Na ulice Varšave, Wroclawa i Poznanja ponovno su izišle tisuće Poljakinja i Poljaka na nove prosvjede protiv najavljene potpune zakonske zabrane pobačaja i traže da se o prekidu trudnoće raspiše referendum.

Više od sedam tisuća ljudi odazvalo se protekle subote pozivu poljske ljevice i ženskih udruga na prosvjed protiv prijedloga zakona o potpunoj zabrani prava na pobačaj o kojem bi uskoro trebao raspravljati Parlament.

Žene, muškarci, obitelji s djecom i njihovi prijatelji glasno su protestirali zbog opasnosti da im na inicijativu pro-life aktivista i moćne poljske Katoličke crkve, koju podržavaju vladajući konzervativci, bude potpuno zabranjen pobačaj, pa čak i kad trudnoća i porođaj znače sigurnu smrt majke. Zabranu pobačaja podupiru vladajuća stranka Pravo i Pravda predvođene predsjednikom iste Jaroslavom Kaczinskim i premijerkom Beatom Szydlo.

Traže liberalizaciju postojećeg zakona i raspisivanje referenduma o pobačaju

Prosvjednici su nosili transparent s fotografijom premijerke na kojem piše: "Postoji posebno mjesto u paklu za žene koje ne podupiru druge žene". Zatražili su liberalizaciju postojećeg zakona koji dopušta pobačaj samo u slučaju silovanja, incesta, teške deformacije fetusa ili ugroženosti majčina života, kako bi se zaštitile trudnice koje riskiraju živote zbog ilegalnih pobačaja.

"Ovdje smo i u ime žena iz manjih gradova i sela, žena koje nemaju novaca za siguran pobačaj u Njemačkoj ili drugim zemljama", poručile su predstavnice ženskih udruga, koje ističu i kako su izostanak edukacije o spolnom životu i pristupa kontracepciji neki od glavnih uzroka neželjenih trudnoća, osobito među maloljetnicama.

Ispred zgrade poljskog Parlamenta prosvjednici su zatražili i da se o prekidu trudnoće raspiše referendum, javlja N1.

"Žena nije inkubator", "Želimo liječnike, ne policajce", "Ilegalni abortusi ubijaju buduće majke","Bračni kalendar plodnih dana = ruski rulet", "Kapelice vaše, maternice naše","Biskupi, ruke dalje od naših gaćica", neki su od transparenata koje su na demonstracije donijele Poljakinje uz obavezni rekvizit - vješalicu, kako bi podsjete koliko je očajnih žena tijekom stoljeća umrlo zbog izazivanja pobačaja na taj način.

Ženama u Poljskoj je 1993. oduzeto pravo odlučivanja o svom tijelu

"Prije pada komunista, žene u Poljskoj imale su pravo prekinuti trudnoću do trećeg mjeseca legalno u sigurnim uvjetima, bez prijetnji za život i zdravlje. Žene su mogle same odlučivati o svom tijelu. 1993. godine to pravo im je oduzeto", poručili su organizatori.

Osim masovnim uličnim prosvjedima borba protiv potpune zabrane pobačaja odvija se i putem društvenih mreža. Poljakinje "bombardiraju" premijerku Szydlo na njezinom Facebook profilu "izvještajima" o njihovim menstrualnim ciklusima i pratećim pojavama, poput toga boli li ih lijevi ili desni jajnik, zato što je premijerka javno podržala zahtjev Katoličke crkve.

Procjenjuje se kako godišnje oko 100.000 Poljakinja obavi pobačaj u inozemstvu, dok je 2015. u Poljskoj registrirano manje od tisući legalnih pobačaja.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.