Učestala ubojstva žena od strane bliskih osoba koja se događaju uslijed neodgovornosti i propusta nadležnih institucija i cijeloga društva koje ignoriranjem problema i prešutnim odobravanjem omogućava ubojstva žena, neposredan su povod novoformiranoj inicijativi i istoimenoj prosvjednoj akciji "Preuzmite odgovornost za ubojstva žena" koja će se održati ove subote, 6. veljače, na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Svakih 28 dana jednu ženu u Hrvatskoj ubije njezin sadašnji ili bivši partner. Više od 30 žena u Hrvatskoj svakog dana trpi fizičko nasilje od strane sadašnjeg ili bivšeg supružnika. Svakih 11 dana jedna žena prijavi silovanje koje je počinio njezin partner ili suprug.

Samo u posljednjih mjesec dana ove godine dogodila su se četiri ubojstva žena koje su počinili njihovi partneri, supruzi, očevi i sinovi. U nešto više od godinu dana 16 je žena ubijeno od strane muškaraca s kojima su bile u obiteljskoj ili partnerskoj vezi. Ubijene su žene svih generacija – kćeri, majke i bake.

Ubojstva žena opetovano se događaju prema istom "obrascu"- počinitelji su većinom evidentirani nasilnici

Upravo je to bio i neposredan povod osnivanja neformalne inicijative Preuzmite odgovornost za ubojstva žena i poticaj za istoimenu akciju koja će se održati u subotu, 6. veljače, na Cvjetnom trgu u Zagrebu, uz podršku relevantnih udruga, B.a.b.e., CESI, GONG, Kuća ljudskih prava, Zelena Akcija, Ženska pomoć sada i Ženska soba, kaže nam Sanja Kovačević iz Organizacijskog odbora akcije koja za CroL.hr govori o ciljevima i zahtjevima koje će uputiti državnim institucijama.

"Neposredan povod su bila česta ubojstva žena od strane njima bliskih muškaraca. Od početka ove godine, dakle samo u siječnju, došlo je do četiri ubojstva žena, to nas je protreslo i otvorilo opet brojna neriješena sustavna pitanja kada se radi o sprječavanju nasilja nad ženama. Reakcije žena na ova ubojstva bile su osjećaji bespomoćnosti i ljutnje, i to s punim pravom. Tako da se iz tih osjećaja, ali i osviještenosti uzroka i razmjera problema nasilja nad i protiv žena i potrebe da se nešto učini, rodila ova Inicijativa.

Ubojstva žena koja su rodno uvjetovana su globalan i užasavajući problem. Niti na razini Europe, niti globalno u sprječavanju nema bitnih pomaka, a Hrvatska unatoč nekim regulatornim poboljšanjima 'na papiru', npr. nije još uvijek ratificirala Istanbulsku konvenciju, potpisanu 2013., a društvo još uvijek nije dobilo odgovor zašto. Naša aktivistička i feministička scena, na čelu sa svim udrugama i inicijativama koje čine Žensku mrežu Hrvatske, ulaže sve vrste napora i rada kako bi se to promijenilo. Ova građanska i feministička inicijativa doprinos je tim naporima". 

Svakih 28 dana jednu ženu u Hrvatskoj ubije njezin sadašnji ili bivši partner. Više od 30 žena u Hrvatskoj svakog dana trpi fizičko nasilje od strane sadašnjeg ili bivšeg supružnika. Svakih 11 dana jedna žena prijavi silovanje koje je počinio njezin partner ili suprug

Ubojstva žena opetovano se događaju prema istom "obrascu", odnosno počinitelji su u većini slučajeva bili prethodno prijavljivani i/ili osuđivani za obiteljsko/partnersko, a ponekad i druge vrste nasilja, kaže Kovačević, te ističe kako to "evidentno ukazuje na propuste u sustavu čiji provoditelji nisu, kako nam se čini, svjesni svoje odgovornosti".

