Sjednica Fakultetskog vijeća zagrebačkog Filozofskog fakulteta, na kojoj je vijeće trebalo odlučiti o smjeni prodekanice Branke Galić koja se javno protivila sklapanju ugovora o suradnji Filozofskog i Katoličko-bogoslovnog fakulteta prekinuta je nakon što je dekan Vlatko Previšić počeo vrijeđati i blatiti prodekanicu Galić.

"Uglavnom, dekan je počeo blatiti prodekanicu Galić i iznio javno njezin privatni broj mobitela te račune za njega. Na to se netko iz vijeća pobunio i rekao da je to sramota i da ga nikad nije bilo toliko sram u životu. Zatim je dekan počeo prijetiti i njemu prepričavajući neki njihov razgovor od prošlog ljeta. Na to su se digli članovi vijeća, više od polovice njih, bacili dnevne redove i otišli sa sjednice. Dekanu je preostalo da prekine sjednicu. Sad će dekan vjerojatno pokušavati ucjenama ishoditi nastavak sjednice, ali na FF-u kad napravite takav gaf obično loše završite", doznajemo od profesora s FF (podaci pozmati redakciji), koji napominje da se prvi put u povijesti FF dogodilo da Fakultetsko vijeće napusti sjednicu.

Previšić tvrdio da je 'oficir UDBA-e i da je bolje da mu se ne suprotstavljaju'

"Baš sam razgovarao s nekim profesorima s dugim stažom na FF-u koji su mirovini i nitko se ne sjeća da se išta takvog ikada dogodilo. Umirovljeni profesori s iznimnim interesom prate što se događa stoga što se Previšića sjećaju iz vremena prije demokratskih promjena kad je otvoreno prijetio profesorima tvrdeći da je on oficir UDBA-e i da je bolje da mu se ne suprotstavljaju. Stoga su i bili iznenađeni kad je on uopće bio izabran. No ovakva njegova reakcija ih uopće ne čudi, jer to nije nimalo drugačije od onog vremena", veli naš izvor.

Sjednici je htjela prisustvovati Lina Budak, odvjetnica prodekanice Branke Galić, ali nju je dekan Previšić izbacio uz objašnjenje da nema pravo sudjelovati na sjednici Fakultetskog vijeća.

"Izbačena sam sa sjednice jer je tako odlučio Dekan i tajnica pod objašnjenjem da ćemo se vidjeti na sudu i tamo raspravljati jer na vijeću ne mogu biti u svojstvu punomoćnice prodekanice Galić. Mislim da je mojoj stranci uskraćeno pravo na odvjetnika i pravo na pravnu zaštitu. Smatram da je to protuzakonito i protuustavno. Poslala sam prigovor Fakultetskom vijeću koje danas raspravlja o prigovoru protiv suspenzije koju je dekan donio. Tada bih zahtijevala da se raspravi o našem prigovoru i da moja stranka može iznijeti svoju stranu ove priče. To joj je uskraćeno. Ne znam ni hoće li biti rasprave jer nisam unutra", rekla je odvjetnica Lina Budak za Televiziju Student.

Podsjetimo, još jednom, zašto se studenti i dio profesora protive potpisivanju ugovora o suradnji KBF i FF, i zbog čega ga smatraju diskriminatornim.

Moguće cenzure pod krinkom zaštite vjerskih osjećaja

Kao prvo, zamjeraju što studenti KBF-a imaju priliku upisati bilo koji dvopredmetni program s onih odsjeka Filozofskog koji su podržali ugovore, dok studenti Filozofskog mogu upisati samo jedan program s KBF-a i to Religijsku pedagogiju i katehetiku. Zatim im smeta što se vjeroučitelji ne zapošljavaju na jednak način kao ostali nastavnici, za vjeroučitelje škole ne raspisuju natječaje nego ih postavlja Katolička crkva, koja im jedina može i dati otkaz. Tako bi se, zahvaljujući ovim ugovorima, moglo dogoditi da Katolička crkva zapošljava i profesore hrvatskog, povijesti… na štetu studenta FF koji posao mogu dobiti jedino putem natječaja.

Studenti su isticali i da u Statutu KBF-a piše da je taj fakultet podložan Svetoj stolici te da se ravna prema odredbama kanonskog prava, dok se Filozofski ravna prema građanskom pravu. Brine i što, kako navode, u dokumentima o akreditaciji zajedničkog dvopredmetnog studijskog programa piše da je KBF nositelj zajedničkog programa što znači da je KBF ovlašten izdavati diplome studentima Filozofskog.

U vezi s tim, posebno su zabrinuti za autonomiju svog fakulteta, jer Zakonik kanonskog prava nalaže da svako crkveno učilište i svaki fakultet mora imati statut i nastavni plan što ih je odobrila Apostolska Stolica, pa bi Apostolska Stolica bila u poziciji odobravati ili ne odobravati nastavne planove na FF. Naime, ugovor ne štiti autonomiju kolegija i nastavnih sadržaja na FF od moguće cenzure pod krinkom zaštite vjerskih osjećaja.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.