Na upravo objavljenoj mapi Rainbow Europe, godišnjem virtualnom pokazatelju stanja pravne, političke i društvene situacije LGBTI osoba u 49 zemalja Europe, Hrvatska je i dalje među prvih deset zemalja po pitanju ostvarenih prava. No, u odnosu na prošlu godinu zabilježen je pad za četiri mjesta, pa smo sada na devetom mjestu.

Sa 67 posto ostvarenih prava LGBTI osoba Hrvatska se nalazi na devetom mjestu tablice Rainbow Europe 2016. koju je upravo objavila organizacija ILGA_Europe. To predstavlja pad za četiri mjesta u odnosu na 2015. kad je naša zemlja sa 71,05 posto ostvarenih LGBTI prava zauzela visoko peto mjesto. Što se tiče zemalja iz regije, Srbija je ove godine na 25., Slovenija na 27., a Bosna i Hercegovina na 31. mjestu.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na Hrvatsku kao pozitivno se navodi uspješna provedba Zakona o životnom partnerstvu i podatak kako je 97 parova ostvarilo takvu zajednicu u razdoblju od rujna 2014. do rujna 2015. , a ističu i uspješno ostvarenje prve partnerske skrbi.

No, također napominju kako je usprkos istaknutoj poziciji na kojoj se naša zemlja nalazi na ILGA-inoj duginoj mapi Europe društvena prihvaćenost LGBTI osoba u Hrvatskoj još uvijek na prilično niskoj razini u odnosu na druge države članice Europske unije. Ističu i kako nisu zabilježeni nikakvi zakonski pomaci po pitanju pravnog priznanja roda, odnosno promjene oznake spola u dokumentima.

Spominje se i kako je na vlast došla konzervativna politička opcija, te kako tek treba vidjeti na koji način će se to odraziti na buduće djelovanje organizacija za zaštitu LGBTI prava.

Malta prvi put na vodećoj poziciji, Azerbajdžan postojano na začelju kolone

Rainbow Map 2016. službeno je objavljena 10. svibnja na četvrtoj godišnjoj konferenciji ILGA-Europe povodom Dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, a otkriva rastuću nejednakost po pitanju razvoja prava LGBTI osoba diljem Europe.

Izvještaj prikazuje trenutno stanje pravne političke i društvene situacije u kojoj se nalaze LGBTI osobe u 49 europskih zemalja i potvrđuje kako pojedine zemlje ipak nameću nove standarde po pitanju LGBTI jednakosti što se pokazuje i njihovom boljom pozicijom na tablici.

Izvršna direktorica ILGA-Europe, Evelyne Paradis, ističe:

"Zemlje koje su se popele na našoj ljestvici su one koje su poradile na zaštiti osoba od diskriminacije temeljem rodnog identiteta, koje su zakonski zaštitile tjelesni integritet insteseksualnih osoba i koje su te promjene provele kroz konkretne mjere. Za to je pravi primjer Malta koja se po prvi put našla na prvom mjestu naše tablice".

Među zemljama koje se nalaze na prva tri mjesta Rainbow Europe 2016. su Malta sa 88 posto ostvarenih prava LGBTI osoba, slijedi Belgija sa 82 posto na drugom mjestu i Ujedinjeno Kraljevstvo sa 81 posto na trećem mjestu.

Na začelju se nalaze Armenija na 47. mjestu "dugine mape Europe" s mizernih 7 posto ostvarenih prava LGBTI, koji je jednak postotku ostvarenih prava i u Rusiji koja se nalazi na 48. mjestu, a zadnji na tablici na 49. mjestu i ove godine je Azerbajdžan sa samo pet posto ostvarenog napretka po pitanju LGBTI prava.

Promjena zakonodavstva ne znači nužno i promjene u svakodnevnom životu LGBTI osoba

Napredak na tablici i dalje ostvaruje premali broj zemalja, istaknula je Paradise tijekom govora.

"Suprotno od uvriježenog mišljenja, pitanje LGBTI jednakosti još uvijek je daleko od toga kako je možemo smatrati nečime što smo riješili u Europi. Situacija je zapravo poprilično neujednačena u ovom trenutku: brojne vlade koje su prije par godina bile vodeće po pitanju LGBTI jednakosti usporile su svoj rad po tom pitanju, pogotovo kad govorimo o novim standardima. U godini u kojoj ILGA-Europe obilježava svoju 20 godišnjicu ne možemo s time biti zadovoljni".

Brian Sheehan, supredsjedatelj Izvršnog odbora ILGA-Europe također ističe:

"Nije dobro misliti kako je naš rad po pitanju jednakosti gotov ako smo ostvarili zaštitu u pojedinom aspektu života, poput ostvarenja bračne jednakosti ili roditeljskih prava. Takvi uspjesi trebaju političarima predstavljati potreban adrenalin za nastavak rada do ostvarenja pune jednakosti, jer usporavanje tempa u ovim promjenama predstavlja izgubljenu priliku.

Moramo zapamtiti kako će LGBTI osobe imati koristi od tog teško izborenog napretka samo ako se on reflektira u njihovom svakodnevnom životu, jer samo u tom slučaju su zakoni doista korisni.


(kliknite na mapu za uvećanje)

Promjena zakonodavstva ne znači i automatski promjenu u životima. Ono što je sad potrebno LGBTI osobama diljem Europe je kontinuirani, predani i zajednički rad njihovih vlada".

U zemljama koje se nalaze na dnu ljestvice Rainbow Europe 2016. LGBTI osobe i njihove obitelji suočene su sa stalnim narušavanjem njihovih prava. Osim usporavanja razvoja po pitanju zakonodavstva, restriktivni zakoni koji podjednako pogađaju pojedince kao i LGBTI aktiviste i nevladine organizacije stvarna su prijetnja u brojnim europskim zemljama.

Supredsjedateljica Izvršnog odbora ILGA-Europe, Joyce Hamilton, ističe:

"Nazadovanje je itekako moguće ako ne radimo na jačanju promjena za koje smo se tako teško izborili, a toga moraju biti svjesni i LGBTI zajednica i europske vlade, posebice one koje su u prošlosti otvorile put ostvarenju LGBTI prava. Osim slabijeg plasmana na našoj ljestvici, puno je važnije kako će takav pasivan stav osnažiti one koji žele smanjiti napredak po pitanju jednakosti koji je ostvario LGBTI pokret. Ovo je svima nama poziv na buđenje".

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.