"Nećemo moliti za mrvice", odzvanjalo je s masovnog prosvjednog skupa održanog proteklog vikenda u Rimu, nakon što je talijanska vlada iz zakona o civilnim zajednicama za istospolne parove odbacila odredbu o posvajanju djece.

Deseci tisuća LGBT aktivista i istospolnih obitelji prosvjedovalo je protiv "izdaje" talijanske vlade koja je žurno odbacila mogućnost posvojenja nakon snažnog protivljenja zastupnika i Katoličke crkve, piše Pink News. Takvo je kompromisno rješenje zakona o civilnim zajednicama za istospolne parove u Senatu izglasano većinom glasova, sa 173 za naprama 71 protiv.

Ova ublažena verzija zakona izazvala je negativnu reakciju LGBT organizacija, a svoju su ljutnju i nezadovoljstvo zakonom "koji je ogoljen do kostiju" aktivisti izrazili na masovnom prosvjedu u Rimu.

Želimo bračnu jednakost i pravo na posvajanje djece

Jedan od prosvjednika, Alessia Avellino, je rekao: "I danas u Italiji 2016. godine još uvijek kad se radi o našim pravima moramo moliti za milostinju, za mrvice. Želimo bračnu jednakost, posvajanje i puna prava. Sva prava".

Graziano Ostuni, koji s partnerom ima djecu, rekao je za EuroNews: "Prosvjedujemo zato što je učinjen prvi sramežljivi korak a to je priznanje istospolnih zajednica, međutim to nije dovoljno. Tražimo bračnu jednakost i pravo na posvajanje djece partnera, koje je omogućeno u brojnim drugim zemljama".

"Nije u redu da se drugog roditelja zakonski ne priznaje. Tražimo da se naša djeca ne tretiraju kao građani drugog reda, zato ovdje prosvjedujemo", poručila je jedna majka.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.