Potpuno ignoriran opći porast brutalnosti nasilja nad ženama

Osnovni cilj akcije sadržan je u samom nazivu i akcije i neformalne inicijative - preuzmite odgovornost za ubojstva žena, kaže Kovačević.

"Prije svega, želimo raditi na podizanju svijesti o razmjeru i značaju problema nasilja nad ženama – kako u nadležnim institucijama, tako i u čitavom društvu, što je zapravo neodvojivo – jer društvo se ogleda u našim institucijama i obratno. Jednim dijelom ono je posljedica opće eskalacije nasilja u svim društvima diljem svijeta, no ono je i rodno uvjetovano – što su konačno potvrdili i službeni dokumenti i konvencije – što nam potvrđuje čitava povijest čovječanstva, a isto tako i sadašnjost.

Želimo bolju, sigurniju i nenasilnu budućnost za sve građane i građanke ovog društva. Jedan od nemjerljivih pokazatelja je i opći porast brutalnosti nasilja nad ženama koji je potpuno ignoriran, a kamoli da postoje neke strategije bilo prevencije, bilo konkretnog djelovanja. Želimo ukazati i na rodnu uvjetovanost nasilja nad ženama, a to nam bez dvojbe pokazuju i statistike".

Prijavljeno nasilje policija pri očevidu tretira kao 'kršenje javnog reda i mira', često dolazi do dvostrukog uhićenja, nasilnika i žrtve, istaknuto je u pozivu na prosvjednu akciju. Policija prosljeđuje i agresora i žrtvu u ruke sudaca koji su prema nasilnicima blagi, daju im premale novčane i prekratke zatvorske kazne, ne izdaju potrebne zaštitne mjere ili ih neadekvatno primjenjuju.

S druge strane, žrtve žene koje su preživjele nasilje tretirane su neprimjereno, suočene sa zastrašivanjem i dodatno traumatizirane. Takve "kazne" i postupanje ne samo što direktno ugrožavaju život žena, već šalju i poruku kako nasilje nad ženom nije ozbiljan zločin. Žena koja je prijavila nasilje s pravom shvaća da nije zaštićena, da se zlostavljač brzo vraća kući, još agresivniji i spreman da ubije.

"Tražimo hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije i stupanje na snagu novog Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji"

Iz inicijative Preuzmite odgovornost za ubojstva žena žele vršiti kontinuirani pritisak, ali, ističe Sanja Kovačević, za to im je potrebna čitava mreža podrške.

"Ženska mreža udruga i inicijativa u Hrvatskoj koje rade na tome je naša partnerica, kao i brojne druge udruge iz civilnog i ljudskopravaškog sektora. No željele bismo da to budu i mediji, koji isto tako snose odgovornost i isto tako su institucija u kojoj se ogleda društvo (i obratno), a čiji je utjecaj ogroman. Imamo nekoliko temeljnih zahtjeva. Prije svega, to je hitna ratifikacija Istanbulske konvencije koja obavezuje institucije države na maksimalan napor u zaštiti žena od obiteljskog, partnerskog i svakog drugog nasilja. Ona je zapravo ključ preuzimanja odgovornosti, vladajući očito ne žele učiniti. 

Zatim, hitno stupanje na snagu novog izmijenjenog novog Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i provođenje svih mjera i obveza koje iz njega proizlaze u pružanju zaštite ženama žrtvama nasilja, u skladu s potrebama žrtve. Mjera koja se čini neophodnom u sprječavanju onog najgoreg - ubojstva jest hitno, prioritetno i trajno, ukoliko se ne osigura adekvatan tretman nasilnika, fizičko uklanjanje nasilnika od žrtve – u praksi!

Želimo naglasiti i da zahtijevamo uvođenje građanskog odgoja i odgoja za nenasilje koji će promicati ustavnu vrijednost ravnopravnosti svih građanki i građana, kao jedini lijek za oporavak i stvaranje zdravog društva". 

