Oko 10.000 ljudi okupilo se u nedjelju na Piazza del Duomo u Milanu kako bi uoči glasovanja o ozakonjenju istospolnih zajednica u talijanskom parlamentu još jednom iskazali svoju podršku LGBT pravima.

Prosvjednici su se na ovom masovnom, ali mirnom okupljanju koje je proteklo bez incidenata, okupili noseći LGBT zastave i prigodne transparente kojima su talijanskoj vladi i zastupnicima u parlamentu poručili kako je došlo vrijeme za ozakonjenje istospolnih zajednica. Među njima su bili i Daniele i Giacomo, koji su umjesto transparenta nosili fotografiju s njihovog vjenčanja.

"Nismo se nažalost vjenčali u Italiji već u Portugalu, u listopadu prošle godine. To smo učinili jer se volimo i ništa nas ne može spriječiti da postanemo obitelj. Iako talijanska država ne priznaje našu zajednicu, što se nas tiče mi smo obitelj", rekao je Daniele za Ruptly TV.

"Ovdje smo kako bismo se borili protiv diskriminacije. U našem je Ustavu još prije 70 godina utvrđeno kako smo svi jednaki pred zakonom i sad se borimo da to pravo konačno i zaživi", poručio je Giulio, jedan od sudionika milanskog prosvjeda.

Talijanski premijer, Matteo Renzi, zatražio je da koalicija podrži i prihvati predloženi zakon govoreći ranije u nedjelju na skupu svoje Demokratske stranke.

Prema predloženom zakonu istospolnim bi se parovima trebala omogućiti brojna prava koja uživaju i heteroseksualni, poput nasljednog i djelomično mirovinskog prava, te mjere kojima bi se omogućilo skrbništvo nad djecom za oba partnera/ice, a ne samo biološkom roditelju.

Zastupnici talijanskog Senata koji se protive zakonu zahtjevaju da se iz njega isključi mogućnost posvajanja djece. Nastavak rasprave očekuje se u srijedu.  

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.