezuju - UN-ovoj Konvenciji o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena te Rezoluciji Vijeća Europe 1464 "Žene i religija u Europi".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.