Ubojstva žena koja su rodno uvjetovana su globalan i užasavajući problemNiti na razini Europe, niti globalno u sprječavanju nema bitnih pomaka, a Hrvatska unatoč nekim regulatornim poboljšanjima 'na papiru', npr. nije još uvijek ratificirala Istanbulsku konvenciju, potpisanu 2013., a društvo još uvijek nije dobilo odgovor zašto 

Na Facebook stranici na kojoj se najavljuje akcija "Preuzmite odgovornost za ubojstva žena" javilo se dosta muškaraca s primjedbama kako su i oni žrtve nasilja te se žale kako se o tome ne priča.

"Da, to su često isti 'pratitelji' koji se javljaju na raznim stranicama i profilima koje se bave uvijek kada se pokrene tema nasilja nad ženama. Ne znam kako bih ovo drugačije komentirala, osim da je i to jedan pokazatelj neosviještenosti i potrebe obrazovanja – nenasilnog, komunikacijskog, pa i emocionalnog. U našoj inicijativi sve imamo iskustva s takvim 'pratiteljima“'i dosta nam je da na svakom eventu koji progovara o nasilju nad ženama pokušavaju uzurpirati prostor, uhvatiti nas u rasprave o nasilju nad muškarcima i time u potpunosti nametnuti svoju agendu i spriječiti nas da govorimo o onome o čemu smo htjele govoriti.

Naravno da je nasilje općenito pa i nasilje nad muškarcima, društveni problem. I u tom smislu se zalažemo protiv svih oblika nasilja. Međutim, sve statistike pokazuju da su žene u slučajevima nasilja nerazmjerno prisutne upravo kao žrtve, što pokazuje ne samo generalni problem neadekvatnog pristupa nasilju kao takvom nego i dodatni problem mizoginog funkcioniranja sustava koji ne osigurava sigurnost žena i zaštitu ženskih ljudskih prava".

Nasilje se može spriječiti jedino osviještenim i odgovornim ponašanjem svih nas

Sanja Kovačević kaže kako je osnovna poruka koju žele poslati ta da pozivaju sve da budu odgovorni/e građani i građanke i da preuzmu odgovornost za ubojstva žena – osvještavanjem i djelovanjem. Prvi korak može biti upravo dolazak na subotnju akciju.

"Pozivamo cjelokupnu javnost - 'obične' građane i građanke, jer svi mi poznajemo nekoga ili smo one koje preživljavaju ili su preživjele nasilje u bliskom okruženju. Ponekad reagiramo, ponekad ne. Nasilje se može spriječiti jedino osviještenim i odgovornim ponašanjem svih nas i institucijama kojima je to cilj i podržavaju odgovorno, a kažnjavaju neodgovorno ponašanje.

Pozivamo isto tako i zaposlene na svim razinama nadležnih institucija, uključujući i vladajuće strukture jer sigurno mogu učiniti mnogo preuzmu li odgovornost za svoje djelovanje i/ili nedjelovanje. Pozivamo i medije da prate nas, kao i sve druge inicijative i djelovanja udruga u smjeru sprječavanja nasilja nad ženama i stvaranja zdravijeg i ravnopravnijeg društva. Medije pozivamo i da odgovorno i osviješteno izvještavaju o nasilju nad ženama i ubojstvima žena".

Prosvjedna akcija "Preuzmite odgovornost za ubojstva žena", održat će se u subotu, 6. veljače, na Cvjetnom trgu u Zagrebu s početkom u 11 sati. Osim čitanja proglasa i izjava za medije, aktivistice će na trgu crtati obrise koji će simbolizirati žene ubijene od strane njihovih supruga, partnera, očeva i sinova od početka 2015. godine do danas. Unutar svakog obrisa stajat će osoba s transparentom na kojem će pisati citat iz medija vezan uz to ubojstvo, koji ukazuje na propuste sustava ili prešućivanje i nijekanje društva.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.